5 könyv – 5 újabb könyvtrailer


„A Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem mesterképzős animációsainak együttműködése több évre vezethető vissza. Ezen időszak alatt számos – reményeink szerint értékteremtő – könyvtrailer született. Ez a fajta kulturális reklám speciális ötvözete az egyedi és az alkalmazott művészetnek.” – meséli Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész, a METU Animáció mesterszak oktatója. „A hallgatókat ez komoly kihívás elé állítja, mert – bár alig egyperces kisfilmről van szó – komplex gondolkodást és számos területen való jártasságot igényel. A szövegírástól, a dramaturgiai munkától a színészválasztáson és -vezetésen keresztül a vizuális tervek, az animáció elkészítésén át egészen a tipográfiai, képi és hangi utómunkákig nagyon széles a spektrum.”

Kétrészes összeállításunkban (az elsőt itt találjátok) örömmel mutatunk meg újabb öt, a 2021/22-es tanév első félévében készült könyvtrailert és azok alkotóit.

Bányainé Nagy Judit–Fancsikai Eszter–Tapasztó Orsi: Nem akarok beleszólni – Oláh Renáta könyvtrailere

Szinte az Instagram-oldaluk kezdete óta követem a lányokat, így azért választottam ezt a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy milyen regényt írtak, emellett a könyv borítójának stílusa már elsőre megtetszett.

A legnagyobb kihívást egy könyvtrailer tervezése során az jelenti számomra, hogy a főszereplőket nagyon rövid idő alatt kell megismertetni a potenciális olvasókkal, így nehéz volt olyan szövegrészleteket keresni a regényből, ami erre alkalmas és emellett jól is ábrázolható. Úgy kell felkelteni az érdeklődést, hogy egyszerre adjon betekintést a könyv hangulatába, izgalmas legyen, de anélkül, hogy fontos fordulatokat lelőne. Igyekeztem az animációban tükrözni a szerzők humorát, de felvetni azokat a témákat is, amelyek árnyalják a sokszor tökéletesnek mutatott élethelyzeteket.

A Nem akarok beleszólni című könyvet mindenképpen ajánlom a lányok követőinek, meg bárkinek, akire ráfér a kellemes kikapcsolódás.

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood – Tóth Eszter könyvtrailere

Elsősorban a rendező filmjei iránti régóta tartó rajongásom miatt választottam a Volt egyszer egy Hollywood című könyvet, hiszen többek között Tarantino alkotásain nőttem fel, és a történet alapjául szolgáló filmjét is kedvelem.

Szerettem volna bemutatni azt, hogy a könyv más, tartalmilag több, mint a film, anélkül hogy túl nagy betekintést adnék a cselekménybe, és lelőjem az összes poént. Valamint kihívás volt az általam érdekesnek, kiemelhetőnek tartott részeket, szimbólumokat egy működő egészbe fűzni, egy egyperces időtartamon belül.

Szerintem elsősorban az a feladata egy könyvtrailernek, hogy kedvet csináljon a nézőnek a könyv elolvasásához, elvégre bizonyos értelemben egy reklámról van szó. Fontos, hogy visszaadja a történet esszenciáját, illeszkedjen a hangulatához, és tartalmazza a legfontosabb információkat, ami a beazonosításához szükséges. Ezen kívül nagyszerű, ha az alkotó a saját szemszögén keresztül mutatja be a könyvet, így egy saját értelmezést is hozzáad, és plusz réteggel gazdagodik a kisfilm.  

Nekem az volt a célom, hogy legyen dinamikus a trailer, és már az elején rántsa be a nézőt. A főbb karaktereket és a legkülönbözőbb helyszíneket akartam felvonultatni, mindezt a korszakra jellemző zenével támogatva. A könyv egyes fejezeteire utal néhány olyan jelenet, amely a filmben nem látható, ezek közül ízelítőnek ki akartam emelni párat a trailerben. A narrációt különösen szeretem, igyekeztünk a látványt a lehető legjobban támogatni a hanggal, és ez oda-vissza működik, azt hiszem. És végül szerettem volna azt az igazi Tarantino-s érzületet átadni, bízom benne, hogy sikerült.

A Tarantino- és a filmrajongók szeretni fogják ezt a könyvet, de azok is, akik kedvelik a retrospektív elbeszéléseket, akiket érdekel a hippikorszak Amerikája és a (nem csak tengerentúli) film- és zeneipar változásai. Aki szívesen olvas sokszínű, a filmben látottakhoz képest árnyaltabb karakterek közötti emlékezetes párbeszédeket, és szeretné őket új helyzetekben megismerni, a rendezőre jellemző szókimondással és leplezetlenséggel, azok mindenképpen szerezzék be a Volt egyszer egy Hollywoodot.

Veszelszki Ágnes: IllemkalauzCsóka Dóra könyvtrailere

Már kislány koromban is érdekeltek a hasonló témájú könyvek, és amikor megláttam az illusztrátor, Czikkely Panni nevét, tudtam, hogy ehhez a könyvhöz szeretnék trailert készíteni, hiszen mindig is szerettem volna életre kelteni egy általam kedvelt alkotó munkáját.

Az Illemkalauz olyan sok témakörre terjed ki, hogy nehéz volt ezt egy rövidke trailerben megmutatnom úgy, hogy ne tűnjön túl csapongónak. Így a számomra legérdekesebb és vizuálisan is hálás témák közül csemegéztem. Úgy gondolom, fontos, hogy egy könyvtrailer tükrözze a könyv hangulatát, így amikor a néző úgy dönt, hogy elolvassa a könyvet ennek hatására, nagyjából azt kapja, amire számított.

A jeleneteim többsége a könyvben megtalálható illusztrációk életre keltése, ezáltal, ha valaki belelapoz, hogy elolvassa-e, az ismerős képek láttán bizonyára kedvet kap hozzá. A baráti hangvétel és a dinamikus animációk utalnak arra, milyen könnyed stílusban íródott az Illemkalauz, és hogy sokkal inkább tanácsokról, mintsem szabályokról van szó benne.

Olyan fiatal felnőtteknek szól Veszelszki Ágnes kötete szerintem, akik szeretnék környezetüket és saját életüket kellemesebbé tenni odafigyeléssel, udvariassággal, vagy egyszerűen csak hajlamosak elbizonytalanodni cselekedeteik helyességén. Egyszóval, akiket nem hagy hidegen mások véleménye.

Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol – Kapirnyák Dóra könyvtrailere

Az utóbbi években több verset, verseskötetet volt szerencsém illusztrálni, ezért a versek világa kifejezetten közel áll hozzám, és amikor könyvet kellett választani, úgy éreztem, hogy egy verseskötet könyvtrailerével ismerősebb környezetben tudnék maradni. Illetve, ismerem Lana Del Rey dalait, és ha nem is én vagyok a legnagyobb rajongója, sok zenéjét hallgattam régen is, és szeretem is őket.

Mivel sosem animáltam még ezelőtt, így megtervezni egy ennyire komplex dolgot nem volt egyszerű. A folyamat alatt sokszor újítottam, kivágtam jeleneteket (remélhetőleg ezek mind a pozitív irányba vitték a trailert). Először szerettem volna Lana jellegzetes esztétikáját követni, és a videóklipjeire jellemző képeket, hangulatokat visszahozni, ami azonban a rovására ment annak, hogy a versek szabadságához illő képeket alkossak. Talán nem pont a jó úton, jó koncepcióval indultam el, de a végére kialakult. Többször megmutattam Lana arcát, hogy azzal is felidézzem a nézőben a klipjeinek a hangulatát. A háttérzenét a Born to die című dal inspirálta, ami szintén visszaadhatja ezt az ismert atmoszférát. 

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év – Szabó Bálint könyvtrailere

A regény már első pillantásra erősen idézte a Galaxis Útikalauz stopposoknak című kötethez hasonló sci-fi könyveket, amiket én kimondottan kedvelek. Mégis kihívás volt megtalálni azt a stílust és formavilágot, ami megfelelően tükrözi a könyv hangulatát.

Szerintem akkor működik jól egy könyvtrailer, ha sikerül egy írott művet átültetni vizuális formába úgy, hogy az ne veszítse el a szerző sajátos hangulatát, stílusát. Mivel a könyv központjában a maci flakon áll (igaz, végig passzív szereplő), a trailerben egy sokkal tudatosabb szerepben, narrátorként, már-már házigazdaként üdvözli az olvasót Kőhalmi bolondos disztópiájában.

Főképp azoknak ajánlom Az utolsó 450 év című könyvet, akik szeretik az Adams-féle sci-fi komédiát és a nyers humort.

A Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködésében készült korábbi trailereket itt nézhetitek vissza: