5 könyv – 5 könyvtrailer


Évek óta működünk együtt a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alap- és mesterszakos tanáraival és hallgatóival. A diákok a szemeszterben megjelent vagy megjelenés alatt álló könyvújdonságok közül választanak egyet, és ahhoz készítenek könyvtrailert. A feladat komplex: a hallgatók nemcsak a kisfilmek vizualitásáért felelnek, hanem ők írják a narrációt, kiválasztják a trailerhez hangját kölcsönző színészt, és kapcsolatot tartanak velünk, a kiadói szakemberekkel, azaz a „megrendelőkkel”.

Kétrészes összeállításunkban büszkén mutatunk meg tíz, 2020-ban elkészült kisfilmet. A mai, első részben női szerzők könyveihez készült trailerek szerepelnek.

  1. Margaret Atwood: Macskaszem  – Fuxreiter Gergő könyvtrailere

A Macskaszemben feltárul a gyermeki lét sötét oldala és a 20. század közepén művészként érvényesülni próbáló nő küzdelmes útja. „A világ, melyet Atwood halálos pontossággal lefest, magányos, rémisztő hely, ahol az idő múlását az osztályterem ablakába lógatott papírtökök, hóemberek és -tulipánok jelzik, és a jövő, minden taszító női rejtélyével, csupán fenyegetés” ‒ írta róla The New York Times.  


  1. Lucia Berlin: Este a paradicsomban  – Gyarmati Lejla könyvtrailere

Lucia Berlin amerikai kisembereinek küzdelmes életében mindig ott rejtőzik a bizakodás és a derű. Egy pillanatra sem tűnik el a remény, hogy a dolgok egyszer majd jobbra fordulhatnak, ahogy a szerző rendkívül mozgalmas életében is megtörtént. Berlin megbirkózott az alkohol, az erőszak, a szegénység problémáival. Három házasság, egy heroinista férj és négy gyermek felnevelése mellett szakított időt az írásra, amelyben kiteljesíthette különleges személyiségét és létrehozhatta egyedi hangját, hogy jóval a halála után elnyerje méltó helyét a világirodalom panteonjában.


  1. Benedek Ágota: Rumbarumbamm  – Szi Anett könyvtrailere

Mit is tud valójában Benedek Ágota, aki a furcsa nevű, Rumbarumbammra keresztelt naplójában keresetlen őszinteséggel számol be mindennapjairól? Megnevettet bennünket például. Jólesik bepillantani abszurditásokban bővelkedő életébe, ami éppen azért izgalmas, mert annyira más, mint a sajátunk. Felszabadít, mert bárkin és bármin élcelődik, ha arról van szó, de önmagát sem kíméli. Inspirál, mert folyamatosan gondolkodik, reflektál önmagára és a világra. És bár elsőre azt gondolhatjuk, semmi közös nincs bennünk ezzel a karcos humorú, harmincas éveinek elején járó nővel, végül rájövünk, nagyon is tudjuk, miről beszél.


  1. Bajzáth Mária: Gingalló – Eszes Fruzsina könyvtrailere

„A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is. A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe.” – Bajzáth Mária


  1. Edith Eva Eger: Az ajándék – Perecz Annabella könyvtrailere

Edith Eva Eger inspiráló és gyakorlati tanácsokban bővelkedő könyve segít, hogy megszabadulhassunk romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.

Saját pácienseinek történeteiből vett példák segítségével mutatja be az olyan, lelkünket fogva tartó érzelmi állapotokat, mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen vagy a hárítás – egyúttal szelíden bátorít bennünket a múlt béklyóitól való szabadulásra.

Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében Edith Eva Eger rámutat, hogy mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe.