5 könyv – 5 könyvtrailer


„A Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem mesterképzős animációsainak együttműködése több évre vezethető vissza. Ezen időszak alatt számos – reményeink szerint értékteremtő – könyvtrailer született. Ez a fajta kulturális reklám speciális ötvözete az egyedi és az alkalmazott művészetnek.” – meséli Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész, a METU Animáció mesterszak oktatója. „A hallgatókat ez komoly kihívás elé állítja, mert – bár alig egyperces kisfilmről van szó – komplex gondolkodást és számos területen való jártasságot igényel. A szövegírástól, a dramaturgiai munkától a színészválasztáson és -vezetésen keresztül a vizuális tervek, az animáció elkészítésén át egészen a tipográfiai, képi és hangi utómunkákig nagyon széles a spektrum.”

Kétrészes összeállításunkban örömmel mutatjuk meg a 2021/22-es tanév első félévében készült újabb könyvtrailereket és azok alkotóit.

Hervé Le Tellier: Anomália – Soltész Noémi könyvtrailere

Az összefoglaló alapján érdekesnek találtam az Anomália történetét. Már a borító is felkeltette a figyelmem, de maga a könyvösszefoglaló volt az, ami alapján ezt szerettem volna választani. A könyvben rengeteg egyedülálló karakterről van szó, így nehéz volt egy olyan koncepciót találni, ami nemcsak az egyikőjükre fókuszál, hanem magára a történetre.

Nekem a könyvtrailer egy kedvcsinálót jelent, olyasvalami, amitől kedvet kapok, hogy elővegyem a könyvet és elolvassam. Persze nem szabad lelőnie a poént, mert akkor már nem lesz mit olvasni, de a trailer elég ötletet kell adjon a történetről, hogy tudjam, igazán nekem való az adott mű. Szerettem volna egyértelművé tenni, hogy a könyvben egy igen agyat facsaró szituációról van szó, olyasvalamiről, ami nem természetes, és az ember nem is biztos benne, hogyan is kezelne egy ilyen szituációt. A híradó formátum kifejezetten erre épít, a váratlan és nyers közlése a könyv fő témájáról.

Az Anomáliát azoknak ajánlom, akik szeretnek különböző emberek életéről olvasni, és kideríteni, hogyan is érinti őket a kialakult helyzet. Nem egy nehéz légvételű mű, hamar el lehet olvasni, és könnyed humora van, én nagyon élveztem.

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok – Szente Szimonetta könyvtrailere

Elsősorban azért választottam Ésik Sándor könyvét, mert szeretek különböző álláspontokat olvasni vagy hallgatni a közös ügyekkel és a közéleti kérdésekkel kapcsolatban. Úgy gondoltam Sanyikám, én nem politizálok rövid tartalmi leírásából, hogy ezáltal nagyobb rálátásom lehet a politika rétegeibe és több kérdéskörre is következetes választ kaphatok majd.

Nekem az egymást követő jelenetek összehangolása, és a hangi utómunka jelentette a legnagyobb kihívást a munka során. Úgy gondolom, hogy egy trailernek elsősorban kedvet kell csinálnia az olvasáshoz, melyet a könyvhöz illő vizuális elemekkel, műfajjal és egy lényegre törő, rövid tartalmi bemutatással (narrációval) lehet elérni. Fontosnak tartottam visszaadni az írói elgondolást és a könyv struktúráját, az olvasás során átélt kötetlenséget és a mindig jelen lévő humort. Vizuálisan ezért kézenfekvő volt számomra, hogy ezeknek az érzékeltetése Merényi Dániel karikaturisztikus stílusával valósulhat meg leginkább, a könyvborító találó grafikái alapján.

Ésik Sándor könyvét mindenkinek ajánlom, aki szívén viseli a saját és más embertársai sorsát az országban. Olyan politikai és közéleti kérdésekre kapunk választ a Sanyikám, én nem politizálokban, mely a közérthetősége mellett humoros hangvétellel ösztönöz bennünket a gondolkodásra.

Mungi Ngomane: Ubuntu – Boldogság afrikai módra – Sőre Blanka könyvtrailere

Amikor témát választottam a könyvtrailerhez, két szempontot vettem figyelembe: a tartalmat és a könyv küllemét, stílusát. Olyan könyvet akartam választani, ami érdekel, mert egy olyan műből sokkal jobban lehet inspirálódni. Személy szerint mindig is érdekeltek különböző népcsoportok szokásai és szellemisége, és hogy mit taníthatnak nekünk, ezért végül az Ubuntura esett a választásom. Stílusát tekintve, mivel már adott volt az illusztráció, ez magában rejtett egyfajta kapaszkodót, amivel könnyebb volt dolgozni.

A trailer elkészítésében a legmegterhelőbb nekem leginkább a technikai része volt, ugyanis Photoshopban nem animáltam és After Effects-ben sem dolgoztam még egész idáig, így ez rengeteg fejtörőt okozott.

Egy könyvtrailer szerintem attól lesz jó, ha valahogy átadja a könyv üzenetét, hangulatát és mondandóját. Pár percre, de betekintést kaphatunk arról, hogy milyen világot szeretne elénk tárni, és valóban nekünk való-e a könyv. Ehhez én metaforikus, szimbolikus mintákat, elgondolkodtató és visszafogott jelképeket használtam. Mivel az Ubuntuban felvetett problémák és megoldásaik egészen aktuális kérdésköröket boncolgatnak, ezért mindenkinek ajánlom Mungi Ngomane könyvét, aki jobb emberré szeretne válni, és nyitottabban szeretné szemlélni a világot. 

Max Porter: Lanny – Mészáros Eszter Kata könyvtrailere

Nagyon szeretem a misztikus, legendás lényekről szóló történeteket, ezért választottam Max Porter regényét, a Lannyt. Ez a könyv felnőtteknek szól, viszont az alaptörténet alapján azt is gondolhatnánk, hogy gyerekek kezébe való. Úgy kellett megterveznem a trailert, hogy a néző be tudja tájolni a célkorosztályt, ezen sokat gondolkodtam, miképpen oldjam meg, hiszen egy trailer akkor jó, ha a történet bemutatásán túl át tudja adni a könyv hangulatát is.

Max Porter írásai nagyon sajátos stílussal rendelkeznek, a trailer szövegének megírásánál igyekeztem átvenni ezt a különleges stílust, ezáltal egy kis ízelítőt adni a könyv egészéből. A regényt olyan felnőtteknek ajánlom, akik szeretik a misztikus, izgalmas, kissé nyomasztó, de nem horrorisztikus történeteket.

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! – Fodor Kata könyvtrailere

Bernát Barbara illusztrálta az Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! című könyvet, és az ő rajzai egyből magukkal ragadtak, annyira részletesek, mégis bájosak, úgy éreztem, hogy nekem ezt a világot muszáj életre keltenem. Másrészről már gyerekkorom óta fanatikusan érdekel a világűr, imádom a csillagképeket és a különböző bolygókat, a régi gyerekszobám polcai még mindig tele vannak az űrről szóló tudományos könyvekkel.

Amennyire magával ragadott, annyira meg is gyűlt a bajom a trailer készítése során azzal a rajzolt stílussal, amit Bernát Barbara kifejezetten a könyv számára alkotott meg. Mivel az illusztrációk csupán 3 színből állnak, gondosan meg kellett terveznem, hogy például egy karakteren belül melyik szín fog dominálni. A hátterekkel is sokat kellett kísérleteznem, például egy sötét szobában annak ellenére, hogy a sötétkék dominálna, látszódjon minden apró tárgy, tolltartó, asztal. Ami még külön tervezést igényelt, hogy ezekben a jelenetekben miként helyezkedjenek el a szintén fehér, sárga és kék karakterek, hogy ne olvadjanak bele a hátterekbe, ne vesszenek el bennük. Egy könyvtrailernek figyelemfelkeltőnek kell lennie, viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenképp hangos, ugráló, pörgős jelenetekből kell állnia. Ahhoz, hogy a vásárló emlékeiben maradandó maradjon, valamilyen újdonsággal is kell szolgálnia. Ilyen lehet például egy új, érdekes rajzi stílus, megjelenés, ami felkeltheti a néző figyelmét szinte azonnal. Ami még engem magával ragad egyes reklámokban, az a mögöttes történet, amit bemutat. Hogyha egy reklámnak van valamiféle apró sztorija, amit abban a fél vagy egy percben el tud mesélni, az is sokat jelenthet.

Az általam készített trailerben a legnagyobb hangsúlyt a történet kapta. Mivel a könyvet az érdekes története teszi leginkább eladhatóvá, olyan filmet szerettem volna tervezni, amely pontosan átadja a könyv izgalmát, de igyekeztem nem túl sokat elárulni, hogy a jövőbeli olvasónak is maradjon még mit felfedeznie. Úgy terveztem, hogy abban az egy percben a nézőnek elegendő betekintést nyújtsak a könyv világába, kiemelve a legfontosabb feszültséggócokat, valamint megfelelően és pontosan át tudjam adni a könyv stílusvilágát.

Az Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! leginkább a tizenéves korosztály számára lehet érdekes, főleg azoknak, akiket rabul ejt a világűr és az űrkutatás. A könyv egyáltalán nem sokkolja az olvasót a száraz, értelmezhetetlen információkkal, hanem tökéletesen belefonja az ismeretanyagot a történetbe. Az olvasó nem csupán egy tudományos könyvet kap, hanem egy izgalmas kalandregényt is egyben; könnyen fogyasztható és rendkívül szórakoztató, még én is nehezen tudtam letenni! Mindenképpen figyelemmel fogom követni a könyv sorsát, és izgatottan várom a folytatását!

A Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködésében készült korábbi trailereket itt nézhetitek vissza: