Margózz velünk! (2. rész)


Október 18-ig a Várkert Bazárban ismét – kicsit rendhagyó módon, alkalmazkodva a körülményekhez – újra az irodalom a főszereplő. A Margó Irodalmi Fesztivál rengeteg izgalmas könyvbemutatóval, beszélgetéssel várja az érdeklődőket az online és offline térben egyaránt, hogy együtt, de a kellő távolságot betartva megünnepeljük 2020 friss, őszi megjelenéseit.  

Most a szombati és vasárnapi programok közül ajánlunk nektek néhányat, nehogy lemaradjatok a kedvenceitekről!

A Margó szervezői a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezettek be, a látogatószámot csökkentették, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatást adnak oldalukon.

2020. október 17., szombat, 14 óra, Kazamata Színpad
Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Mit is tud valójában Benedek Ágota, aki a furcsa nevű, Rumbarumbammra keresztelt naplójában (korábban itt olvashattatok bele) keresetlen őszinteséggel számol be mindennapjairól? Megnevettet bennünket például. Jólesik bepillantani abszurditásokban bővelkedő életébe, ami éppen azért izgalmas, mert annyira más, mint a sajátunk. Felszabadít, mert bárkin és bármin élcelődik, ha arról van szó, de önmagát sem kíméli.
Inspirál, mert folyamatosan gondolkodik, reflektál önmagára és a világra (ahogy azt a könyve megjelenésekor is tette). És bár elsőre azt gondolhatjuk, semmi közös nincs bennünk ezzel a karcos humorú, harmincas éveinek elején járó nővel, végül rájövünk, nagyon is tudjuk, miről beszél.
A szerzővel Ott Anna beszélget.

2020. október 17., szombat, 14:30, Nagyszínpad
Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok

Szederkényi Olga irodalmi páros interjúinak központjában mindig egy-egy sikerszerző (irodalmi popikon), esetleg ikonikus regényhős áll, és az interjúalanyokkal elsősorban az adott siker titkát próbálják megfejteni. Mit tudott Shakespeare, hogy darabjait világszerte telt házzal játsszák több mint 400 éve? Mivel bűvöli el a szakmát és közönségét egyaránt Szabó Magda? Mi a titka Agatha Christie-nek, akinek eladási példányszámai a Biblia eladási rekordjait közelítik? A lebilincselő interjúk (itt olvashatjátok el a Drakuláról szólót) újra bebizonyítják a régi igazságot: az irodalomnál csak egy jobb dolog van, az irodalomról való beszéd. Szederkényi Olgával a könyvbemutatón Lovász László beszélget.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 17., szombat, 21:15, Kisszínpad
Várkonyi Judit: Vénusz virrasztása

Egy színésznő a főhőse Várkonyi Judit könyvének: egy fiktív alak, akinek nyomon követjük személyes és művészi útját, a színpadi lét örömeivel és buktatóival, sikereivel és vívódásaival, szerelmeivel és erotikus vonzalmaival, őrületeivel és megnyugvásaival. A regénybeli színésznő elmeséli nekünk az életét, amelyben minden pillanatban ott az erotika is – vagy tomboló erővel, vagy szelíd gyönyörrel, vagy épp csak vágyakozásként. A könyv ötlete a #metoo-botrányok idején született, alapját kilenc színpadi művésznővel készült interjú adja (Várkonyi Judittal pedig mi készítettünk korábban egy interjút itt, a Nyugati tér blogon). Az irodalom is lehet gyógyír a sebekre, az erotika fogalma pedig visszahelyezhető a maga méltóságába, persze annak minden színével együtt. A könyvet Kállai-Tóth Anett különleges fényképei díszítik.
A bemutatón a szerzővel Várkonyi Benedek beszélget, a regényből Pokorny Lia olvas fel részleteket.

2020. október 18., vasárnap, 11 óra, online könyvbemutató
Rubik Ernő: A mi kockánk

„Aki kíváncsi, mindig talál rejtvényeket maga körül. Aki eltökélt, meg is oldja őket.”

Rubik Ernő A mi kockánk című könyve a rejtvényekről szól. A rejtvény nem egyszerű játék, hanem egyenes út az emberi kreativitás felé. Olyan készségeket aktivál mindannyiunkban, mint a koncentráció, a kíváncsiság, a játékosság, a megoldás keresésének vágya. Rubik Ernővel Valuska László beszélget.

2020. október 18., vasárnap, 12:30, Kisszínpad
Herendi Kata–Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

Az élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak.

Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a maga válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján. A szerzőkkel Lovász László beszélget.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 18., vasárnap, 14:30, Világirodalmi Színpad
Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról

Szabó Stein Imre író, fordító, kommunikációs szakember 1966-ban született Budapesten. Írói pályája az 1990-ben megjelenő Számbátjon felé – a Jeruzsálemi átjáró című kisregénnyel indult. A ’90-es években a kulturális televíziózás területén, az ezredforduló után pedig jelentős nemzetközi komolyzenei projektekben dolgozott. Provokatív komolyzenei témájú imázs- és kisfilmjeivel számos nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert rendezőként és íróként. A Soha szenvedélyes visszatérése a szépirodalomhoz (itt mutattunk már belőle egy részletet). A szerzővel Szász János rendező beszélget, felolvas: Trill Zsolt.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 18., vasárnap, 17 óra, Kazamata Színpad
24.hu – Dolgozószoba – Beszélgetés Orvos-Tóth Noémivel

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, a párkapcsolatok szakértője. Örökölt sors című, sikerlistás könyve után újabb kötete, a Szabad akarat tavasszal jelenik meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. A 24.hu munkatársai ebben a margós sorozatukban arra tesznek kísérletet, hogy a könyv befejezése előtt, még az írás folyamatában kérdezzék a szerzőt a könyv keletkezéséről. Orvos-Tóth Noémivel Bodnár Judit Lola beszélget.

2020. október 18., vasárnap, 18:45, Kazamata Színpad
Szöllősi Mátyás: Illegál

Szöllősi Mátyás Illegál című új kötete két különös kisregényt tartalmaz (itt olvashattok bele). Az első történet, a Vendégjáték, egy ügyvéd és egy fiatal, emberöléssel gyanúsított zenész izgalmas és feszültségekkel teli párbeszédén alapul. A kötet címadó szövege a jelenből kiindulva vezet vissza a kilencvenes-kétezres évek fordulójához, és az underground kultúra mélyrétegeinek fontos és izgalmas részét tárja fel az olvasó előtt, az akkoriban alkotó graffitizők veszélyes világát idézi meg. A finom lélekábrázolás, az események és a gondolati folyamatok alapos bemutatása, a képszerűség, akárcsak a korábbi írásaiban, az új Szöllősi-kötetben is egytől egyig kulcsfontosságú.
Ezen az estén Szöllősi Mátyással Csepelyi Adrienn beszélget.

2020. október 18., vasárnap, 19 óra, Nagyszínpad
Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai

„Az a kérdés, hajlandó vagy-e lemenni az őseidért a kútba, vagy sem, és kibírod-e, amit felhozol.”

Térey János emlékiratában debreceni gyermekkorának és ifjúságának majdnem két évtizedét beszéli el. A könyvről Harmath Artemisszel, Térey János feleségével és Dömötör András rendezővel Valuska László beszélget. Az eseményen Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska részletet ad elő a Káddis Térey Jánosért című műből, melynek ősbemutatója a szeptemberben megrendezett debreceni Térey könyvünnepen volt.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.