17 ÉVVEL AZ ÚT UTÁN MAGYARUL IS OLVASHATÓ AZ UTOLSÓ CORMAC MCCARTHY-MŰ – AZ UTAS ÉS A STELLA MARIS!


Immár öt éve, 2018 júniusa óta a Jelenkor Kiadó gondozásában jelennek meg Cormac McCarthy művei. Az író születésének 90. évfordulóján az életművét lezáró párregényt – Az utas/Stella Maris – olvashatjuk végre magyarul. Az író halála után egy hónappal, a napokban került – a világon elsőként egy kötetben – a boltokba a könyv, melyről  a  The Atlantic azt írta, „ez Cormac McCarthy pályájának leggazdagabb és legerősebb műve, nagyobb írói teljesítmény, mint a Véres délkörök vagy Az út. A regényeket Greskovits Endre fordította, a borítót – ahogy a jelenkoros életműsorozatot is – Váradi Zsolt tervezte.

„Ha nem lenne matematikus, mi szeretne lenni?
Halott.
Ez mennyire komoly válasz?
Komolyan vettem a kérdését. Magának is komolyan kell vennie a válaszomat.
Jól van?
Jól. Talán kicsit kikerültem a kérdését. Igazán egy gyereket szerettem volna. Szeretnék. Ha lenne egy gyerekem, csak bemennék hozzá éjjel és ülnék ott. Csendben. Hallgatnám a gyerekem lélegzését. Ha lenne egy gyerekem, nem érdekelne a valóság.” – Cormac McCarthy: Stella Maris

Cormac McCarthy legutóbbi műve, Az út 2006-ban jelent meg. Az azóta eltelt tizenhét évben a szerző olyan elvont témákban merült el, mint a kvantumfizika, a matematika filozófiája, valamint az értelem eredetéről és a tudat természetéről szóló elméletek. Ideje jó részét azzal töltötte – ami egy hetvenes–nyolcvanas éveit taposó írólegenda esetében meglehetősen szokatlannak tűnt –, hogy a Santa Fe Institute kutatóközpontban filozófusokkal és fizikusokkal társalgott, mert szerette az időt a részecskefilozófusok társaságában tölteni, hasznossá pedig úgy tette magát, hogy segített nekik megszerkeszteni könyveiket. Viccesen azt mondta, kiirtotta belőlük a nem odavaló vesszőket, pontosvesszőket, felkiáltójeleket és egyebeket. A tudósokkal folytatott beszélgetéseinek részletei és tanulságai beépültek a most megjelent Az utas és a Stella Maris szövegébe. Erről blogunkon, a Nyugati téren a fordító, Greskovits Endre írt (https://nyugatiter.blog/2022/10/16-evvel-az-ut-utan-itt-az-uj-cormac-mccarthy-mu/). A cikkben kitér arra is, hogy „McCarthy korábban azt nyilatkozta, sosem lesz elég kompetens ahhoz, hogy egy nőről írjon. De egyszer meg kell próbálnia. Most [a Stella Marisszal] jött el a pillanat. Bár előképnek azért ott van az Odakint a sötétség remekül megformált nőalakja. Ráadásul abban a könyvben is testvérszerelemről van szó”.

Ha egyetlen mondatban akarnám megfogalmazni a magyar olvasó számára, hogy milyen író Cormac McCarthy (…) akkor azt mondhatnám például: Móricz Zsigmond és Bodor Ádám a Károli-bibliát olvassák a Vadnyugaton, miközben Tom Waits szól halkan a háttérben” – írta Dragomán György még 2013 januárjában, nem sokkal azt követően, hogy először jelent meg magyarul Totth Benedek fordításában a Határvidék-trilógia második kötete, az Átkelés.

Cormac McCarthy Knoxville-ben, 1938 januárjában, a felvételt édesanyja, Gladys McCarthy készítette

Cormac McCarthy 1933. július 20-án született a Rhode Island-i Providence-ben, Charles McCarthyként, keresztnevét ír származása miatt változtatta Cormacre. „McCarthy számára mindig az írás az első. Arra született, hogy folytassa a nagy irodalmi hagyományokat” – írta róla James Drake a Vanity Fairben. McCarthy a világ egyik legnagyobb hatású és leghíresebb írója volt. Pályája csaknem hat évtizedet és számos műfajt ölelt fel, többek között a szépprózát és a drámát. Tekintélyes irodalmi díjakat nyert, például a Pulitzer-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat és a Kritikusok Országos Szövetségének díját. Művei még életében beépültek a modern kori irodalmi kánonba. Az „írók írójának” kikiáltott McCarthy, akinek elszánt olvasói és kritikusi rajongótábora van, a Határvidék-trilógia néven emlegetett regénysorozatával – amely a Vad lovak (1992), az Átkelés (1994) és A síkság városai (1998) című műveket foglalja magába – bestseller-szerzővé vált. 2005-ben jelent meg a Nem vénnek való vidék, egy évvel később pedig Az út, amelyet beválasztottak Oprah Könyvklubjába, ekkor adta McCarthy az egyetlen televíziós interjúját. Utolsó műve, Az utas és a Stella Maris (2022) könyvpárt alkot, amely Isten, az igazság és a lét fogalmait kérdőjelezi meg.

Fotó: Kurt Markus / Vanity Fair

Cormac McCarthy saját becslése szerint úgy ötmillió szót vethetett papírra, egy Olivetti Lettera 32 márkájú írógépenírt, amit úgy tartott karban, hogy kifújatta egy bolti slaggal. „Amikor felfogtam, hogy a háború utáni irodalom egyik legösszetettebb, szinte másvilági prózáját egy ilyen egyszerű, praktikus, törékenynek tűnő masinán írták, Cormac írógépe afféle talizmánná vált a szememben. Mintha a Rushmore-hegyet egy svájci bicskával faragták volna ki.” – nyilatkozta Glenn Horowitz, aki annak idején árverésre bocsátotta a legendás tárgyat, amitől előzetesen 20 000 dollár bevételt reméltek. Az írógép azonban jócskán felülmúlta az elképzeléseiket. A McCarthy által 50 dollárért vásárolt masina 254 500 dollárért kelt el, a szerző a hasznot a Santa Fe Institute-nak adományozta, majd 11 dollárért vett magának egy új írógépet.

Fotó: Christie’s

Cormac McCarthy 2023. június 13-án Santa Fé-i otthonában végelgyengülésben hunyt el. A Pulitzer-díjas író nyolcvankilenc éves volt.

Nihar Malaviya, a Penguin Random House igazgatója a szerző halálhíre után azt nyilatkozta, „Cormac McCarthy megváltoztatta az irodalmat. Hatvan éven át elszántan gyakorolta mesterségét: hogy feltárja az írott szó végtelen lehetőségeit és erejét. Világszerte olvasók milliói ismerték meg történeteinek szereplőit, mitikus témáit és azokat a bensőséges érzelmi igazságokat, amelyekre ragyogó regényei lapjain bukkantunk. Briliáns könyvei egyszerre időszerűek és időtlenek – nekünk és az eljövendő nemzedékeknek egyaránt.”

A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent Cormac McCarthy-regényeket itt találja:
https://bit.ly/cormac-mccarthy-bookline