Elhunyt Cormac McCarthy, az „írók írója”


2023. június 13-án Santa Fé-i otthonában végelgyengülésben elhunyt Cormac McCarthy . A Pulitzer-díjas író nyolcvankilenc éves volt. Halála hírét fia, John McCarthy erősítette meg.

Cormac McCarthy amerikai kiadója, a Knopf az alábbi közleményt adta ki, melyet Greskovits Endre fordításában közlünk.

McCarthy a világ egyik legnagyobb hatású és leghíresebb írója volt. Pályája csaknem hat évtizedet és számos műfajt ölelt fel, többek között a szépprózát és a drámát. Több tekintélyes irodalmi díjat elnyert, például a Pulitzer-díjat, a Nemzeti Könyvdíjat és a Kritikusok Országos Szövetségének díját. Művei még életében beépültek a modernkori irodalmi kánonba.

McCarthy 1933-ban született a Rhode Island-i Providence-ben, a tennesseei Knoxville-ben nevelkedett, és a Tennesseei Egyetem hallgatójaként kezdett novellákat írni, melyekkel elnyerte az Ingram-Merrill-díjat. Írásmódját gyakran hasonlították William Faulkneréhez: McCarthy híres volt szikár stílusáról és jelentős témáiról, mint az apokaliptikus veszély, a gonosz természete vagy az emberi lét törékenysége. Regényeinek nagy hányada az amerikai Délnyugaton játszódik, és valamennyi könyvét egy Olivetti Underwood Lettera 32 írógépen írta.

Első regényét, A gyümölcskertészt a 1965-ben a Random House adta ki, ahol a következő húsz évben a legendás szerkesztővel, Albert Erskine-nel dolgozott. Második regénye, az Odakint a sötétség 1968-ban jelent meg, ezt az Isten gyermeke (1973), a Suttree (1979) és a Véres délkörök (1985) követte.

Az „írók írójának” kikiáltott McCarthy, akinek elszánt olvasói és kritikusi rajongótábora van, a Határvidék-trilógia néven emlegetett regénysorozatával – amely a Vad lovak (1992)az Átkelés (1994) és A síkság városai (1998) című művet foglalta magában – bestseller-szerzővé vált. 2005-ben jelent meg a Nem vénnek való vidék, egy évvel később pedig Az út, amelyet beválasztottak Oprah Könyvklubjába, ekkor adta McCarthy az egyetlen televíziós interjúját. Utolsó két regénye, Az utas és a Stella Maris (2022) könyvpárt alkot, amely Isten, az igazság és a lét fogalmait kérdőjelezi meg.

Nihar Malaviya, a Penguin Random House igazgatója így emlékszik a szerzőre:

„Cormac McCarthy megváltoztatta az irodalmat. Hatvan éven át elszántan gyakorolta mesterségét: hogy feltárja az írott szó végtelen lehetőségeit és erejét. Világszerte olvasók milliói ismerték meg történeteinek szereplőit, mitikus témáit és azokat a bensőséges érzelmi igazságokat, amelyekre ragyogó regényei lapjain bukkantunk. Briliáns könyvei egyszerre időszerűek és időtlenek – nekünk és az eljövendő nemzedékeknek egyaránt.”

McCarthy a regényein kívül egyéb műveket is publikált: A kertész fia (forgatókönyv, 1977), A kőműves (színmű, átdolgozva 1994-ben), Sunset Limited (drámaformában írt regény, 2006) és A tanácsadó (forgatókönyv, 2013). Megfilmesített művei között szerepel a Vad lovak, Az út ésa Nem vénnek való vidék, ez utóbbi négy Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb filmnek járó szobrot is.

Cormac McCarthy 1981-ben MacArthur-ösztöndíjat kapott, és a program keretében elmerülhetett a tudomány – a matematika és a pszichológia – világában. Később a Santa Fe Intézet tagja lett, sőt az igazgatótanácsba is bekerült. Elnyerte az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia ösztöndíját, a Texasi Irodalmi Intézet Lon Tinkle-életműdíját és a Rockefeller Alapítvány ösztöndíját is. Kilencvenhat doboznyi (negyvenhat láb hosszú) kéziratának és levelezésének a Délnyugati Irodalmi Gyűjtemény, az Alkek Könyvtár Wittliff-gyűjteménye és a Texasi Állami Egyetem – San Marcos ad otthont.

A hírhedten visszahúzódó McCarthy igen kevés interjúfelkérésének tett eleget pályája során, 1992-ben azonban nyilatkozott a The New York Timesnak, ahol elmondta:

„Annyi minden érdekel, hogy nehéz lenne olyasmit találni, ami nem.  Az írás nagyon, de nagyon a lista alján van.”