Hercule Poirot megannyi arca


Agatha Christie leghíresebb detektívjét, Hercule Poirot-t az 1920-as évek vége óta több mint 35 színész alakította. A rádiós, mozgóképes és színpadi feldolgozásokban láthattuk a bajusz nélküli Austin Trevort, a parodisztikus Hugh Laurie-t, a közelmúltban egy BBC-adaptációban John Malkovichot, a rendkívül népszerű japán Mansai Nomurát és a Poirot-t leghosszabb ideig alakító David Suchet-t. Az agathachristie.com készített egy listát azokról a színészekről, akik eddig a nyomozó szerepébe bújtak. A listából kiválogattuk a legérdekesebb alakításokat, az összeállítást Albert Finney, az 1974-es Hercule Poirot alakításáért BAFTA-díjra jelölt színész halálának évfordulóján közöljük itt, a Nyugati tér blogon.

Az első Poirot-k

Hercule Poirot-ként először Charles Laughtont láthattuk az Alibi című, 1928-ban színpadra vitt darabban, ami Agatha Christie jól ismert regényének, Az Ackroyd-gyilkosságnak az adaptációja volt. A Poirot-k sorában Francis L. Sullivan volt a következő, ő kétszer játszotta a detektívet a színpadon: 1930-ban a Feketekávéban (Christie eredetileg is színpadra írt háromfelvonásos darabjában) és 1940-ben a Ház a sziklánban, később a filmvásznon is viszontláthattuk őt az 1937-es, A darázsfészek című Christie-novella adaptációjában. Azonban nem ő volt az első, aki a moziban megelevenítette a figurát, hiszen Austin Trevor 1931-ben az Alibiben már debütált Poirot-ként a vásznon.

Ebben az időszakban a rádiójáték hihetetlenül népszerű műfaj volt, így érthető, hogy ott is felbukkant Agatha Christie belga detektívje. Angliában Anthony Holles kölcsönözte neki a hangját A sárga írisz című BBC-műsorban 1937-ben. És csupán két évet kellett várni, hogy a nyomozó átkeljen az óceánon, 1939-ben sugározták az első amerikai Poirot-rádiójátékot, Az Ackroyd-gyilkosságot, melyben Orson Welles alakította Hercule Poirot-t, sőt, Dr. Sheppardot is.

Poirot szerepében: David Suchet

Agatha Christie világhírű belga nyomozóját angol, amerikai, nyugatnémet, spanyol (Joan Borràs), orosz (Anatolij Ravikovics és Konsztantyin Rajkin) és japán (Kôtarô Satomi és Mansai Nomura) színészek is alakították, de talán itthon mégis Sir David Suchet alakításában ismerik őt a legtöbben. A színész 1989-ben bújt először Poirot bőrébe az Agatha Christie’s Poirot című tévésorozatban. Miután igent mondott a szerepre, 24 éven át alakította a híres detektívet, összesen 70 televíziós adaptációban játszotta el a szerepet! Eddig ő a rekorder, ő alakította a legtöbb történetben Poirot-t, ráadásul a szerep megformálásáról könyvet is írt, és nemrég a királynő lovaggá ütötte. Valószínűleg ő az, aki a legtöbb rajongónak eszébe jut, ha Poirot figurájáról van szó.

Poirot és a paródiák

Ahogy a leghíresebb karakterek, úgy Poirot sem kerülhette el, hogy paródiák készüljenek róla, belőle. Az első ilyen típusú feldolgozásban, 1965-ben, Az ABC-gyilkosságokban Tony Randall alakította a nyomozót. A sort egy szatirikus film premierje követte 1976-ban: A találkozás a halállal főszereplői fiktív nyomozók voltak, Miss Marple mellett Hercule Poirot is szerepelt benne, akit James Coco alakított. Egy évvel később egy Sherlock Holmes-detektívsorozat alacsony költségvetésű paródiája került a mozikba, amelyben a belga detektívet Dudley Jones alakította, a címszereplő John Cleese oldalán. 1978-ban A Rózsaszín Párduc bosszúja című filmben Andrew Sachs egy elmebeteget alakított, aki azt hiszi magáról, hogy ő Hercule Poirot. 1989-ben egy újabb paródia született, a Sketch Pad egyik epizódjában bukkan fel Poirot (Bobby Davro). 1996-ban újabb epizódszerep következik: a Muppets Tonight egyik részében van egy jelenet (Gyilkosság a zavart expresszen), amelyben Jason Alexander alakította Poirot-t. Sőt, még az 1997-es Spice World című filmben is felbukkan a detektív, akit Hugh Laurie alakított.

Poirot és az Orient expressz

1955-ben – számos újabb sikeres angol nyelvű rádiójáték és rádiósorozat után – a nyugatnémet televízió is elkészítette az első Poirot-ját, a Gyilkosság az Orient expresszen adaptációját, amelyben Heini Göbel vállalta a híres detektív szerepét.

Kijelenthetjük, hogy az 1974-es év az Agatha Christie-filmek éve volt: Albert Finney játszotta Hercule Poirot-t a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben, melyért a legjobb színészi alakításért járó BAFTA-díjra is jelölték. Sokaknak Albert Finney jelentette és jelenti az igazi Hercule Poirot-t a filmvásznon. A színész sajnos már nincs köztünk, 2019. február 7-én, 82 évesen hunyt el.

A Gyilkosság az Orient expresszen a 2000-es évek elején újabb feldolgozást ért meg. A tévéfilmben a főszerepet Alfred Molinára bízták, és a történetet az 1930-as évekből áthelyezték a jelenbe, igaz, másban is eltértek a regénytől, kevesebb szereplővel dolgoztak.

2017-ben egy új Poirot-t ismerhettek meg világszerte a rajongók: Kenneth Branagh vette át a szerepet a Fox által gyártott Gyilkosság az Orient expresszen-moziban. Február 17-től újra őt láthatjuk a vásznon Hercule Poirot-ként, ezúttal a Halál a Níluson című történet szálait bogozza ki nekünk.

Itt, a Nyugati tér blogon már több izgalmas anyagot is közzétettünk Agatha Christie-ről. Tavaly ősszel, az Életem című életrajzi könyve apropóján arról írtunk, hogy lehetett egy tizenkilencedik századi vidéki háziasszonyból feminista ikon, M. Nagy Miklós egy másik írásban arról mesélt, hogyan kapott új címet Christie egyik fő műve. Az egyik első Agatha Christie-anyagunkban a sorozat borítóinak tervezője, Tillai Tamás árult el kulisszatitkokat, de magáról Poirot-ról, illetve a Gyilkosság az Orient expresszen című regényéről is összeszedtünk pár kevésbé ismert tényt és adatot – a vágány mellett, kérjük, olvassatok!