5 könyv – Vízöntő jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és a csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba, mostantól havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Következzék a január 21. és február 18. között született olvasóknak szánt 5 könyv. A Vízöntő jegyűek mellett nem lehet unatkozni, hiszen társaságkedvelő emberek, akik mindig nyitottak az újdonságra, és fontos számukra, hogy tegyenek valamit embertársaikért, a társadalomért. Időnként azonban kiszámíthatatlanok, merevek és szavaik ellentmondanak a cselekedeteiknek, de jó emberismerőként tudják, mikor kinél és hol a határ, amit nem érdemes átlépni. 

Ez az e heti 5 könyv (nemcsak) Vízöntő jegyűeknek.

Alice Munro: A szeretet útja – Tizenegy történet
(Park Kiadó, fordította: Lukács Laura)

Azt olvashatjuk a Vízöntő szülötteiről, hogy ha könyvet ajánlunk nekik, akkor lepjük meg valami új, különleges olvasmánnyal. Ezúttal „a kortárs novella nagymestere”, Alice Munro legújabb, magyarul immáron 14. kötetére esett a választásunk. A Nobel-díjas szerző kivételessége abban rejlik, hogy miközben hétköznapi életek legbensőségesebb titkaiba avat be minket, sok mindent elárul a mi döntéseinkről és azokról a különös utakról is, amelyeket bejárva megtapasztaljuk a szeretet rendkívüli erejét. Munro újra meg újra bizonyítja, milyen érzékeny, együttérző krónikása korunknak. Ahogy megszokhattuk tőle mesterien és könnyedén az élet legmeghatározóbb momentumait vizsgálja – azokat a pillanatokat, amikor formát ölt az élet, amikor megértjük a szeretet terhét, hatalmát, természetét.

„Örültem, hogy apámmal dolgozhatok. Közel éreztem magamhoz minden kemény, egyhangú, lélekölő munkát, amely kifárasztja a testet és eltompítja az elmét (bár a szellem néha csodásan könnyű tud maradni); már előre hiányzott ez a fajta élet, ez a hely. Ha Andrew látna most itt, az esőben, gondoltam, ahogy vörös kézzel, sárosan pulykalábakat tartok és evezek egyszerre, azonnal ki akarna menekíteni innen, és feledtetni akarná velem az egészet. Dühíti ez a komisz élet. Dühíti, hogy mégis kötődöm hozzá. Nem lett volna szabad feleségül mennem hozzá, gondoltam. De ki máshoz mentem volna? Az egyik pulykáshoz?

És maradni sem akartam. Bár fájt, hogy elmegyek, rosszabb lett volna, ha valaki marasztalni próbál.”

Guzel Jahina: Szerelvény Szamarkand felé
(Helikon Kiadó, fordította: Soproni András)

Guzel Jahina a mai orosz irodalom új világsztárja, akit egyre gyakrabban hasonlítanak Gabriel García Márquezhez, hiszen ő is bámulatos részletgazdagsággal és egyben mágikus fantáziával mesél arról, ami a kegyetlen huszadik században történt Oroszországban. Úgy, ahogy senki más.

Új könyvének története hat évvel a bolsevik forradalom után játszódik. A polgárháborútól meggyötört Szovjet-Oroszország hatalmas területein éhínség dúl, és árván maradt gyerekek tízezrei próbálnak életben maradni: csavarognak, lopnak… de leginkább fáznak és éheznek. Gyejev szerelvényparancsnok és Belaja komisszár ötszáz ilyen gyereket evakuál Kazanyból Szamarkandba… Hosszú, viszontagságos vonatozás vár rájuk a Volga-vidékről a kazak sztyeppéken és a Kizil-Kum sivatagon át, s miközben hol borzalmas kegyetlenséggel, hol a korábbi véres harcokat túlélt emberekben mégiscsak megmaradt vagy épp a gyerekek láttán feléledő (és akár önfeláldozó tettekre is sarkalló) humánummal találkoznak – amelyben a Vízöntő szülöttek is magukra ismerhetnek. Emberi sorsok sokaságát ismerjük meg: menekült parasztokat, csekistákat, kozákokat, na meg a kis csavargók különleges világát is: a nyelvüket, lelki életük szövevényeit, babonáikat és reményeiket.

Will Smith: Will
(Libri Kiadó, fordította: Illés Róbert)

Bár Will Smith nem e jegy szülötte, de a Vízöntők akár tiszteletbeli taggá is fogadhatnák Will Smitht, a philadelphiai kölyökből lett rap- és mozisztárt, hiszen ezek a tulajdonságok nagy eséllyel igazak lehetnek rá is: nem lehet unatkozni mellette, jó emberismerő, sokoldalú és humoros. És ez csak a felszín, hiszen ha közelebbről ismernénk, talán arról is megbizonyosodhatnánk, hogy igazi reformer, nyitott az újdonságokra, idealista, aki hisz a társadalom jobbításában.
És nemsokára alkalmunk is lesz, hogy jobban megismerhessük Will Smitht, hiszen nyáron a magyar olvasók is kézbe vehetik rendhagyó memoárját, a Willt.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy itt egy újabb celebéletrajz, ami az amerikai álom tündérmeséjét tálalja a rajongóknak, gyorsan leszögezzük: erről szó sincs, sőt, a Will mélyreható önvizsgálat eredménye, számvetés mindazzal, amit Will Smith akaraterejének köszönhetően elért, és mindazzal, amiről le kellett mondania mindezért. Megtudhatjuk például, hogyan tudott úrrá lenni az érzelmein annak érdekében, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni, és hogyan volt képes megküzdeni a rá nehezedő hihetetlen nyomással. Korunk egyik legismertebb szórakoztatóipari zsenije őszintén, önmagát nem kímélve vall az általa elkövetett hibákról, a nehézségekről és a kudarcokról is. Számunkra azért is különösen érdekes ez a könyv, mert Will Smitht ezen az önismereti utazáson egy másik kedvenc szerzőnk, a Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes című kötetet jegyző és sokak számára fontos életvezetési útmutatást adó Jay Shetty is segítette, ezért biztosak vagyunk abban, hogy egy bátor és inspiráló kötet ez, amit egy Vízöntőnek is felejthetetlen élmény lesz elolvasni.

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
(Jelenkor Kiadó)

A Vízöntő jegyűek jó pszichológusok és kiváló emberismerők, így nekik ajánljuk Orvos-Tóth Noémi kötetét, a Szabad akaratot.

„A szabad akarat számomra azt a létezési módot jelenti, amikor már nem a múlt irányítja az életünket, nem a korai hiányok, sérülések, és rég meghaladott családi minták határozzák meg a döntéseinket.” – mesélte a szerző a Nyugati tér blognak adott interjújában tavaly decemberben, a kötet megjelenésekor. Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

A Szabad akarat életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívja az olvasót. A klinikai szakpszichológus azokról a tényezőkről ír, melyek a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.

Julie Skyes: Izabell és Felhő – Unikornis Akadémia
(Kolibri Kiadó, fordította: Horváth M. Zsanett)

Az Unikornis Akadémia egy igazán különleges hely: csak a 10. életévüket betöltött gyerekek válhatnak az iskola tanulóivá, és mindegyik diák a beiratkozás után egy saját unikornist kap. A céljuk, hogy az iskolai évek alatt összebarátkozzanak, és később együttes erővel megóvják otthonukat, az Unikornis-szigetet! Minden unikornis egyedi varázsképességgel születik. Sokféle varázserő létezik, az Akadémián eltöltött első évben derül ki, hogy egy unikornis miben különleges.

Izabell imád vágtatni ezüstkék sörényű egyszarvúján, és türelmetlenül várja, hogy társa végre felfedezze varázserejét. Vajon miben lesz különleges Felhő?
Napok óta szakad az eső az Unikornis-szigeten, a víz már az iskolát fenyegeti. Izabell és Felhő gonosz mágiát sejt a háttérben. Barátaikkal elhatározzák, hogy kinyomozzák a rejtélyt, és megmentik az Akadémiát a bezárástól. Háborgó tengeren és meredek sziklaszirteken át vezet az útjuk… Egy igazi vizes kaland a Vízöntő jegy szülötteinek.