A változás útján a szabad akarat felé


Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus legújabb könyve, a Szabad akarat napokkal ezelőtt jelent meg, és máris a könyveladási sikerlisták élén szerepel. A kötet a listák élen, szerzője épp ebben a hónapban a Forbes magazin címoldalán, és amit talán kevesebben látnak, pedig rettentően fontos neki: az UNICEF őt választotta egyik új Bajnokává. Orvos-Tóth Noémivel beszélgettünk.

– Most megjelent könyved, a Szabad akarat mennyiben tekinthető az Örökölt sors folytatásának, párkönyvének?

– Az örökölt sors felismerése után mi mást tehetnénk, mint elindulunk a változás útján, hogy eljussunk a szabad akarathoz. Ilyen értelemben a most megjelenő kötet folytatása, ha tetszik párkönyve az előzőnek. A szabad akarat számomra azt a létezési módot jelenti, amikor már nem a múlt irányítja az életünket, nem a korai hiányok, sérülések, és rég meghaladott családi minták határozzák meg a döntéseinket.

– Néhány évvel ezelőtt a transzgenerációs traumát valószínűleg csak a szakemberek tudták volna definiálni, mára a közbeszéd részévé vált. Előadások hosszú sora, író-olvasó találkozók tucatjai vannak mögötted. Az olvasókkal beszélgetve mi az elmúlt évek legnagyobb tanulsága számodra?

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy a transzgenerációs traumák minden családban jelen vannak. Rengeteg feldolgozatlan fájdalom van az emberek életében, amit – ha nem állítjuk meg a folyamatot – jó eséllyel átadnak a gyerekeiknek. A kezeletlenül hagyott traumák egyszerre rombolják az egyén egészségét, és akadályozzák meg, hogy érzelmileg jól kapcsolódjon másokhoz.

– Mi inspirált leginkább, hogy új könyvet írj?

– Egyrészt tartozom az olvasóknak azzal, hogy továbbvigyem a témát, hiszen hosszú még az út az átfogó változásokig. A tét nem kicsi, mindannyiunk jövőjéről van szó. Másrészt rengeteg történet gyűlt össze, amiket szerettem volna elmesélni, és ezeken keresztül fontos összefüggéseket is meg akartam mutatni. Az egyik ilyen például, hogy hogyan vezetnek a traumák a kapcsolatok pusztulásához, és ezáltal az anyagiasság térhódításához.

A Szabad akarat már e-könyvként is megvásárolható

– Ha elolvassuk a Szabad akaratot, és egy-egy esettanulmányban magunkra vagy a problémá(i)nkra ismerünk, mi legyen a következő lépésünk? Hogyan tegyük meg a következő lépést, hogy a saját viszonyunkat – akár a pénzügyeinkhez, akár a kapcsolatainkban – megváltoztassuk?

– A Szabad akarat utolsó fejezetében néhány ötletet és módszert mutatok be. Ezek egyszerre lehetnek az első lépések, de az önsimereti út későbbi szakaszában is sokat segíthetnek. Egy ponton túl persze érdemes segítő szakemberhez fordulni, hiszen örökölt mintáink, az életünk elején rögzült reakciómódjaink éppen azért maradnak fenn olyan makacsul, mert nagy részük nem is válik tudatossá – nem látjuk, hogy mi mozgat minket. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, általában kell egy külső szem, aki ránéz az életünkre, és rávezet minket a felismerésekre.

– És hogyan folytatódik Orvos-Tóth Noémi története a Szabad akarat megjelenése után?

– A munka folytatódik tovább. Rengeteg ötletem van, ha ezeknek csak a töredéke valósul meg, a következő években akkor is tele lesz a naptáram. Amíg ennyi fájdalom, szorongás, feszültség, és ilyen mértékű elmagányosodás vesz minket körül, addig nem dőlhetek hátra.

Itt meghallgathatsz egy részletet a Szabad akaratból Orvos-Tóth Noémi felolvasásában.

A nyitóképhez Máté Péter fotóját használtuk.