5 könyv – Skorpió jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának, vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba, mostantól havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Következzék az október 23. és november 22. között született olvasóknak szánt ajánló. A Skorpió jegyűek nagy önbizalommal bírnak, ugyanakkor rendkívül jó beleérző képességgel rendelkeznek, de nem tűrik meg az árulást és a képmutatást. Szenvedélyes egyéniségek, akiknek megvan a képességük arra, hogy szembenézzenek önmagukkal, és változzanak, ha kell.

Ez az e heti 5 könyv (nemcsak) Skorpió jegyűeknek.

Douglas Stuart: Shuggie Bain
(Park Kiadó, fordította: Greskovits Endre)

A tavalyi év nagy meglepetése volt Douglas Stuart Shuggie Bain című kötetének sikere. A divattervező szerző első könyve rögtön nemzetközi sikert aratott, számos elismerést besöpört, köztük a nagy presztízsű Booker-díjat is.

A kötetet nemcsak azért választottuk ehhez a témához, mert a Skorpió havában jelenik meg, hanem a főhős személyiségjegyei miatt is: mágikus egyéniség, erős, bátor, empatikus, intuitív, fejlett az igazságérzete. Mindez elmondható a kiskamasz Shuggie-ról is, aki a 80-as évek Glasgow-jában él családjával, amit a nyomor és anyjának függősége fokozatosan felőröl: a végén már csak ketten maradnak: Agnes, a segélyen tengődő, férfiak által kihasznált alkoholista anya, és fia, aki minden erejével kitart mellette. Dougles Stuart önéletrajzi regénye felejthetetlen tisztelgés egy magára hagyott város és egy derékba tört élet méltósága előtt.

„Agnes újév óta nem volt a régi. Akárki hagyta is ott félmeztelenül az idegen kabátok alatt, kiölte belőle a bulik utáni vágyat. Most, amikor Shuggie nézte, ahogy iszik, látta, hogy az anyja már nem szórakozni akar. Azért ivott, hogy megfeledkezzen magáról, mert nem tudta, hogyan tartsa távol másképp a fájdalmat meg a magányt.”

Herendi Kata–Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról
(Bookline Könyvek)

A Skorpió ugyan elégedett egyedül is, de mivel megvan benne a képesség, az erő és a bátorság ahhoz, hogy magába nézzen és átalakítsa önmagát, olyan könyvet ajánlunk neki, amely az önismeret fejlesztése révén segíti őt a kapcsolatok teremtésében és ápolásában.

Társas kapcsolataink életünk első pillanatától az utolsóig formálnak bennünket. Ezek által válunk azzá, akik vagyunk, és ezeknek köszönhetően változunk és fejlődünk folyamatosan. Ám nem mindegy, milyen irányba. A kapcsolataink építhetnek és rombolhatnak, jó helyekre és tévutakra is vihetnek bennünket. Minden kapcsolat tükör, amely megmutathatja a válaszokat életünk fontos kérdéseire. Minden emberi kapcsolat esély arra, hogy tanuljunk valamit önmagunkról. Egymás szemében olyasmit is megláthatunk magunkról, ami egyébként rejtve maradna.

Ehhez az önvizsgálathoz, az őszinte tükörbe nézéshez ad kapaszkodókat és újszerű szempontokat ez a könyv, hogy ezáltal közelebb kerülhessünk önmagunkhoz és egymáshoz is. A Pszichoforyou online magazin szerzőinek második kötete a szülő–gyerek, a baráti, a testvér-, a munka- és a párkapcsolatokat egyaránt érintő kérdésekkel foglalkozik. A fejezetek és a könyvben található gyakorlati feladatok olyan felismerésekhez vezethetnek, amelyek révén szorongás nélkül, bátran indulhatunk egymás, és ezzel együtt egy teljesebb élet felé.  

Borbély Szilárd: Kafka fia
(Jelenkor Kiadó)

„A gyermekkorról szól tehát, és arról a dologról, ami a tér megkérdőjelezése, vagyis az ikertestvérről, aki ugyanolyan. Arról tehát, hogy mindenkinek van egy ikertestvére, aki vele együtt születik a világra. A legfontosabb éveket mindenki együtt tölti ezzel a hasonmásával. Minden játékot együtt játszanak. Aztán elválnak útjaik. Mindenki elveszíti az ikertestvérét, akire aztán már csak az anya emlékszik. Az apák erről nem tudnak semmit. Az apák ilyenkor távol vannak, málló falú munkahelyeken hánynak másnaposan, zúgó füllel, szédülő fejjel; kocsmák cigarettafüstjébe merednek kifejezéstelen arccal, harctereken vonulnak Kelet-Európa változatos domborzati viszonyai közepette, és kiábrándítóan hamar meghalnak, vagy kétségbeesetten életben maradnak, de mindarról, amiről most szó lesz, az égvilágon semmit sem tudnak.” – Írja Borbély Szilárd a Kafka fia című regény Az Olvasóhoz címet viselő fejezetében. Ezen a héten a Skorpió jegyűeknek egy Skorpió jegyében (1963. november 1.) született költő, író, irodalomtörténész posztumusz regényét ajánljuk.

Borbély Szilárd 2013 augusztusában Parászka Borókával beszélgetett a Marosvásárhelyi Rádióban, akkor elmondta, hogy az épp frissen megjelent, Nincstelenek című regényének van egy testvérregénye, a Kafka fia. A szerző épp ezen a töredékesen fennmaradt, magyarul most először olvasható (először 2017-ben, Kafkas Sohn címmel, németül jelent meg) szövegen dolgozott, melynek fókuszában Kafka és apjának viszonya áll, de nem tudta befejezni, mivel rájött, azért nem látja tisztán az apa–fiú viszonyt, mert saját apjával való kapcsolatával kell előbb szembenéznie. Így és ezért született meg a Nincstelenek. Most azonban végre – akár egymás után is – elolvashatjuk mindkét regényt, és a sorok között ott találjuk Borbély Szilárd gyermekkorának összes félelmét és szorongását. A Kafka fiát júniusban mutattuk be, Forgách András és Schein Gábor beszélgetése itt visszanézhető.

Rejtő Jenő: Három testőr Afrikában
(Helikon Kiadó)

A Skorpió jellemző tulajdonsága, hogy rendkívül jól viseli az időjárás szélsőségeit. Külső váza annyira hatékonyan gátolja a folyadékvesztést, hogy a legforróbb sivatagokban is megél. A legforróbb sivatagokról pedig persze, hogy Rejtő klasszikusa jut eszünkbe. A Helikon Kiadó új kiadásának legfrissebb kötetében a sorozat előző fejezetében megismert trió – Csülök, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz – ez alkalommal egy ifjú francia hölgy, az eltűnt fivérét kereső Yvonne Barré oldalán bukkan fel. Hőseinknek el kell jutniuk a kongói dzsungel mélyén fekvő büntetőtáborba, Igoriba, ahova régi, kedves ismerősük, a köztársasági elnökkel folytatott képzeletbeli beszélgetések specialistája, Potrien őrmester kíséri el őket. („Ha majd a köztársaság elnöke azt kérdezi: »Ugyan, kedves Potrien, ki volt az a három katona, aki szétverte azt a karavánt?«, mit felelek neki? Mi?”) Igoriban meglepetések sora – no meg a most is nagyon gyanúsan viselkedő, s ezért számos pofont kapó Török Szultán – várja őket.

A „három testőr” leleplez egy nagyszabású csalást, és nehezen bár, de végül azt is megtudják, hogy a Nagy Levin mivel érdemelte ki hírnevét. Kalandjaik krónikása ezúttal is Csülök, aki ismét szerelmes lesz, de megint csalódnia kell. A Kongó-vidéktől Marokkóig tartó üldözőverseny során Tuskó Hopkins még arra is módot talál, hogy végre kiléphessen az idegenlégióból…

Szexoktatás: Útmutató az élethez – a bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál
(Kolibri Kiadó, fordította: Sárpátki Ádám)

A Skorpiók híresen szenvedélyesek, ám még nekik is szükségük lehet – főleg a serdülő éveikben – egy iránytűre, amely segít eligazodni, és felfedezhetik saját szexualitásukat. Ennek apropóján ajánljuk most nekik a nagy sikerű Netflix-sorozat, a Szexoktatás alapján készült ismeretterjesztő könyvünket.

A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, hogy ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.
Kérdéseid vannak a testedről? Nem vagy biztos az érzéseidben? Vagy aggódsz, hogy az normális-e?
Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról. Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni!
Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a SZ-E-X-ről!