5 könyv – Szűz jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának, vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba is, mostantól havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Következzék az augusztus 23. és szeptember 23. között született olvasóknak szóló ajánló: akik nem szeretnek a középpontban lenni, inkább a háttérben meghúzódva végzik el feladataikat, de azt a lehető legprecízebben, ugyanakkor hajlamosok túlságosan kritikus szemmel nézni mindent. Íme az e heti 5 könyv (nemcsak) Szűz jegyűeknek.

Frans de Waal: Mama utolsó ölelése – Mire tanítanak bennünket az állatoknál tapasztalható érzelmek?
(Park Könyvkiadó, fordította: Sóskuthy György)

A szűz jegyűek egyik kiemelt jellemzője a gyakorlatiasság, a hűvös ész. A határaikat feszegetve ezúttal egy olyan témát hozunk nekik, amelynél nem lehet csak a tényekre támaszkodni, fontos bekapcsolni az érzelmeket is.

A tudomány ki nem állhatja a pontatlanságot, így az állati érzelmek kérdésében gyakran ellentétbe kerül a közvélemény nézeteivel. Ha megkérdezünk az utcán bárkit, hogy vannak-e az állatoknak érzelmei, kétségek nélkül felel, hogy persze. De egy tudós akár zavarba is jöhet ettől a kérdéstől, és legtöbbjüktől nehezen kaphatunk egyértelmű választ.
Frans De Waal holland főemlőskutató viszont azok közé tartozik, akik tudósként is bizonyítottnak látják, hogy nem az ember az egyetlen faj, amely képes szeretni, gyűlölni vagy szégyenkezni, örömet, undort vagy empátiát érezni. A szerző négy évtizede tanulmányozza az állatokat, a Mama utolsó ölelése című kötete gazdag érzelmi életükről mesél lenyűgöző történeteket. A könyv segít felismernünk, milyen sokféle módon kapcsolódnak egymáshoz emberek és állatok, elolvasása után új szemmel tekintünk majd a környező világra.

„Az érzelmek tehát azért fejlődtek ki, mert képesek adaptív reakciókat kiváltani a veszélyre, a versengésre, a párzási lehetőségekre és sok egyéb dologra. Az érzelmek cselekvésekre sarkallnak. Fajunknak számos, más főemlősökkel közös érzelme van, mivel nagyjából ugyanazt a viselkedési repertoárt alkalmazzuk.”

Jay Shetty: Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes – A világ legnépszerűbb motivációs trénerének tanácsai
(Libri Kiadó, fordította: Bujdosó István)

Nemcsak azért ajánljuk ezt a könyvet a Szűz jegyűeknek, mert Jay Shetty maga is ebben a jegyben született, hanem azért is, mert legszívesebben mindenkinek felírnánk receptre ezt az ősi tudásban gyökerező, de a 21. századi mindennapokra szabott, gyakorlati tanácsokkal, feladatokkal és gondolkodnivalóval teli könyvet, amely abban segít, hogy nyugalmat és békét találjunk az ingerekkel és kihívásokkal, stresszel túlterhelt életünkben.

Jay Shetty korábban hindu szerzetesként élt, majd úgy érezte, az az igazi küldetése, hogy az élete ezen szakaszában szerzett tudását másokkal is megossza, ezért elindította On Purpose című podcastját, amely révén világszerte ismertté vált – meggyőződésünk, hogy nem csak azért, mert hírességek szerepeltek a műsorában (Kobe Bryanttől Will Smithen át Yuval Harariig), hanem azért is, mert a tevékenysége valóban sokaknak segít megtalálni saját céljukat; az utat egy önazonos, letisztult, értékekkel teli élet felé.

Bár a Szűz jegyűek hajlamosak kritikával szemlélni az őket körülvevő világot, most arra buzdítjuk őket, hogy legyenek nyitottak, és adjanak egy esélyt ennek a könyvnek, hogy a segítségével ők is kiegyensúlyozott, békés, teljes életet élhessenek.

Térey János: A Nibelung-lakópark
(Jelenkor Kiadó)

„Aki a hatalom gyűrűjével jegyzi el magát, annak násza maga lesz a pusztulás.”

Térey János író, költő, drámaíró és műfordító 1970. szeptember 14-én született, a szűz havában, így életművének egyik mérföldkövét, A Nibelung-lakóparkot ajánljuk (nemcsak) az ugyanezen hónapban született olvasóinknak.

A történet szerint Hagen, aki félisten csak az istenek között, bosszút esküszik a hatalomra jutottak ellen, akik nélkülözni merték őt birodalmuk vezetésében. Cinkostársaival úgy döntenek, hogy a világ megérett a pusztulásra. Terve ördögi, és mint minden ördögi terv: tökéletes. Szellemes terrortámadásokkal tartja félelemben az elkényelmesedett polgárokat. Titáni küzdelmükben azonban természetesen nemcsak a világ, de ők maguk is bukásra vannak ítélve. A port.hu szerint Térey János verses drámája „igazi korrajz, katasztrófajáték, olyan átfogó és rétegzett mű, mely a wagneri hagyományt felelevenítve, egy mítosz kereteiben ad hírt a máról, a mai Magyarországról. A világ, amelyet egy lakópark jelképez, bajban van. A két tőkés család sarjaiból, ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén billeg.”

A nagy ívű verses drámatrilógia 2004-ben jelent meg először, azóta emlékezetes színházi előadás és ennek nyomán film is készült belőle a Krétakör társulatával, Mundruczó Kornél rendezésében.

Agatha Christie: Életem
(Helikon Kiadó, fordította: Kállai Tibor)

„Agatha Christie legelragadóbb rejtélye nem más, mint a saját élete. Ebben a könyvben mindent elmesélt: fiatalkori románcait, a tönkrement és a boldog házasságát, élete különös eseményeit a viharos sikerhez vezető úton…”

Ajánlónkat a Szűz jegy egy másik híres szülöttével folytatjuk, akinek élete legalább olyan kalandos és izgalmakkal teli volt, mint az általa teremtett szintén híres karakterek történetei.

Agatha Christie önéletrajzi könyve (melybe itt bele is olvashatsz) időutazásra hívja az olvasót. Az írónő könnyed stílusban, ugyanakkor mély őszinteséggel meséli el saját és családja életét. Az első történetek egészen a viktoriánus korig nyúlnak vissza, bemutatva az angliai közép- és felsőosztály életmódját és szokásait. A fiatal Agathával átélhetjük a táncestek kellemes hangulatát, a párválasztás korabeli nehézségeit, a társadalmi elvárásoknak való megfelelés kényszerét. Az ifjúkor kellemes élményei után megjelennek a memoárban a háborús borzalmak is, hiszen Agatha ápolónőként közvetlen közelről tapasztalhatta meg a frontról a kórházba került sebesültek szenvedéseit. Az önéletrajz nem csak a korabeli Angliát mutatja be, hiszen az írónő élete során rengeteget utazott, szinte az egész világot bejárta. Első férjével tett világkörüli útját érdekes történetekkel és elragadó természeti leírásokkal eleveníti meg. Időről időre betekintést nyerhetünk egy-egy könyv vagy karakter születésének folyamatába, megismerhetjük a személyt vagy a helyszínt, amely az írónőt ihlette. A könyvben hangsúlyosan szerepelnek Agatha közel-keleti élményei, ezen belül a második férjével végzett régészeti munkássága. A közvetlen hangnemben elmesélt történetek sorozata egy egész világot nyit meg az olvasó számára, ugyanakkor átfogó képet, összegzést nyújt a krimi királynőjének gazdag munkásságáról.

Robert Muchamore: Az újonc
(Kolibri Kiadó, fordította: Binder Natália)

Precíz, háttérbe húzódó, pragmatikus, hatékony, ezek egy Szűz kiemelkedő tulajdonságai, ugyanakkor ezek a tulajdonságok létfontosságúak egy igazi titkos ügynök számára is…

A CHERUB-ügynökök vérprofik – és mindannyian gyerekek. A bevetéseken terroristák után kémkednek, és titkos információkat gyűjtenek.
James igazi bajkeverő, ugyanakkor elképesztően tehetséges. A CHERUB-nak pedig épp ilyen tagokra van szüksége. Ezért a fiú, mivel nincs más választása, beáll ügynöknek. Mielőtt azonban bevetésre küldenék, túl kell élnie a száznapos alapkiképzést, amire még a legkeményebb újoncok közül sem mindenki képes…

A II. világháború alatt francia civilek ellenállási mozgalmat szerveztek, hogy felvegyék a harcot a német erőkkel. A legrátermettebb ügynökeik között sok gyerek és fiatal akadt. Charles Henderson brit kém közel három évig dolgozott közöttük. Miután visszatért Nagy-Britanniába, húsz brit fiút képzett ki titkos műveletek elvégzésére. Az egységnek a CHERUB fedőnevet adta. A szervezet néhány évtized múlva már több mint kétszázötven – tizenhét éves vagy annál fiatalabb – ügynököt tudhatott a soraiban. Egyvalami azonban sohasem változott: az egység azért jöhetett létre és maradhatott fenn, mert a felnőttek soha, sehol nem gondoltak arra, hogy gyerekek is lehetnek kémek.