5 könyv – Oroszlán jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának, vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba, mostantól havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Első körben a július 23. és augusztus 23. között születettekhez fordulunk, akiknek erőssége a bátorság, a jó szervezőkészség és az irányítás, azonban könnyen hatalmába keríti őket a hiúság, a büszkeség és a féltékenység.

Szigorúan nem csak Oroszlánoknak!

Billy O’Callaghan: Szerelmem, Coney Island
(Jelenkor Kiadó, fordította: Pék Zoltán)

„És még egy széltől ennyire meggyötört délutánon is, mint ez, még mindig bármit megér itt lenni, mert ez a hely a cinkosuk az ő kis színjátékukban.”

Billy O’Callaghan 1974-ben született az írországi Corkban, és Douglasban nőtt fel, ahol ma is él. A Szerelmem, Coney Island a második regénye, amelyet nyolc nyelvre fordítottak le megjelenése óta. A regény története tökéletesen passzol az Oroszlán jegyűek szerelmi életéhez, akik „szerelmüknek még a csillagokat is lehozzák az égből, azonban a hűség ismeretlen szó számukra”. Ez a könyv egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

A történet szerint Michael és Caitlin huszonöt éve titokban találkozgat Coney Islanden. Ezek az együtt töltött, lopott órák éltetik őket, hiszen egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából. Egy fagyos téli délutánon, a bezárt, holt szezoni fürdőhelyen válik számukra nyilvánvalóvá, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat, mert a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig a Közép-Nyugatra akar költözni. Michaelnek és Caitlinnek fél életnyi szenvedélyes viszony után el kell dönteniük, milyen sorsot választanak, és számot kell vetniük kötelezettségeikkel és vágyaikkal.

A regényből korábban már exkluzív részletet olvashattatok Pék Zoltán fordításában itt, a blogon. 

Shannon Lee: Légy víz, barátom! – Bruce Lee tanításai
(Szenzár Kiadó, fordította: Szalai Eszter)

Az Oroszlán igazi harcos, határozott és erős akarattal bíró személyiség. Mi mást ajánlanánk neki, mint Bruce Lee filozófiájának esszenciáját. Bruce Lee-t, a 20. század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb harcművészmesterét, népszerű kungfufilmek sztárját szinte mindenki ismeri. Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy Lee kimondottan filozofikus alkat volt, és erősen vonzódott a kínai bölcseletekhez és a taoizmushoz. Számára a harcművészet sokkal több volt, mint egyszerű küzdősport – olyan életforma, amelyben megvalósíthatja az intellektuálisan megértett alapelveket, törvényszerűségeket. Ezek az alapelvek azonban nemcsak a harcművészetekre, hanem az élet más gyakorlati területeire is átültethetők. Bruce Lee lánya, Shannon – aki a legautentikusabb képviselője Lee szellemi hagyatékának – fejezetről fejezetre veszi a „légy víz!”-filozófia tanításait, azt, hogy a víz folyékonyságát, megfoghatatlanságát, alaktalanságát felhasználva hogyan legyünk erőteljesebbek, hatékonyabbak a mindennapi életünkben, és hogyan kerüljünk egyre közelebb esszenciális belső természetünkhöz, az igazi szabadság forrásához.

Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok
(Libri Kiadó, fordította: Bakonyi Berta)

Ezúttal az Oroszlán jegyűek gyengéire – hiúság, büszkeség, egoizmus, féltékenység – alapozva ajánlunk nekik olvasmányt; mivel, ha lehet hinni a horoszkópnak, nem áll tőlük távol az intrika és a manipuláció, biztosan letehetetlennek ítélik majd ezt a húsbavágóan izgalmas, sötét thrillert.

Ambrosia Turner élete maga a tökély: New Yorkban él, jól fizető állása van, a barátai szeretik, a férje isteníti. És ami a legfontosabb: senki sem ismeri a múltját.

Tizenkilenc éves korában New Jersey-ből került a főiskolára, ahol mindjárt az első napokban rá kellett jönnie, hogy bár a gimnáziumban népszerűnek számított, itt esélytelen az előkelő magániskolákban végzett, gyönyörű lányokkal szemben. Hamarosan magára vonja a karizmatikus és gátlástalan Sully figyelmét, és összebarátkoznak. Sully nagy élvezettel manipulál mindenkit, aki a közelébe kerül, és Ambrosia lelkesen asszisztál kegyetlen játszmáihoz. Egy alkalommal azonban túllőnek a célon, és az este borzalmas tragédiába torkollik. A két lány megússza következmények nélkül, Amb pedig mindent megtesz, hogy maga mögött hagyja a múltat. Az évfolyam-találkozó közeledtével azonban egy nap rejtélyes üzenet landol a postaládájában: Beszélnünk kell arról, amit aznap éjjel tettünk!

Chandler Baker, a Ne add tovább! szerzője szerint „Flynn halálpontosan írja le, milyen bizonytalanságokkal jár, ha valaki fiatal nő. Tátott szájjal olvastam, ahogy Amb a főiskolás lányok összetett viszonyrendszerében bolyongott, egészen az utolsó fejezetig, amikor is elállt a lélegzetem.”

Guillaume Musso: Az írók titkos élete
(Park Könyvkiadó, fordította: Sárközy Éva)

Neked mi a csillagjegyed? Ez a kérdés akkor is el-elhangzik baráti beszélgetésekben, ha nem az aktuális bolygóállások szerint éljük az életünket. Tudni véljük, hogy az Ikrekben két személyiség lakik, a Szüzek mindig rendet tartanak maguk körül, stb. Jelenleg a Nap az Oroszlán jegyében jár, így ezen a héten arra vállalkozunk, hogy a bátor és érzékeny Oroszlánoknak ajánlunk olvasnivalót.

Blogunk rendszeres olvasóinak nem ismeretlen Guillaume Musso neve, több könyvéről is írtunk már. Ezúttal Az írók titkos élete címűt választottuk, amelyről egyöntetűen az a vélemény, hogy nem tipikus Musso-regény, hiszen nincs benne a szokásos misztikus szál, kevesebb a romantika, azonban izgalmas fordulatokból ebben a kötetben sincs hiány.

Nathan Fawles, a híres író végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre. Évekig nem ad interjút, regényei azonban mit sem vesztenek népszerűségükből. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot. A csavaros krimi, mely egy női holttest „felbukkanásával” indul, magáról a viszontagságos írói létről is nagyon sok szót ejt. És a végén a csattanó ezúttal sem marad el…

„Sosem szerettem, ha más mondta meg, kit és mit olvassak. Végtelenül nagyképűnek éreztem, ha valaki felhatalmazva érezte magát, hogy eldöntse, mi számít irodalomnak, és mi nem.”

Schmal Róza: Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve
(Kolibri Kiadó)

Hatalomvágy, intrika, bosszú? Politikai csatározások, cselszövés és kényszerházasság? Igen, mindez egy könyvben! Tökéletes olvasmány az Oroszlánok számára, ha szeretnének kitérőt tenni egy képzeletbeli középkori világba, ahol egy egész birodalom sorsa tárul a szemük elé.

Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a Ladann folyó völgyének történetét, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harcát ismerhetjük meg. A könyvben a szerző által aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák fokozzák az olvasás élményét.

A ladanni birodalomban egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövik át a mindennapokat. Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok – a hurrogónok – titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót.
Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja? A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a völgyre… Ha már most beleolvasnál, kattints ide!