5 könyv – Kos jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és a csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba, tudhatjátok, havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Következzék a március 21. és április 19. között született olvasóknak szánt ajánló. A Kos jegyűek türelmetlen lelkek, akik mindig egyenesen kimondják, amit gondolnak. Szenvedélyes típusok, ugyanakkor rendkívül öntörvényűek, és a gyors eredményeket szeretik. Jellemzően csupa szív, közvetlen emberek, de hajlamosak gyakran fejjel menni a falnak.

Ez az e heti 5 könyv (nemcsak) Kos jegyűeknek.

Melania G. Mazzucco: Az építésznő
(Jelenkor Kiadó, fordította: Todero Anna)

„Vigyázz, mert ahhoz, hogy egy olyan piacon érvényesüljön az ember, mint Róma, erős akaratra, határozott jellemre és valódi szenvedélyre van szükség, erősködött apám. Elmesélek neked egy történetet. Tanulságos lesz.”

A Kos csillagjegy szülöttei szenvedélyesek, kiállnak saját és mások igazáért, és nem ijednek meg a konfliktusoktól sem. Ezekre a jellemvonásokra Melania G. Mazzucco Az építésznő című regénye főhősének, Plautillának is szüksége van, aki nőként szeretne érvényesülni a 17. századi Rómában.

Plautilla Bricci kislány kora óta különös betegséggel küzd: a legváratlanabb helyzetekben álomba merül. Ez félénkké és visszahúzódóvá teszi. Napjai azzal telnek, hogy különc apja szeszélyeinek igyekszik megfelelni, aki matrackészítő létére fest, zenél, komédiákat és verseket is ír – a kritikusok kedvelt céltáblája, az udvar pedig tudomást sem vesz róla. Azt szeretné, ha legalább a lányából elismert művész válna, ezért festészetre kezdi tanítani. Azonban bármilyen keményen dolgozik is, Plautilla alacsony származású nőként nem juthat előre a barokk Róma művészvilágában, melyet Bernini és Pietro da Cortona ural. Furcsa barátja, a gátlástalan Elpidio Benedetti apát segítségével végül messzebbre jut, mint amiről apja valaha is álmodni mert: nőként a világon először megtervez és felépít egy villát Róma lankáin.

A kor teljes társadalmát átfogó nagyregényben pápák és udvaroncok, művészek és műértők, mesteremberek és koldusok kavarognak Plautilla Bricci körül, akinek élete tele van lemondással és küzdelmekkel, ám nem nélkülözi a titkos élvezeteket és meglepő fordulatokat sem. Melania Mazzucco nem csupán egy eddig szinte teljes feledésbe merült, rendkívüli történelmi személyiség nagy ívű portréját festi meg Az építésznő című regényben, de az Örök Városét is az ellentmondásoktól fűtött, egyszerre bigott és kicsapongó 17. században.

Milorad Pavić: Kazár szótár – 100 000 szavas lexikonregény
(Helikon Kiadó, fordította: Brasnyó István)

A Kazár szótárt úgy is lehet olvasni, „mint minden olyan kis nép metaforáját, melynek sorsát magasabb erők harca határozza meg. A kis népek, mint mi, a szerbek, mindig idegen ideológiák fenyegetése alatt élnek” – írta a szerb Pavić a regényéről. Milorad Pavić nemzetközi hírű költő volt már, amikor 1984-ben megjelent első regénye, a Kazár szótár, amelyet aztán egy kritikus nyomán világszerte úgy emlegettek, mint „a XXI. század első regényét”.

A lexikonformában megírt könyv a kazárok történetét meséli el, amely a hetedik-nyolcadik század körül nem is volt olyan kis nép; jókora birodalmat építettek ki a Kaukázus környékén, ahol valamikor, ki tudja, mennyi ideig, az ősmagyarok is velük együtt éltek – legalábbis egy részük (akik talán szintén felvették a zsidó vallást). A kazároknak három vallás, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus között kellett választaniuk – s e választás történetét meséli el Pavić a maga ravasz módján, három kitalált könyv anyagát összedolgozva, egymásra vetítve, s egyben új mitológiát kidolgozva, amelyben az egyébként alig-alig kibogozható történelmi tények az író fantáziájából származó alakokkal, történetekkel, népi és vallási hagyományokkal keverednek.

A Kazár szótár megjelenése óta a modern irodalom olyan klasszikusának számít, mint, mondjuk, A rózsa neve Umberto Ecótól. Olvasása különleges élmény, ami a kreatív megoldásokat kedvelő Kosok számára igazi ínyencség: egyszerre merülhetünk a történelem mélyére és egy különleges látásmódú író fantáziájának sejtelmes virtuális valóságába.

Donna Freitas: Rose Napolitano kilenc élete
(Libri Kiadó, fordította: Getto Katalin)

A Kosokról azt tartják, verhetetlenek a kreatív megoldásokban, kiállnak saját és mások igazáért, nem ijednek meg a konfliktustól, ugyanakkor gyakran öntörvényűek, önzőek és az önérvényesítésük címén néha átgázolnak másokon.

Nos, azt nem tudjuk, Donna Freitas vagy regényhőse, Rose milyen jegy szülöttei, de a fenti tulajdonságok eszünkbe juthatnak a Rose Napolitano kilenc élete című regény olvasása közben, amely egy nőről szól, aki azt gondolta, nem akar anya lenni, ugyanakkor arról is szól, hogy az élet milyen sok meglepetést tartogathat…

Rose Napolitano és a férje, Luke a terhességi vitaminok miatt veszekednek. Rose megígérte, hogy beveszi a tablettákat, mégsem tette. A házasságuk előtt a férfi kijelentette, hogy nem akar gyereket, ám meggondolta magát. Rose sikeres egyetemi professzor, aki soha nem akart gyereket. A házasságuk jövője egyetlen kérdéstől függ: feléled-e Rose-ban a gyermek és az anyaság iránti vágy? A harc véget ér, és a házasságuk is.

Rose Napolitano és a férje, Luke újra a terhességi vitaminok miatt veszekszenek. Most azonban kissé másként alakul a vita, és ezzel együtt Rose jövője is. Vajon képes valóban feladni életének egy részét az anyaság miatt? Képes újraalkotni magát egy teljesen új szerepben?

Ez a dilemma jelenik meg Rose mind a kilenc lehetséges életében. Milyen következményekkel járnak a döntéseink? Lehetséges, hogy a korábbi elképzeléseinket, céljainkat magunk mögött hagyva új emberré váljunk? Ha igen, milyen áron?

Guillaume Musso: A brooklyni lány
(Park Kiadó, fordította: Sárközy Éva)

A Kos havában, a napokban került a boltokba Guillaume Musso új regénye, A brooklyni lány, melynek hőse, Anna, látszólag ellentéte a szenvedélyes intuitív kosoknak: visszafogott, kerüli a feltűnést. Raphaël és Anna házasodni készülnek, három héttel az esküvőjük előtt egy hosszú hétvégét töltenek a francia Riviérán. Verőfényes napsütés, tengerre néző kilátás…, minden adott, hogy pár tökéletes napot töltsenek együtt a nagy esemény előtt. Raphaël azonban gyanakszik, hogy Anna titkol előle valamit, és szeretné ezt megbeszélni a házasságkötésük előtt, hogy tiszta lappal indulhassanak. Beszélgetésük hatalmas veszekedésbe torkollik, amelynek a végén a menyasszony elrohan és eltűnik. Vőlegénye halálra rémül, hogy elveszítheti a lányt, és kétségbeesett nyomozásba kezd…

„– Tudni akarod, van-e titkom előtted, Raphaël? Hát van! És kíváncsi vagy, hogy miért nem mondom el? Mert ha megtudod, kiábrándulsz belőlem, sőt örökre meggyűlölsz.
– Tévedsz: megértenélek!
Akkor legalábbis szentül hittem, hogy így van: bármit mondhatsz, nem tudsz megingatni.
– Ugyan, Raphaël, ezek csak üres szavak, amilyenekkel tele vannak a regényeid. De a valóság fájdalmasabb, mint bármelyik könyv.”

Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak
(Kolibri Kiadó, fordította: Rádai Andrea)

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”

Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra A fiú, akit Karácsonynak hívnak című regényben? Ha nem, az sem baj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el, ami olyan fontos dolgokról szól, mint a barátság, a bátorság, a különbözőség fontossága és önmagunk felvállalása.

Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával – aki öntörvényű, igazi Kos típus – nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…