II. Erzsébet 70 éve a trónon – 7 érdekesség a 7 évtized történetéből


II. Erzsébet angol királynő a mai napon, azaz február 6-án ünnepli uralkodásának 70. évfordulóját. Ezzel a leghosszabb ideig uralkodó angol trónörökösnek számít – 2015 óta megelőzi ezzel a korábbi rekordert, Viktória királynőt is. Hamarosan megjelenik az Erzsébet és Fülöp – a kezdet kezdete című könyvünk, de addig is e jeles évfordulón Erzsébet királynő uralkodásának évtizedeiből hét emlékezetes, érdekes pillanatára tekintünk vissza.

1952–1962/ 1952. A kezdet

Erzsébet uralkodása egészen váratlanul kezdődött. 1952-ben Erzsébet – ekkor még – hercegnő és a férje, Fülöp herceg Kenyát útba ejtve ausztráliai és új-zélandi utazásra indult. Február 6-án kenyai szállásukon érte őket a hír, hogy meghalt Erzsébet édesapja, VI. György. E szomorú esemény a huszonöt éves hercegnőt automatikusan az angol trón örökösévé és ezzel együtt a Nemzetközösség fejévé tette. Így az angol történelemben Erzsébet a hetedik nő, aki a brit trónra került. A hivatalos koronázási ceremónia – az első, amelyet a televízió közvetített – 1953. június 2-án zajlott a Westminster-apátságban.

1962–1972/ 1965. A The Beatles kitüntetése

Az 1960-as évek a változások kora volt, hiszen Anglia egyre népszerűbbé vált a divat- és popzenei ipar számára. A The Beatles együttest 1965. október 26-án tüntette ki II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjével a Buckingham-palotában. A liverpooli gombafejűek elismerése persze így is nagy port kavart. Paul McCartney így emlékezik vissza könyvében erre a jelenetre: „Még mielőtt bemutattak minket a királynőnek, egy testőrtiszt elmagyarázta, mit kell tennünk. Például ne fordítsunk hátat az uralkodónak, és ne beszéljünk, amíg nem kérdez minket. Egy kicsit vicces volt, de kedves volt velünk. Gondolom, némileg anyáskodott, mert mi fiatal fiúk voltunk, ő pedig idősebb nálunk.”

1972–1982/ 1982. Egy különös látogató

Az 1982-es év bizarr meglepetést tartogatott a királynőnek. 1982. július 9-én 7:15-kor arra ébredt, hogy egy ismeretlen civil férfi húzza szét a függönyöket a hálószobájában. Az ismeretlen civil az a 32 éves Michael Fagan, aki úgy vonult be a brit történelembe, mint a férfi, aki a legnagyobb biztonsági botrányt robbantotta ki, hiszen nemhogy könnyűszerrel bejutott a Buckingham-palotába, kijátszva a biztonsági rendszert, de még a királynő hálószobájába is sikerült bejutnia anélkül, hogy elkapták volna, így személyesen ő „ébreszthette” a királynőt.

1982–1992/ 1992. A borzalmas év

November 24-ei beszédében II. Erzsébet királynő annus horribilis-nek, azaz „borzalmas évnek” nevezte 1992-t. Családi megpróbáltatások és tragédiák sorjáztak ebben az évben: ekkorra kiderült, hogy Diana és Károly herceg tündérmesébe illő házassága illúzió, és hivatalosan is külön költöztek; a királynő lánya, Anna hercegnő elvált; András yorki herceg feleségéről kompromittáló fotó szivárgott ki; a Windsor-kastély jelentős része pedig leégett.

1992–2002/ 1997. Erzsébet és Fülöp

1997 novemberében a királynő és férje aranylakodalmukat ünnepelve estélyt adott. A királynő beszédében így fogalmazott: „[Fülöp] Nem fogad könnyen bókokat, de az eddigi évek során én mindig belőle merítettem erőt. Én és a teljes család, ahogyan ez az ország és számos másik ország is, adósai vagyunk…” Erzsébet állítása szerint már 13 évesen szerelmes volt Fülöpbe, igaz, csak 1947-ben jelentették be hivatalosan is eljegyzésüket, de még ugyanebben az évben egybe is keltek. Flora Harding Erzsébet és Fülöpa kezdet kezdete című romantikus történelmi regénye (ami a valós történelmi pillanatokat számos fiktív elemmel is fűszerezi) azt meséli el, hogyan kezdődött a világ egyik legismertebb házaspárjának évtizedeken átívelő története. Kötelező olvasmány a Korona című sorozat rajongóinak!

2002–2012/ 2012. A londoni olimpia

A királynő gyémántjubileumának évében, 2012-ben Londonban rendezték a nyári olimpiai játékokat. A sporteseményt, ahogy az 1976-os montreali nyári olimpiát is, II. Erzsébet nyitotta meg, így ő az egyetlen olyan államfő, akinek a nevéhez két olimpiai megnyitó is fűződik, ráadásul két különböző országban.

A londoni olimpia nyitóünnepségére készült egy rövidfilm, amelyben a királynő saját magát alakítja, egy másik ikonikus brit karakter, a 007-es ügynök, James Bond [Daniel Craig] mellett.

2012–2022/ 2022. A platina emlékév

Erzsébet királynő ez idáig az egyetlen brit uralkodó, aki uralkodásának 70. évfordulóját ünnepelheti. Az idei platina emlékévre a Buckingham-palota színes, izgalmas programokkal készül. Már január 10-én kezdetét vette ez eseménysorozat: a királynő tiszteletére meghirdettek egy cukrászversenyt, melyen Mary Berry is zsűrizni fog.