5 könyv – ami ezen a héten jelent meg


Hétről hétre igyekszünk a könyveinket csokorba szedni, hetekkel korábban aktualitásokat keresünk, mi alapján ajánljuk éppen akkor épp azt az öt könyvet. Milyen élethelyzetben, milyen ital mellett, kinek szánva, milyen témát keresőknek vagy épp milyen borítótervek alapján kerüljön egy-egy „5 könyv”-be pont az az öt. Ezen a héten azt találtuk ki, a legfrissebb újdonságainkat nyújtjuk át nektek – frissen, nyomdaillatúan, épp ahogy a kiadóba megérkezik. Nekünk, könyvkiadóban dolgozóknak az év utolsó hónapjaiban naponta akár többször is megadatik az élmény, hogy új könyvek érkeznek hozzánk. Mindig öröm kézbe venni, megnézni, megszagolni, és együtt örülni azzal a sok emberrel, akinek köze van ahhoz, hogy az a könyv épp most és épp ilyen lett.

Fogadjátok szeretettel a legfrissebb kedvenceinket – az e heti 5 könyv, szinte mondhatjuk, frissen a nyomdából.

J. R. R. Tolkien: Az Elveszett Út és más írások
(Helikon Kiadó, fordította: Nagy Andrea)

A héten végre napvilágot látott a Helikon Kiadó régóta várt újdonsága, a Középfölde Históriája-sorozat legújabb, ötödik kötete Az Elveszett Út és más írások címmel. J. R. R. Tolkien nem csupán regényíró volt. Tudományos munkássága mellett élete főműve egy több mint 50 éven keresztül folyamatosan bővített és javított saját mitológiai rendszer, amelyet átfontak az általa kidolgozott mesterséges nyelvek. E páratlan mítoszciklus legismertebb darabjai A Gyűrűk Ura és A Hobbit, illetve a posztumusz szerkesztett, A szilmarilok című gyűjtemény – amely azonban, sajnos, nem teljes, és nem tükrözi azt, ahogy a Professzor elképzelte a művet.

Tolkien halála után fia és hagyatékának gondozója, Christopher Tolkien hozzáférhetővé kívánta tenni a mitológiai ciklus eddig nem publikált részleteit is. A több ezer oldalnyi kéziratot a keletkezés sorrendjében, a lehetőségekhez képest letisztázva, de hiányosságaikat nem titkolva adta közre, sok-sok értelmező jegyzettel. Ez alkotja a Középfölde Históriája című 12 kötetes sorozatot, amelyben Középfölde mítoszainak eleddig rejtett mélységei, soha nem látott kincsei tárulnak az olvasó elé.

1937 végén Tolkien félretette mitológiájának kidolgozását, és nekifogott A Gyűrűk Ura megírásának. Ebben az ötödik kötetben gyűjtötte össze fia az addigi írásokat: Valinor és Beleriand krónikáinak átdolgozását, az Ainulindalë és A szilmarilok majdnem végleges, jelentősen kibővített változatát, az ehhez tartozó új térképet, valamint a félbehagyott időutazást ‒ Az elveszett út most jelenik meg először. Felbukkan Númenor létrejötte és pusztulása, a világ megváltozása. Ugyancsak itt olvashatjuk először a Lhammast, Középfölde nyelveinek elemzését és családfáját, valamint az „etimológiai szótárt”, a tünde nyelvek szókészletének legbővebb gyűjteményét.

Colum McCann: Apeirogon
(Jelenkor Kiadó, fordította: Sepsi László)

„Forgalom előtte. Forgalom mögötte. Semmit sem tehet. Túl jól ismerte Anátá utcáit. Nem lehet levágni az utat. Nem térhet le balra, nem térhet le jobbra. Nincs járda, amire felhajthat. Nincs mozgástér. Basszám megérintette Szalva kezét. A nő megnyomott egy gombot a telefonján. Nincsenek hírek, mondta. Pillanatokkal később megint a telefonját nyomkodta. Várnak minket, mondta, nem lesz baja. Basszám ellenállt a késztetésnek, hogy dudáljon. Letekerte maga mellett az ablakot. Helikopterek zúgtak a feje felett. Valami történt valahol. Az égboltot kémlelte füstöt keresve. Remélem, mondta, nem kell majd összevarrni.”

Colum McCann Dublinban született, jelenleg New Yorkban él. Számos elismerést tudhat magáénak, köztük a Nemzeti Könyvdíjat is. A héten jelent meg magyarul egyik leghíresebb, Booker-díjra is jelölt regénye, az Apeirogon, amely egy izraeli és egy palesztin férfi története. Életük minden részletét meghatározza népeik ellentéte: hol lakhatnak, milyen utakat használhatnak, gyermekeik milyen iskolába járhatnak. Mindkettejüket feldolgozhatatlan sorscsapás éri – Rámí tizenhárom éves lánya öngyilkos merénylők áldozatává válik, egy évtizeddel később pedig Basszám tízéves lányát öli meg egy gumilövedék. Mindkét férfi úgy nevelkedett, hogy gyűlölniük kell a másikat, mégis felismerik egymás történetében az őket összekötő veszteséget, és együtt kísérlik meg gyászukat és barátságukat a béke fegyverévé kovácsolni – és kiszabadulni a generációkat megnyomorító erőszak ördögi köréből.

A történetből hamarosan film is készül, Steven Spielberg produkciós cége még a regény megjelenése előtt bejelentette, megszerezték a megfilmesítés jogát. „Amit Colum McCann megörökített, az maga az emberiség a legnyersebb, legvalóságosabb és legmeghatóbb formájában” – nyilatkozta Holly Bario, az Amblin Partners elnöke a Hollywood Reporternek. Az Apeirogon történetét várhatóan Luke Davies forgatókönyvíró adaptálja majd filmvászonra.

Veszelszki Ágnes: Illemkalauz
(Libri Kiadó)

Bár a héten több újdonság is megérkezett a nyomdából, a mostani összeállításhoz Veszelszki Ágnes kézikönyvét választottuk, mert hiánypótlónak gondoljuk; mindennapi és kevésbé mindennapi helyzetekben segít eligazodni úgy, hogy a benne található útmutatások és szabályok megismerése és betartása révén mindannyian magabiztosabbá válhatunk. A Czikkely Panni rajzaival illusztrált Illemkalauz kiindulópontjaként egy Facebook-, majd Instagram-oldal szolgált. Az oldalak ötlete pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen meghirdetett Protokollkommunikáció című kurzusból eredt. A felkészülés során összegyűjtött protokoll-tudnivalókból és illemcsemegékből kiindulva a szerző elindított egy nyilvános, a közösségi médiában elérhető oldalt, amelyre 2020 januárja óta mindennap feltölt egy-egy illemszabályt.

Ugyan illemszabálynak szokás hívni a könyvben szereplő tartalmakat, ám egyik „szabály” sincsen kőbe vésve. Ezek inkább ötletek, tanácsok, amelyeket a szituációtól függően rugalmasan érdemes kezelni. Az viszont Veszelszki Ágnes számára fontos cél, hogy minél többen minél udvariasabban, minél nagyobb odafordulással, empátiával bánjunk egymással. Néhány szabály a kötetben ezt szolgálja, mások a hatékonyabb én-reprezentációt a szakmai-üzleti életben; a továbbiak pedig érdekességek, információbonbonok.

A kötet nem diplomáciai tankönyv. Sokkal inkább egy javaslatokkal teli útmutató az udvarias, egymásra odafigyelő kommunikációhoz, viselkedéshez. Éppen ezért sem olvasandó az Illemkalauz folyamatosan: bekezdésenként, témakörönként bele-beleolvasva, az illembonbonokból válogatva javasolt fogyasztani.

Stefanie Stahl: Így erősítsd az önértékelésed – Hogy könnyebb legyen az élet
(Park Kiadó, fordította: Malyáta Eszter)

Németország legismertebb pszichológusának könyveit a magyar olvasók is jól ismerhetik, hiszen 2018 óta jelennek meg kötetei nálunk: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia könyv és munkafüzet, az Igen is, meg nem is – A kötelékfóbia felismerése és legyőzése, a Mindenki képes kapcsolatra – Arany középút közelség és szabadság között.

A szerző legújabb könyve éppen ezen a héten kerül a boltokba. Az Így erősítsd az önértékelésed is egy olyan témát jár körbe, amely mindannyiunkat érinthet, hiszen hányszor mondjuk, halljuk: bárcsak több önbizalmam lenne! A magabiztos emberek jól érzik magukat a bőrükben, derűlátók, és egyenrangúnak vallják magukat másokkal. Önértékelésünk meghatározza, hogyan éljük az életünket, kihat a kapcsolatainkra, testi és lelki egészségünkre. Stefanie Stahl pszichoterapeuta meg van győződve arról, hogy a gyenge önértékelés nem egy életre szól, hanem tudatos lépésekkel megváltoztatható.

„Próbáljuk meg tudatosítani magunkban, hogy a barátaink sem tökéletesek, ahogy mi sem vagyunk azok. A kommunikáció sem tökéletes. Mindig becsúszhat egy nem szándékos bántás, egy félreértés, a barátunk, illetve a beszélgetőpartnerünk szétszórtsága. Ha százszázalékos figyelmet várunk el egy baráttól a saját szükségleteink vonatkozásában, akkor sajnos túl komolyan vesszük magunkat.
Sok bizonytalan ember alapvető problémája, hogy csekély önbizalmuk miatt egyrészt nem veszik elég komolyan magukat, másrészt ugyanezen okból túl komolyan veszik magukat. Ez a bizonytalanság paradoxona.”

Minecraft: Blokkopédia
(Bookline Könyvek, fordította: Fekete-Kovács Kristóf)

Egy igazi hiánypótló kötet készült a kezdő és a feketeöves Minecraft-gémerek számára, egy hatalmas könyvtárgy, amely rengeteg tudás hordozója. Idén ez lehet számukra a legszebb ajándék a fa alatt! Blokkokra fel!

„Sok időt töltöttünk azzal, hogy rájöjjünk, miért szeretik olyan sokan a Minecraftot szerte a világon. Véleményem szerint ennek az egyik lehetséges oka magukban a blokkokban rejlik. Egyszerűségük – mely egyrészt elhelyezésük mechanizmusából, másrészt megjelenésükből fakad – megkönnyíti a gyönyörű dolgok alkotását. Gyorsan ráérzel, hogyan kezeld és alakítsd a környezeted, és hamar rájössz, hogy ez végeláthatatlan lehetőséget nyújt számodra. Így a saját Minecraft-világodat valóban személyessé teheted.”

Tudni szeretnéd, hogyan készíts obszidiánt vagy hol bányászhatsz aranyozott feketekövet? Eltűnődtél már azon, hogy mire jó az ősi törmelék vagy a rézérc? Minden kérdésedre választ lelsz a könyv több mint 300 illusztrált oldalán! Ismerd meg a Minecraft több mint 600 blokkját a széles körű és részletes útmutató, a BLOKKOPÉDIA segítségével!