5 könyv – a Margóra


Hosszú idő után végre egy igazi esemény, ahol személyesen találkozhatunk kedvenc szerzőinkkel! Június 10. és 13. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a jubileumi, 10. Margó Irodalmi Fesztivált, ahol négy napon keresztül élvezhetjük a könyves forgatagot. A több mint 40 program között lesz könyvbemutató, felolvasás, izgalmas beszélgetések, gyerekeknek szóló mese, játék és koncertek. Ezekből válogattunk össze nektek egy csokorra valót a hozzájuk kapcsolódó könyvek segítségével, hogy megkönnyítsük a dolgotokat a hatalmas nyári kavalkádban.

Mi ott leszünk, reméljük, találkozunk!

Orosz István: Páternoszter
(Helikon Kiadó)

Az idei Margó Irodalmi Fesztiválon mutatjuk be Orosz István Páternoszter című regényét. Orosz nemzetközi hírű, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész és – egyelőre, e könyv megjelenéséig – kevésbé ismert író. Képzőművészeti, filmes és irodalmi műveinek, megnyilatkozásainak egy részét álnéven, leggyakrabban mint Utisz jegyzi. Többen emlékezhetnekaz egyik rendszerváltó plakátjára is, ami ebben az új könyvben is szerephez jut. Villanásnyi szerephez egy nagyregényben, amelyhez hasonlót még senki sem írt. Egy festőművész és egy újságírónő szerelméről szól Orosz István könyve, és arról, hogyan írnak és élnek együtt egy könyvet az ötvenes évekről. Egy merényletről, melyet – talán – el akartak követni Rákosi ellen. Meg általában Rákosiról – aki nem is volt mindig Rákosi, bár most már lehetetlen kideríteni, mikor helyettesítette a hasonmása. Sok minden másról is szól a könyv: a rendszerváltás éveiről is, Kádárról is – főleg a nagy bűnéről és még annál is inkább a miatta való kínlódásról–, a kommunizmus illúzióiról és gaztetteiről… A képzőművész nagyregénye – ilyet nem gyakran olvasunk –, és ettől valami lenyűgöző gesamtkunstos grandiózusság árad belőle. De legfőképpen őrületesen abszurd történetek vannak benne a történelmünkről – az ember csak les, hüledezik, és nem érti: hogyhogy eddig nem ismertük ezeket?
A szerzővel a Margón Valuska László beszélget június 12-én, szombaton 14:30-tól a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Szintén a Margó Fesztivál ad otthont Beregi Tamás bemutatójának. Az Egyszer egy kutya című nagyívű regény szerzőjével Ott Anna beszélget, a regényből Kovács Patrícia olvas fel részleteket június 10-én 16 órától.

Bojár Gábor: Graphisoft 2.0 – A generációváltás drámái
(Park Könyvkiadó)

Bojár Gábor 1982-ben alapítottaa Graphisoftot, amely a világ vezető építészeti tervező szoftverfejlesztőjévé nőtte ki magát. Fő termékét, az ArchiCAD-et a világ 100 országában használják az építészek. A kivételes sikertörténetet, amely az 1998-as tőzsdei bevezetéssel lezárul, Bojár Graphi-sztori (2005) címmel írta meg, de már akkor ígéretet tett a folytatásra.

Az ígért második rész, Graphisoft 2.0 – A generációváltás drámái már inkább a nehézségekre, az elkövetett hibákra fókuszál, arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a hibás döntésekből és gyengeségekből lehet a legtöbbet tanulni. A prosperáló évek után 1998-tól mélyrepülés következett a cég életében, amely során Bojár Gábor lemondott a cégvezetői posztról, és amelynek tanulságait a könyv részletesen tárgyalja. A kötet kiemelten foglalkozik a Graphisoft Park létrehozásával, és a Graphisoft eladásának történetével. A Graphisoft 2.0 utolsó része egy viszonylag hosszú periódust ölel fel, amelyben a szerző az igazgatótanács elnökeként szimbolikus szerepet töltött be, és feladatát akkor tekintette befejezettnek, amikor az új vezérigazgató, Várkonyi Viktor, a céget korábban felvásároló Nemetschek-csoport vezetésével bízták meg.

„Nem a Hogyan legyünk sikeresek? avagy Miért én voltam mindig a legokosabb? típusú könyv. Bojár Gábor a Graphisoft történetének második, a tőzsdei bevezetést követő számos buktatóval teli történtét irigylésre méltó önkritikával és öniróniával meséli el. Teheti, hisz végül ez is sikertörténet lett. Csak más, mint amilyet megszoktunk.”– Király Júlia, közgazdász, egyetemi tanár

Szeretettel várunk benneteket a könyvbemutatón június 12-én, szombaton, 13:15-kor a Margón, a Városmajori Szabadéri Színpadon.

Szűcs Péter: Dharma – Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig
(Libri Kiadó)

Minden új könyv születését nagy izgalom övezi, de különösen így van ez az első könyveknél, amikor nemcsak egy új mű, hanem szerző is születik. Szűcs Péter újságíróval, aki az elmúlt években független utazóként, alkotóként többször is körbejárta a világot, most épp ez történik. Első regénye, a Dharma, bár a képzelet szülte, mégis magába sűríti mindazt az élményanyagot, életszeretetet, emberismeretet és mindazokat a történeteket, amelyeket Péter útjai során ismert meg és gyűjtött össze (erről itt a blogon is írt már nekünk ő maga).

A sodró regényfolyam forrásvidéke a II. világháború traumájából éppen csak magához tért Biharnagybajom. Az ötvenes évek közepén itt kapja meg katonai behívóját Kamuti István, akit a fővárosba vezényelnek. Az egyszerű paraszti sorból indult fiú kalandos utazásának azonban csak első állomása Budapest: a sors hamarosan az óceánon túlra repíti.

Tamás és Andrea általános iskolásként a szocialista Magyarország utolsó óráiban szeretnek egymásba, hogy aztán együtt éljék meg a rendszerváltozás első évtizedeit, annak minden kihívásával és kudarcával. Amikor kapcsolatuk válságba kerül, Tamás Marokkóból indulva Iránon át szinte az egész világot beutazza, hogy választ találjon a kérdéseire. Léna elismert táncművészként önfeledten éli az Ygenerációs fiatalok látszólag gondtalan életét. Egy születésnapi ajándék kapcsán azonban minden, amit önmagáról tudni vélt, megkérdőjeleződik számára.Léteznek véletlenek? Valóban olyan kiszámíthatatlan a sors, mint gondolnánk? És vajon milyen kapcsok fonják össze István, Tamás és Léna életét?

A Dharma és szerzője a Margó Fesztiválon debütál, ahol Szűcs Péterrel Ott Anna beszélget június 12-én, szombaton 19:15-kor a Városmajori Szabadtéri Színpad Kisszínpadán. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy a regényből Gálffi László olvas fel néhány részletet.

A Libri Kiadó másik programján Szeder Kata beszélget Fábián Jankával, és Lovas Rozi olvas fel a szerző legújabb kisregényéből, a Cholera-naplóból.

Závada Péter: Gondoskodás
(Jelenkor Kiadó)

„Egyszerű ébredés, alapvető fák,
ablaktól ablakig formátlan lélegzet iszkol.
A házak közt tér nyílik kilátással a kékre,
hűvös szünet, és ami halványan folytatódik.”

Májusban jelent meg Závada Péter negyedik verseskötete, a Gondoskodás. A Mész, az Ahol megszakad és a Roncs szélárnyékban című kötetek szerzőjének új könyvében „különös sétát tehetünk az urbánus közegekből és a tág bioszférából felépített költői világban, ahol kafkai szimbólumok elevenednek meg újra, és a történelem romjai, mint fenyegető allegóriák, magasodnak. Elénk kerülnek a hatalom emlékei, a bástyák és az erődök, de az olvasó részt vehet a nyárzáró banketten is. A természeti, építészeti és technikai objektumok furcsa sokfélesége rendre a »hol vagyunk« kérdését teszi fel; mitől vonzóbb itt, mint ott, mit jelent az »őszintébb pazarlás« eleganciája. Sajátos optikai utazást teszünk Grönlandon, vagy csak sodródunk a folyón a vidrákkal. Olykor pedig jó megállnunk bárhol, mert a fogalmak széttöredezve várakoznak.” – írja Kerber Balázs ajánlójában.

Závada Péter új kötetét a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron mutatjuk be június 10-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol közreműködnek a szerző zenész barátai, Dányi Krisztina, Ratkóczi Huba, Szelevényi Ákos és Szőke Szabolcs is. Az eseményre,ne feledjétek, jegyet kell váltanotok, itt tudtok vásárolni, a Gondoskodást pedig a fesztivál ideje alatt a helyszínen is meg tudjátok vásárolni, a bemutató után Závada Péter dedikál is.

A Jelenkor Kiadó a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron mutatja be a 20 éve elhunyt Simon Balázs összegyűjtött verseit június 11-én, pénteken 19 órakor a Városmajori Szabadtéri Színpad Kisszínpadán, ahol Jánossy Lajos és Szenderák Bence beszélget a költőről és műveiről, a versek közül Nagypál Gábor olvas fel néhányat.

Vasárnap (06.13.) kora délután a legkisebbeket várjuk 14 órától a Nagyszínpadhoz, aholVarró Dániel mondókáskötetét, az Akinek az orra pisze címűt mutatjuk be Kárász Eszter közreműködésével.

És a Margó zárónapján, vasárnap, 16:30-kor a Nagyszínpadon Forgách András és Schein Gábor beszélget majd a magyarul először most megjelent Borbély Szilárd-regényről, a Kafka fiáról. A műből Kaszás Gergő olvas részleteket.

M. Kácsor Zoltán: A Százfok-öböl réme – Zabaszauruszok 5.
(Kolibri Kiadó)

A három jó barát, Rilex, Kunyi és Barmol CSÚF CSAPDÁBA esik a Végtelen-síkságon. A szabadulásuk egyedül Kunyin múlik, mint ahogyan az is, eljutnak-e végül a bölcsek falujába, VALAMIDERENGBE.
…A FÖRTELMES DRAGALÁD eközben rajtaüt Gyíktaréjon, LeiszútFeliszút és barátai csak egy TITKOS JÓAKARÓNAK köszönhetik, hogy az utolsó pillanatban megmenekülnek.
De vajon elérik a céljukat, és le tudják csendesíteni a Csendetlen-óceánt? Egy biztos: a JÓSLAT szerint a világot csak a JÓSZÍVŰ ÉNEKES TOLVAJ mentheti meg!
A gyerekek és a szülők körében is nagy népszerűségnek örvendő Zabaszauroszok 5. kötetét már népes rajongótábor várja, és szerencsére ezúttal sem kell csalódniuk. Kunyi pimaszabb, Rilex pedig bölcsebb, mint valaha – ész mi tagadász, LeiszútFeliszútisz hossza a szokászos formáját. Szőt! A történet ezúttal is bővelkedik izgalmas kalandokban, váratlan fordulatokban, ráadásul előbukkan benne néhány soha nem látott fura teremtmény is.

M. Kácsor Zoltán azt vallja: a gyerekeket leginkább azért csodálja, mert őket szó nélkül beengedik Meseországba. A népszerű meseregény-sorozat azonban a legjobb bizonyíték arra, hogy a szerző maga is bejáratos ebbe a mindannyiunk által olyannyira szeretett és semmi mással nem pótolható birodalomba.

A Margó Fesztiválon meséléssel és közös játékkal várja a kicsi és nagy olvasókat M. Kácsor Zoltán és Tittel Kinga június 12-én, szombaton 10:45-től a Városmajori Szabadtéri Színpad Kisszínpadán:bemelegítésként ellátogathattok a Százfok-öböl réméhez Kunyival, Rilexszel és Barmollal, hogy aztán próbára tegyétek tudásotokat a Zabaszauruszok kalandjaiból, végezetül pedig fedezzétek fel Budapest apró kincseit, a Kolodko-szobrokat.