Mindent a mesterséges intelligenciáról


A napokban kerül a könyvesboltokba Omar Hatamleh és Dr. Tilesch György könyve, a Mesterség és intelligencia, amelynek célja, hogy a szerzők meghatározzák és értelmezzék, mit is jelent most és a közeljövőben, hogy a mesterséges intelligencia a mindennapjaink részévé vált. A kötetet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke, dr. Beck György ajánlja a Nyugati tér olvasóinak figyelmébe.

A Mesterség és intelligencia című kötet magyar kiadása a lehető legjobbkor érkezik meg a hazai olvasókhoz, hiszen a pandémia nyomán a digitális technológiák és az MI szerepe fontosabb, mint valaha. Dr. Tilesch György és Omar Hatamleh könyvéből mindent megtudhatunk a következő évtizedeink alakulását meghatározó mesterséges intelligenciáról, és annak várható jövőjéről.

A kötet rávilágít arra, miben hasonlít, és miben tér majd el a gépi intelligencia az emberitől, mik a korlátai, és mely területeken várható a leghamarabb áttörés. A könyv második felében olvasóként a világ nagyhatalmainak a mesterséges intelligenciában való fölény eléréséért zajló, egyre kiélezettebb küzdelmébe is betekintést nyerhetünk. Ugyanakkor a szerzők választ adnak arra is, hogyan érinti majd az MI széles körű alkalmazása a mindennapi munkánkat és szabadidőnket.

A Neumann Társaságnál azért tartottuk fontosnak e mű megjelenését, mert a Mesterség és intelligencia a legkevésbé sem szakkönyv, hanem a technológiánk jövője iránt érdeklődő átlagemberek és szakértők számára is egyaránt érdekes olvasmány, amely pártatlan módon mutatja be az MI elterjedésével kapcsolatos aggályokat, ezek megelőzésének lehetőségeit.


Külön öröm számunkra, hogy az egyik szerző, Dr. Tilesch György a Neumann Társaság MI Nagykövete is egyben. Dr. Tilesch az informatikai fejlesztések szívében, történelmi központjában, a Szilícium-völgyben él. A mesterséges intelligencia várható hatásaival kapcsolatos globális stratégiai, társadalmi és etikai kérdésekben az amerikai Fehér Ház is kíváncsi a véleményére, az amerikai kormányzat MI etikai, humánpolitikai és adatügyi szakértői bizottságainak tagja.