5 könyv – levélben


Az utóbbi időben hatalmas szerepe lett életünkben az online kapcsolattartásnak. A munkahelyi megbeszélések, a tanórák és a baráti traccspartik átkerültek a virtuális térbe. A videóhívások mellett az írásos kommunikáció még hangsúlyosabbá vált. A klasszikus levelezés persze már kihalófélben van. A különböző szolgáltatók csekkjein és a hivatali leveleken kívül nem igazán hoz már mást a postás. És nagyon fura belegondolni abba, hogy 30 évvel ezelőtt bizony mindennapos volt megcímezni egy borítékot, levélpapírt és bélyeget vásárolni, szeretteinknek kézzel vagy írógéppel írva elmesélni, mi történt velünk mostanában.

Szálljunk fel ezen a pénteken a nosztalgiavonatra, és éljük át a levélolvasás, levelezés izgalmait öt különleges könyv segítségével. Legyen szerelmes, rejtélyes, erkölcsi útmutató vagy épp leleplező, mindegyik kiváló választás lesz egy kis múltidézéshez.

Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek
(Helikon Kiadó, fordította: Kurcz Ágnes, Sárosi Gyula)

Hatvanhatodik évét taposta Lucius Annaeus Seneca, mikor úgy érezte, élete során már elég kegyben és kegyvesztettségben részesült; egyformán elege lett a császári udvar ragyogásából és intrikáiból; nem akarta szellemét már sem politikai gúnyiratokban, sem hízelgő magasztalásokban csillogtatni; befolyására éppúgy legyintett, mint befolyásával szerzett vagyonára. Nem írta a tragédiákat, hanem átélte azokat; ahogyan politikai illúziói elillantak, úgy haltak el sorjában barátai, s nem mindegyik természetes halállal; tudta maga is, hogy veszélyes életet él, annál veszélyesebbet, minél több hajdani szál fűzi hozzá gyilkos neveltjét, a képmutató és kiszámíthatatlan bohócot. S ekkor ez az ellentmondásairól igazságtalanul híres római még egy utolsó ellentmondásba bonyolódott: hogy biztonságát megőrizze, óvatosan, de félreérthetetlenül szakított Neróval; pedig jól tudta, még ha elodázza is, tulajdonképpen kihívja saját halálát. S miközben életösztöne azt diktálta, hogy a továbbélésre tegyen kísérletet – a halálra edzette magát. Epikureizmussal színezett sztoikus erkölcsfilozófiájának summáját, eszmei végrendeletét írta meg az időszámításunk szerinti 63. és 65. év között barátjához címzett leveleiben.

Mary Ann Shaffer–Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
(Park Könyvkiadó, fordította: Szántó Judit)

„E könyv magvát a véletlen ültette el. Angliába utaztam, hogy egy másik könyvhöz előtanulmányokat végezzek, és ott hallottam a Csatorna-szigetek német megszállásáról. Hirtelen szeszélyből Guernsey-re repültem, és lenyűgözött a kurta bepillantás a sziget történetébe és szépségébe. Ebből a látogatásból született meg, noha sok évvel később, ez a könyv” – írja Mary Ann Shaffer, aki a könyv megjelenését sajnos nem érhette meg, súlyos betegségben, 2008 februárjában meghalt. Unokahúga, a maga is író Annie Barrows fejezte be a történetet, amely azóta több mint 5 millió példányban kelt el világszerte, és a levélregény alapján készült azonos című film jelenleg is elérhető a Netflixen.

1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

„Azt hiszem, a kijárási tilalom meg a többi ocsmány náci törvény miatt annyira unták magukat, hogy bármilyen programmal beérték volna, és merő véletlen, hogy az olvasást választották. Azt szeretném, ha ön az írásában lerántaná róluk a leplet. Ha nincs a MEGSZÁLLÁS, soha nem vettek volna könyvet a kezükbe. Amit mondok, azt vállalom; akár szó szerint is idézhet. A nevem Clara S-A-U-S-S-E-Y. Összesen három s-sel. Clara Saussey (asszony)”

Chandler Baker: Ne add tovább!
(Libri Kiadó, fordította: Frei-Kovács Judit)

A levelezésnek több szempontból is sajátos szerep jut ebben az izgalmas és nagyon időszerű regényben, amely egyszerre sodró lendületű thriller és feminista kiállás, a #metoo-mozgalom sok szempontú elemzése és letehetetlen bűnügyi történet.

Sloane, Ardie és Grace évek óta a Truviv nagyvállalatnál dolgozik jogászként. A vezérigazgató hirtelen halála után úgy tűnik, hogy főnökük, Ames veszi át az egész cég irányítását. Mindannyiuknak más a kapcsolata a férfival, akiről mindig is sok pletyka keringett, hogyan is bánik a nőkkel. Ezeket a szóbeszédeket sokáig a szőnyeg alá söpörték, és elhallgatták azok előtt, akik döntési helyzetben voltak. Amikor azonban Ames kikezd az egyik új munkatársukkal, úgy határoznak, betelt a pohár, és nem hagyják annyiban a dolgot. Hogy céljukat elérjék, titokban, egymás közt küldözgetnek leveleket. Ez a levélfolyam voltaképpen egy adatbázissá növi ki magát, a regény eredeti címe ezért is lett – a valóságban is létező Whisper Network – a „suttogó hálózat”, amelyen keresztül a nők megosztják egymással munkahelyi tapasztalataikat a zaklatásról, pontosabban magukról a zaklatókról, akik gyakran az üzleti és gazdasági élet magas beosztású tisztségviselői.

Mészöly Miklós–Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997
(Jelenkor Kiadó)

„Hű de jó volt ez a pár nap. Majdnem valószínűtlen. A nap hogy sütött, és a domb, a szöllők. Úgy vágyom egy vidéki házra. Nagyvárosban nem lehet élni.” – írja Polcz Alaine Mészöly Miklósnak 1966. augusztus 22. körül.

49 év, 744 levél. Rövid üzenetek és oldalakon, napokon át írt hosszú vallomások. „Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.” – írta a Mészöly–Polcz házaspárról Nádas Péter.

A leveleskönyv különleges műfaj, felütjük a könyvet, és bele-belepillantunk két ember mindennapjaiba, de A bilincs a szabadság legyen esetében mégis azt ajánljuk, olvassátok el elejétől végéig. Ahogy Reményi József Tamás is írja: „Ez a leveleskönyv, bármilyen terebélyes is, nem engedi az olvasgatást, nem hagyja, hogy csak belelapozzunk itt-ott, adatra, időszakra kíváncsian, a névmutató alapján egy-egy névre rákeresve. Ha belefogtunk, visz végig magával. Egy emberpár története a 20. század második felében, s ahogyan egy harmadik személy, a »tanú« emléklapokat fűz hozzá, a történetből hármuk drámája bontakozik ki. Az emlék(lap)író Nádas Péter hajszálpontos dramaturgiával szituál: a szobában áll az asszony a bőröndjeivel, menekülésre készen – mi zajlik le addig, amíg a férfi visszakönyörgi? Erre kapunk válaszokat, sejtéseket ötven év leveleiben.” És mivel mi, olvasók annyira szeretünk apropót találni, hogy mit és miért olvassunk épp akkor, amikor; vagy miért vegyük elő a rég megvásárolt, de még olvasatlan könyveinket, ezt a kötetet már csak azért is érdemes elolvasni, mert az elmúlt hónapokban olyan sokat cikkeztek a 100 éve született Mészöly Miklósról. És egészen biztos, hogy amint a könyv végére érünk, ismeretlen ismerősként a levelekben fel-felbukkanó Mészöly-művekhez és Polcz Alaine könyvekhez is kedvet kaphatunk.

Tea Stilton: A rejtélyes levél
(Kolibri Kiadó, fordította: Csömöri Zsuzsi)

Paulina, Colette, Nicky, Pamela és Violet egy átlagos napjukat töltik Cinnfordban. Ébresztő pontban 7-kor, reggeli a barátnőkkel, tanórák, ebéd, újabb tanórák és leckeírás, vacsora, egy kis filmnézés és tea, majd irány az ágy. Ám az öt barátnő a legnagyobb hajtás közben is talál időt a közös kikapcsolódásra, így történt, hogy a könyvtárban töltött órák után kedvenc helyükön, a Grillázsvarázs Cukrászdában élvezték a jól megérdemelt pihenést, és egy szuper ötlettel rukkoltak elő!

Tea Angyalainak köszönhetően a gyümölcsös piték és csokis sütik mellett a cuki egy kis időre a könyvek otthona is lett, cserebere polc készült az édességek szerelmeseinek. Bárki behozhatta a könyvét és választhatott helyette egy másikat. Azonban az egyik kötet különleges üzenetet rejtett. Vajon ki írhatta, és kinek? Az öt barátnő egy percig sem nyughat, amíg meg nem találják a titokzatos levél tulajdonosát. Kalandos nyomozásba kezdenek, bejárják egész Cinnfordot, hogy megoldják ezt a különös rejtélyt. De vajon sikerül-e nekik?