10 tény, amit nem tudtál a 100 éve született Mészöly Miklósról


Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, a huszadik század második felének egyik legjelentősebb prózaírója. „Nézzétek, mérjétek halálom után, mennyit nől a hajam, körmöm – kis együttlét még a party után, elbambulva, elnémulva, de mégis együtt a tünetekkel. Hajnali piszkosszürkébe bomlik át az élethosszani mégis-szép éjszaka. Csikk, bor, füst, dermedt szag, ételmaradék – csatatér asztal és szoba. S ti is borostásan! S azok a kelleténél hosszabb körmök! Aztán annyi se; az se. Salut!”

Mészöly Miklós (1921–2001) életműsorozata 1995 óta jelenik meg a Jelenkor Kiadó gondozásában, 2017-ben adtuk közre A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997 című kötetet és a centenáriumra jelent meg Szolláth Dávid monográfiája Mészölyről.

Ha már mindent olvastál Mészölytől és Mészölyről, meglehet, akkor is találsz ebben a válogatásban olyan információt, ami téged is meglep, hiszen a szerzőnek nemcsak a pályaképe gazdag rétegzettségű, hanem élete is bővelkedett fordulatokban.

  1. Szülővárosában, Szekszárdon Bartók Béla első felesége, Ziegler Márta tanította zongorázni.
  2. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 1943-ban, Szekszárdon dolgozott ügyvédbojtárként, míg 1944 őszén behívták frontszolgálatra.
  3. A frontról kalandosan megszökött, majd hadifogságba esett. Miután visszatért, a szekszárdi Közellátási Felügyelőségnél dolgozott malomellenőrként, terménybegyűjtőként. Ezt az időszakot idézi meg A három burgonyabogár című elbeszélése, mely a most megjelent Jelentés öt egérről című kötetben olvasható.
  4. Feleségével, Polcz Alaine-nel számos bábdarabot írtak és dramatizáltak együtt Molnár Ilona álnéven.
  5. 1956 tavaszán Sivali néven felvették a magyarországi buddhista világi közösségbe.
  6. Jancsó Miklós Halhatatlanság című, Goldmann György szobrászról szóló rövidfilmjének (1959) főszerepére Mészölyt kérte fel.

7. Az atléta halála című regénye kultúrpolitikai okok miatt előbb jelenhetett meg franciául, mint magyarul.

8. 52 évesen szerzett jogosítványt, első autóját, egy Citroën Kacsát Nyugat-Berlinben vásárolta 1974-ben.

9. Kisoroszi hétvégi telküknek beültetését nagy gonddal tervezte, egy jegyzetfüzetben részletesen leírta milyen növényt melyik hónapban kell kiültetni.


10. 77 évesen nyilatkozott először a Magyar Televíziónak, a Stúdió ’88 című kulturális műsorban.

A centenáriumi eseményeket kövesd a Mészöly Miklós FB-oldalon és tarts velünk ma este a Jelenkor FB- és/vagy Instagram-oldalán, ahol 20 órakor vetítjük le a #mészöly100 – a köztünk élő Mészöly Miklós című filmet, melyet a Könyves Magazinnal és a szekszárdi Mészöly Miklós Emlékházzal közösen forgattunk.