3+1 könyv konyhatündéreknek


Ó, azok a csodálatos szakácskönyvek! Komolyan, annyira guszták, hogy már a fotelben heverészős végiglapozgatásuk is élmény, pedig még be sem tettük a lábunkat a konyhába. Amikor aztán a tettek mezejére lépünk, akkor sem okoznak csalódást, sőt: a receptek rengeteg kellemes meglepetést szereznek, miközben végig biztosan fogják a kezünket. És nehogy azt higgyük, hogy az olyan ezerszer fogyasztott ételek, mint mondjuk a lángos vagy a rakott kel, nem tudnak újat mutatni. Nagyon is tudnak. Nem beszélve a kolozsvári töltött káposztáról, hajjaj, de melyik recept volt előbb, és mit keres a tetején a kolbász („kalbász”)?

Ezekben a fantasztikus kötetekben a szövegek is annyira lebilincselőek, hogy olykor nem is tudjuk eldönteni, a tyúk volt-e előbb, vagy a tojás. Szerencsére nem is kell. Ha legszívesebben mindegyik szakácskönyvet hazavinnéd, az év végéig tartó akciónkban most csak hármat kell kifizetned – a negyedik a mi ajándékunk.

Damaszt és paprikás csirke – Történetek és receptek Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva tollából
(Libri)

Két nő, két író, két konyhatündér, két barát. Mi lesz ebből? Egy különleges kötet, amelyben elbűvölő, vicces és személyes történetek ágyaznak meg a recepteknek, vagy ha úgy tetszik, egy olyan novellafüzér, amelynek darabjaira a szövegekben említett receptek részletes leírása teszi fel a koronát.

Miközben keresztül-kasul barangolunk a szerzők életében – a nagycétényi búcsútól a kisoroszi házig, a gangos pesti bérháztól az egyetemi kreatívírás-szemináriumig (aminek egyébként sorsdöntő jelentősége lesz) –, saját történetük, életfilozófiájuk és nem utolsósorban barátságuk is kibontakozik előttünk.

A könyvben felbukkanó ételek többsége a mindannyiunk számára ismerős, gyakran fogyasztott étkek sorából kerül ki – nem kell mindig kaviár, ugye –, és miért is ne lehetne kötetbe foglalni a csülkös bableves, a rakott krumpli, a sztrapacska, a krumplileves és a paprikás csirke receptjét, ha egyszer minden bizonnyal mi is ezeken nőttünk fel? (Apropó, paprikás csirke: kié lesz vajon a jog, hogy megírja ezt a receptet? És milyen történetet kanyarít mellé?)

Na persze az ördög a részletekben rejlik, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ezért is érdemes végigböngészni a recepteket: lehet, hogy mi is sütünk otthon libacombot, na de nem így! És néhány egzotikusabb étel is helyet kap a könyvben, például az indiai konyha remekei. Mi vasárnap ebéd utáni ejtőzéshez ajánljuk a könyvet – amikor már nem vagyunk éhesek, és gyomorkorgás nélkül tudjuk élvezni a történeteket, valamint újratervezni a másnapi menüt.

Mautner Zsófi: Főzőiskola
(Bookline)

A gasztroforradalmár – akinek Chili & Vanília blogjáért 2005 óta rajongunk – a Főzőiskola korábban külön-külön kiadott darabjait egyesíti ebben a kötetben, ami így aztán tényleg mindenkinek szól a kezdőtől a haladó szakácsig. Ha most vetjük bele magunkat (újra) a főzésbe, akkor ez a könyv tökéletes választás, hiszen a megfelelő alapanyagoktól és a legtutibb beszerzőhelyektől a jól felszerelt konyha eszközein át mindent átbeszél, ami az alapokhoz szükséges.

„Tíz éve foglalkozom hivatásszerűen gasztronómiával és főzéssel. Közben felnőtt egy generáció, amelynek az évek során változott az ízlése és változtak a főzési szokásai. … Fontos, hogy tudjunk jó húslevest, rántott húst, pörköltet, galuskát, lencsefőzeléket, palacsintát készíteni. A rántás is vállalható, ha megfelelő módon és mennyiségben használjuk. Ma már azonban egy ecetes-olívaolajos salátaöntet, sütőtökkrémleves vagy csokoládémousse ugyanígy a hétköznapi konyhánk része.”

Mautner Zsófi Főzőiskolája egyfajta „új Horváth Ilona”. Minden benne van, amit tudni akarunk, nélkülöz mindenféle allűrt, alapos, megbízható és mégis tartogat kellemes meglepetéseket is.

Kedvencünk a lencsefőzelék háromszor: rántással, habarással és önmagával sűrítve. Nincs rossz megoldás, csak tudd, hogy mit akarsz, és hogyan juthatsz el oda.

Külön szeretjük, hogy a kötetnek két könyvjelzője is van, illetve, hogy minden fejezet végén van hely a saját receptek bejegyzéséhez. Így válik a Főzőiskola valóban nélkülözhetetlen alapdarabbá.


Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve
(Helikon, szerkesztette: Cserna-Szabó András)

Kövi Pál mezőgazdasági mérnök, futballista, gasztronómus, világpolgár 1966-ban üzlettársával megvásárolta a New York-i Four Seasons éttermet, és visszaállította régi fényét. „Egy magyar úr New Yorkból (vagy inkább: New Yorktól Balassagyarmatig), egy polgári grand-seigneur, világkonyha és plebejus receptek, egy »komoly, magyar verzió«” – írja róla Esterházy Péter.

Ordás palacsinta, libamájas tojás, disznófősajt, cibereleves bárányhússal, szász tormaleves, suhantott leves, örmény édesleves, tyúkvetrece, töltött kecskegömböc, vadkacsa finommártással, ludasi véres hurka, bundás pászka, pitypangsaláta, Kati néni rózsaszirmos meggyecete, juhtúrós kukoricagombóc, szamosújvári mézes pogácsa: ez bizony nem az az ál erdélyi giccs, amit sok más helyen megszokhattunk. Ebben a kötetben több mint 300 recept mutatja meg Erdély igazi arcát. És a régi korok erdélyi emberéét is.

„Habár anyámnak címezte az egyes recepteket, szakácskönyvét mégiscsak az egész nagycsaládnak szánta: számos étel leírása emlékezéssel indít, néhány pedig ajánlással; ez a régivágású, nagyalakú keménytáblás füzet – amilyent abban a korszakban talán a könyvelők használhattak – nem csak kipróbált receptjeinek, nem pusztán háziasszonyi tapasztalatainak gyűjteménye lett, de élete titkainak és örmény vonatkozású emlékeinek tára egyszersmind. A receptgyűjteményt ugyanis anekdotákkal tűzdelte meg: dülöngélő betűk tintaceruzás soraiból derült ki számomra sok fontos részlet felmenőimről – egy nemzetség krónikájának az idők távlatából eltörpülő mozzanatai, emberi életek nagy történései, melyekről ritkán esett szó a családi beszélgetésekben, de amelyek áttételesen mindannyiunk sorsára befolyással lehettek, amennyiben hiszünk a gén-emlékezésben” – írja Kali Kinga Dédnagyanyám receptfüzete – az örmény idő nyomában című írásában.

Mert a kötet – az 1980-ban már megjelent Erdélyi lakomához képest – pluszban 15 személyes és rendkívül érdekfeszítő esszét is tartalmaz remek szerzők tollából, Nyáry Krisztiántól Szederkényi Olgáig, Bächer Ivántól Ugron Zsolnáig. Így válik a Kövi-Cserna-Szabó koprodukció az erdélyi ételek és a régi erdélyi élet valódi enciklopédiájává.

Jamie Oliver: 5 hozzávaló – gyors és könnyű ételek
(Park Könyvkiadó)

Vissza az alapokhoz: de közben amennyire basic, annyira grandiózus is. Hogyan készíts észveszejtő ételeket mindössze 5 hozzávalóból? Jamie tudja és el is árulja. A salátáktól a halakig, a tésztáktól a desszertekig ezernyi ötlettel áll elő. A fogások többsége ráadásul pikkpakk el is készül, miközben olyan ízeket házasít, amelyek társításáról korábban még csak nem is álmodtunk.

Már nézegetés közben rabul ejt a könyv: míg baloldalt a hozzávalók fotójában gyönyörködhetünk, jobboldalt a belőlük készült étel pompázik, és mi mindet azonnal, de azonnal meg akarjuk főzni!

Kezdőknek és haladóknak is ajánljuk a kötetet, mert minden szinten tud újat mutatni.

Jamie sok mindent megspórol nekünk, például az agyalást, a hosszas tervezgetést és a nagybevásárlást. A minőségből azonban nem enged és az ízélménnyel sem fukarkodik, ezért bármelyik recept megállja a helyét bármikor, legyen szó vendégségről vagy csak egy gyors, magányos vacsoráról – hiszen mi magunk is megérdemeljük a törődést, nem igaz? Extra bónusz, hogy a recepteknek a ráfordítandó idő ismeretében futhatunk neki, továbbá azért is nagy-nagy pirospont jár, hogy minden ételnek megismerjük a tápanyagtartalmát és a kalóriaértékét is.

Most már tényleg nincs kecmec, főzni kell!