5 könyv – ami hosszú


Volt, hogy nagyon kíváncsi voltál egy könyvre, de mégsem mertél belefogni, mert azt gondoltad, a több száz oldal biztosan kifog rajtad? Egyáltalán, ha nyári olvasmányt keresel, számít, hogy hosszú vagy rövid az a könyv? Nyáron neked mi esik jobban: rapidrandi egy jó könyvvel, amit egy szuszra elolvashatsz, vagy inkább egy hosszú, akár heteken keresztül tartó és formálódó kapcsolat, amikor a történet napról napra egyre inkább magával ragad? Nos, bármelyiket is választjátok az e heti 5 könyv közül, a magányos estéket elfelejthetitek, több éjszakás kaland vár rátok a fülledt vagy hűvös nyári éjszakákon. Élvezzétek minden percét!

Nádas Péter: Párhuzamos történetek I–III. (Jelenkor Kiadó)

„Befejeztem az előzőt [Emlékiratok könyve] 1985 áprilisában, és elkezdtem a következőt [Párhuzamos történetek] 1985 nyarán. Ez egy elég őrült döntés volt. Tisztán tizennyolc évet számolok erre a munkára. Mert a két időpont között eltelt húsz évben voltak persze hosszabb leállások. A leghosszabb 1993-ban, amikor vissza kellett építeni magam az infarktusból. És közben persze írtam mindenféle mást, akkor szintén voltak rövidebb leállások. Írtam a Párbeszédet, ami hat hónapos leállás volt, Monory Mész Andrásnak írtam egy forgatókönyvet, A fotográfia szép történetét, az is lehetett vagy négy hónapos leállás. Az esszéket vagy bármi mást, cikkeket, mindenféle előadásokat, a Saját halált is este írtam, úgymond másodállásban. De azt lehet mondani, hogy 1995-től főmunkaidőben máson nem dolgoztam, csak a regényen” – mesélte Nádas Péter a Párhuzamos történetekről az Élet és Irodalomnak adott interjújában. A gigantikus mű épp 15 évvel ezelőtt jelent meg. A Jelenkor Kiadó Ott Annával négy hónapon keresztül, hétről hétre, kb. 100 oldalanként, egy-egy Nádas-szakértő bevonásával meghirdette az #olvassnádast kihívást, közösen olvashatjuk el (vagy újra) ezt az 1500 oldalas nagyregényt. Az első részben Sárközy Bence, a kiadó igazgatója elmondta, „a heti száz oldalakat érdemes egyben olvasni, mert akkor a regény ritmusával együtt veszünk levegőt”. Jövő kedden még csak a harmadik rész következik, úgyhogy ha van kedvetek csatlakozni, vegyetek két nagy levegőt, és vágjatok bele, hiszen ahogy a Die Zeit is írta, „aki elolvasta, nem ugyanaz az ember többé”.

A Párhuzamos történeteket (és Nádas Péter​ minden kapható könyvét) az OLVASS-NADAST30 kuponkóddal július 14-ig 30% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a BOOK24-en.

Donna Tartt: Az Aranypinty (Park Könyvkiadó, fordította: Kada Júlia)

Donna Tartt az 1992-ben megjelent A titkos történet (1992) című regényével beírta magát az irodalomtörténetbe. A szerző kerüli a nyilvánosságot, megfejthetetlen titokzatosság lengi körül, androgün megjelenésével, sosem változó frizurájával, különc szokásaival kultuszt teremtett maga körül. Első regénye óta nagyjából tízévente jelentkezik könyvvel: 2002-ben A kis barát, 2013-ban Az Aranypinty jelent meg – már mindhárom olvasható magyarul. A legutóbbi kötetet hatalmas várakozás előzte meg, széles körű kritikai elismerést kapott, számos díjat, többet között a legjobb regényért járó Pulitzer-díjat is megkapta 2014-ben.

A New Yorkban nevelkedő Theo Decker élete 13 éves korában tragikus fordulatot vesz: egy múzeumi robbantás során elveszíti anyját, ő maga életben marad, és a helyszínről magával visz egy híres festményt, valamint egy gyűrűt. Ez a történés megpecsételi további sorsát, bár apja távollétében egy gazdag barát családja befogadja, nem találja a helyét, ragaszkodik a varázslatos festményhez, amely végül az alvilág felé sodorja…

„Talán jobban alakultak volna a dolgok, ha életben marad. De még gyerek voltam, amikor meghalt, és bár mindaz, ami azóta velem történt, csakis az én hibám, amikor elveszítettem őt, szem elől veszítettem minden tájékozódási pontot, amely kijelölhette volna az utat valami boldogabb helyre, valami kapcsolatokban gazdagabb, tartalmasabb élet felé.”

Náray Tamás: Zarah (Libri Kiadó)

Rögtön az elején egy felvetés: Mi lenne, ha nem csupán egy darabját, hanem a teljes trilógiát ajánlanánk az olvasók figyelmébe? Mivel a 2017-ben megjelent regény csak az első része annak a monumentális történetfolyamnak, amelynek Zarah Winter a főszereplője, és amely szinte megszámlálhatatlan szálon és szereplővel, történelmi korszakokon és országhatárokon átívelve teljesedik átfogó családregénnyé. Az olvasói visszajelzések is azt sugallják, érdemes egy műként tekinteni a regénysorozatra (Zarah, Zarah öröksége, Zarah álma), hiszen aki az első résznek nekikezd, és hagyja magát sodortatni az eseményekkel, nem is tudja letenni a köteteket mindaddig, amíg a történet végére nem ér.

Szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik dióhéjban összefoglalni Zarah történetét, de talán annyi is elég, hogy kedvet csináljunk a kalandhoz, hogy Náray Tamás nagy ívű családtörténete egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a 20. századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.

A trilógia nyitókötete, a Zarah nemrég új, puhatáblás kivitelben került a boltok polcaira, így talán könnyebben magukkal vihetik azok is, akik idén nyáron vetnék bele magukat egy fordulatos utazásba Zarah Winterrel és családjával.

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci. A zseni közelről
(Helikon Kiadó, fordította: Falcsik Mari)

„Rengeteget olvastam Leonardóról az évek során, de ez az első könyv, amely élvezetesen tárgyalja életének és munkásságának minden oldalát. Végre komplex személyiségnek látjuk Leonardót, és megértjük, mitől volt olyan különleges” – így hívta fel a figyelmet Walter Isaacson Leonardo-könyvére Bill Gates. Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, az életével és munkásságával kapcsolatos legújabb fölfedezéseket feldolgozva írta meg Walter Isaacson azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkát is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás? Leonardo tudományos munkássága, ahogy azt a szerző számtalan példán át meggyőzően bemutatja, elválaszthatatlan művészi zsenijétől, s mindkettőt olyan tulajdonságok táplálták, amelyeket mindannyian fejleszthetünk magunkban: a szenvedélyes kíváncsiság, a gondos megfigyelés és a féktelen, játékos fantázia. Leonardo alkotta minden idők két leghíresebb festményét, Az utolsó vacsorát és a Mona Lisát. Saját magát azonban nemcsak festőnek tartotta, hanem tudósnak és mérnöknek is egyszerre. Néha már-már rögeszmés szenvedéllyel kutatta az emberi anatómiát, botanikai, geológiai, optikai és ezerféle egyéb tanulmányokat folytatott, új fegyvereket tervezett, és ember alkotta szerkezettel vágyott repülni. Matematikailag vizsgálta az optikát, tanulmányozta a fény útját a szaruhártyán át, majd a változó perspektívák illúzióját alkotta meg Az utolsó vacsorán, amely ugyanakkor bámulatosan gazdag festményelbeszélés a bibliai történetről és felülmúlhatatlanul mély Jézus-ábrázolás.

Isaacson Leonardo minden nagy művét elemzi, és megvizsgálja, hogyan hozza létre a tudományos elme és az érző lélek együtt a csodás alkotásokat. Részben ez a kettősség volt a leonardói zsenialitás receptje, részben pedig a különcsége – rengeteg mindenben volt más, mint a többség: fattyú, vegetáriánus, homoszexuális, balkezes, gyakran támadtak eretnek gondolatai, és (az ő korában még egészen rendkívüli módon) nem tisztelt semmilyen tekintélyt, mindenről a saját szemével, a saját eszével, gyakran leleményes kísérletek révén akart meggyőződni.

Minden ami Marvel
(Kolibri Kiadó, fordította: Sepsi László)

„Amikor a negyvenes évek végén a Marvel szuperhősei – sok társukkal együtt – nyomtalanul eltűntek, meggyászoltam őket, és azon értetlenkedtem, hogy miért nincs az egész világnak olyan veleszületett jó ízlése, mint nekem. (…) Az idő egyértelműen engem igazolt. Ha szuperhősös szórakozásról van szó, a bolygón élők nagy többségénél valóban messze jobb volt az ízlésem. Na persze az utóbbi években a közízlés kicsit utolért, de sosem fog teljesen lehagyni” – mondta Roy Thomas képregényíró.

Számos kiadvány jelent már meg Marvel-logóval ellátva, de a Minden ami Marvelnél nagyobb és súlyosabb kötet még nem. A nagyság és a súly nemcsak fizikailag értendő, hanem tartalmi szempontból is: 320 oldal telis-tele népszerű és kevésbé ismert szuperhőssel, gonosszal, helyszínnel, járművel, fegyverrel, varázstárggyal és a kulcsfontosságú események idővonalával. A Marvel-univerzum meghódította az egész világot, legyen gyerek vagy felnőtt, mindenkihez képes szólni, mindenkinek van egy kis üzenete, amit zsebre rakhat, és bármikor előhúzhat onnan, ha szükség van rá. A Bosszúállók: Végjátékkal véget ért egy fejezet a mozifilmek életében, de ha kíváncsiak vagytok, mi vár ránk ezek után, olvassátok el erről szóló cikkünket itt.