Sir Stefánsson!


Lovagi címet kapott Jón Kalman Stefánsson, a Menny és pokol-trilógia szerzője. Izland legrangosabb állami elismerésével, a Sólyom-rend lovagkeresztjével tüntették ki az írót. Minden évben azokat ismerik el június 17-én, az izlandi nemzeti napon (amely az 1944. június 17-én megalakult Izlandi Köztársaság ünnepe), akik a nemzetért a tudomány vagy a kultúra területén végeztek kiemelkedő munkát. Jón Kalman Stefánsson az izlandi irodalomban nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át az elismerést az ország köztársasági elnökétől, Guðni Thorlacius Jóhannessontól. Tavaly ősszel Budapesten a Margó fesztivál vendége volt Jón Kalman Stefánsson, akkor azt mondta a Népszavának adott interjújában: „Mi másból is meríthetne egy író, mint a saját környezetéből? A közvetlen közeliből szűrjük le az egyetemest. Aztán hogy egy-egy regény ténylegesen hol játszódik, már nem is annyira érdekes.”

A Sólyom-rendet X. Keresztély király alapította 1931. július 3-án. Az idei 14 díjazott között három olyan szakember is van, akik az izlandi koronavírus-járvány elleni védekezést vezették. De elismerték az izlandi zeneszerzőt, Hildur Guðnadóttirt, aki a Szvetlana Alekszijevics műve alapján készült Csernobil minisorozat és a 2019-es Joker film zenéjét is szerezte – az előbbiért Emmy-díjat, az utóbbiért Oscar-díjat kapott. 2003-ban pedig megkapta a rend lovagkeresztjét Bernáth István irodalomtörténész, műfordító, skandinavista is, aki többek között Anne Frank naplóját fordította magyarra.

Jón Kalman Stefánsson Menny és pokol-trilógiája Egyed Veronika fordításában tavaly az év könyve lett a Könyvesblogon. A szerkesztők választásukat akkor ezzel indokolták: „Az év legvarázslatosabb olvasmányélménye volt ez a háromkötetes, ezeregyszáz oldalas, szinte disztópikus történet, ami az olvasás, a nyelv, az irodalom szerepéről úgy mesél, hogy a cselekménybe is beépíti.”

Gratulálunk, Sir Jón Kalman Stefánsson!