BRÉKING: Láng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat!


Bolyai című nagyregényéért az idén Láng Zsoltot jutalmazta a szakmai zsűri a Libri irodalmi díjjal.

Láng Zsolt nagyregényét a tavalyi őszi Margó Fesztiválon mutattuk be
(Fotó és nyitókép: Németh Dániel/Jelenkor Kiadó)

„Matematikában nincsenek forradalmak. A forradalmat csélcsap költők csinálják, nem matematikusok” – inti a regénybeli Bolyai Jánost Wohlgemuth tábornok, Erdély katonai és polgári kormányzója. Ez a matematikus azonban 160 évvel a halála után mégis csak forradalmat csinált a tudományában – és 2019-ben az irodalomban is. A Láng Zsolt megformálta Bolyai, akinek kétség sem férhet a zsenialitásához, aki meg nem értettségében, az apjához, a nőkhöz, kora társadalmához fűződő bonyolult viszonyában olyan hús-vér irodalmi figurává vált, akinek minden pillanatáról tudni akar az olvasó.

Ahogy Károlyi Csaba fogalmazott laudációjában: „öntörvényű író öntörvényű könyve ez, amelyben persze ott vannak a lényeges és a lényegtelen momentumok, a világ legkisebb és legnagyobb dolgai egyaránt, mert aki ezt írta, szenvedélyes viszonyban van a világ egészével, miként igazából minden jelentős író”.

Noha a könyv címszereplője a matematikus Bolyai János, legalább ennyire hangsúlyos a róla regényt író, épp svájci ösztöndíját töltő elbeszélő alakja is, akiről Láng Zsolt egy interjúban elárulta: „az elején elhatároztam, hogy az, aki Bolyai jegyzeteit tanulmányozza, és írja azt a naplószerű részt, tehát a jelenkori részt, és akit egyszer csak Herr Lángnak szólítanak, annak a Herr Lángnak mégse kéne meghalnia, vagy valami olyannak történnie vele, ami nagyon eltávolítja a szerzőtől, vagyis tőlem, akinek a nevét viseli. Úgyhogy ez így alakult.”

Hogyan olvassuk ezt az egyszerre játékos és komoly nagyregényt? Életrajzként? Vagy mint egy történelmi históriát? Aparegénnyel van dolgunk vagy egy jó krimivel? Önéletrajz vagy szerelmi történet? Ez a sokféle műfaj kaleidoszkópszerűen kápráztató örvényben ragadja magával az olvasót. „Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten” – hangzott el ma este a Libri irodalmi díjak online átadóján.

A Jelenkor Kiadó Facebook-oldalán látható trailerben (amit Rádóczy Zsuzsi készített) a papírfecni-kéziratdarabkák halmából, alig több mint egy percben e két férfi szövevényes életének pillanatai villannak fel előttünk. A regényt olvasva talán észre sem vesszük, hogy a Láng Zsolt alkotta múltbéli és jelenkori szálak olyan rétegzett világot szőnek körénk, melyből nem esik jól kiszakadni. Ahogy néhány nappal ezelőtt elfogult olvasóként a Jelenkor Kiadó igazgatója, Sárközy Bence írta itt, a Nyugati tér blogon: „A regényírás regénye és Bolyai regényes élete aztán egymásból ki-be járva folynak több száz oldalon át – meghatározó élmény, még az olyannak is, mint én, akinek a kezében rendre megfordulnak meghatározó könyvek.”

Ismerjétek meg ti is ezt a Bolyait, legyünk büszkénk kortársainkra!