Egy függvény, ami azt is leírja, mikor szexelünk


Meg tudjuk jósolni egy telefonhálózat terhelhetőségét, a vírusok, a terrorizmus terjedését éppúgy, mint egy művész alkotói periódusát vagy a szexuális kapcsolataink gyakoriságát. Ez nem valami humbug, hanem szigorúan tudományos tény. 

Barabási Albert-László hálózatkutatóval, a Villanások c. kötet szerzőjével beszélgetett Balla István a HVG.hu-n!

hvg.hu: A Villanások című könyvében és az abból készült, a napokban műsorra kerülő tévésorozatban többek közt azt állítja, elég jól megjósolható bizonyos adatokból, hogy az egyes egyének mit fognak a jövőben csinálni. Hogy jön a jóslás a tudományhoz?

Barabási Albert-László: Korábban az volt a vélekedés, hogy a viselkedésünk véletlenszerű. Amikor az első telefonközpontokat dolgozták ki például, azt kellett kiszámolni, hány kapcsolókisasszonyt kell alkalmazni a központban. E számítás matematikai alapjai abból indultak ki, hogy véletlenszerű, ki mikor telefonál. Ez a gondolkodás sok területen máig is megmaradt. Erre épül a baleset-biztosítási rendszer is. Ám amikor 2005-ben a kezünkbe kerültek valódi idősorok arról, hogy az emberek mikor mit csinálnak – mikor telefonálnak, mikor küldenek emailt stb. –, azt vettük észre, hogy ezek az idősorok korántsem véletlenek, egyáltalán nem követik az ún. Poisson-eloszlást, hanem csomósodások vannak bennük. Például a telefonálási szokásaink döntően úgy alakulnak, hogy van néhány óra, amikor sokat beszélünk, aztán a következő időszakban semmi, majd megint jön egy kisebb aktív időszak és így tovább.

A teljes cikk itt olvasható: http://bit.ly/1MTVjQH