5 könyv a 95. Ünnepi Könyvhétre


Elérkezett június (bizony, máris az év felénél járunk!), ami a könyves világban csak egyet jelenthet: itt az Ünnepi Könyvhét ideje. Teljes gőzzel készülünk a jövő hétre, hogy az eseményre látogatók izgalmas programokon vehessenek részt, nyomdából frissen kikerült könyveket lapozhassanak és kedvenc szerzőikkel találkozhassanak.

Hoztunk egy kis válogatást azokból a kötetekből, amelyek biztosan fellelhetőek lesznek nálunk. Várunk mindenkit szeretettel 2024. június 13. és 16. között a budapesti Vörösmarty téren a 35. standnál!

Szlavicsek Judit: Halál Tihanyban
(Libri Kiadó)

Egy esküvő – hány temetés? A balatoni krimik nagymestere, Szlavicsek Judit újabb lehengerlően pörgős krimivel robbantja be az idei nyarunkat.
A helyzet Tihanyban kezd eldurvulni. Egy hotel recepciójáról pánikszerű telefon érkezik a helyi rendőrőrsre: az előző nap rendezett esküvő egyik illusztris vendégét meggyilkolták. Mégpedig brutális kegyetlenséggel. Mire azonban a rendőrök megérkeznek, rádöbbennek, hogy ez csak a kezdet.

A négy éve visszavonult nyomozó, Kardos Júlia kapja meg az ügyet, amíg az életellenes osztály vezetője haza nem ér a nászútjáról. Négy napja van, hogy kiderítse, a vendégek közül ki hazudik. Vagy hogy egyáltalán mond-e valaki igazat. Közben azonban szembe kell néznie a saját démonjaival is, pedig már azt hitte, legyőzte őket…

Szlavicsek Judit június 16-án, vasárnap 14 órától dedikál a budapesti Vörösmarty tér 35. standjánál.

Szécsi Noémi: Régen minden lánynak jutott férj – A nők neveltetése és szereplehetőségei a 19–20.
század fordulóján
(Park Kiadó)

Szécsi Noémi Lányok és asszonyok aranykönyve – Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19–20. század fordulóján című könyve 2019-ben jelent meg a Park Kiadónál. Hosszas kutatás előzte meg annak a nőtörténeti munkának a megjelenését, amely az idei Könyvhét egyik újdonsága lesz.

A Régen minden lánynak jutott férj című kötet a lánynevelés, a tanulás és a szereplehetőségek szempontjából veszi szemügyre a kiegyezés (1867) és az első világháború (1914) közötti korszak nőtörténetét: a nők tanulási esélyeit, feleségszerepre való felkészítését, társasági helytállását, munkaköreit.

„Az 1880-ban született, félárva dzsentrilány, Kaffka Margit már polgári tanítónői diplomát is szerzett – sőt az első jelentős magyar nőíróvá nőtte ki magát –, de mivel 1918-ban spanyolnáthában elhunyt, szavazati jogot sohasem gyakorolhatott. Az első világháborúig tartó időszakban egyetlen olyan nő sem akadt, aki munkás vagy paraszti közegből küzdötte fel magát az egyetemig, sőt az iparosok, jobb módú vagy szegényparasztok lányai közül sem kerültek ki olyanok, akik hatást gyakorolhattak a magyar tudományra, művészetre – noha bizonyára akadtak közöttük olyanok, akik előnyösen mentek férjhez.”

Szécsi Noémi június 15-én, szombaton 16:30-tól dedikál a budapesti Vörösmarty tér 35. standjánál, a könyv bemutatója 2024. június 11-én, kedden 19 órától lesz a Főfotóban.

Forgách András: Zehu
(Jelenkor Kiadó)

„ez van, kislányom, ezen már nem változtathatunk” – írja egy anya a lányának Tel-Avivból Budapestre. Ebben a nagy lélegzetű levélregényben harminc éven át követhetjük nyomon egy Palesztinában letelepedett, majd a történelem viharai által kettészakított család drámai történetét, miközben árnyalatokban gazdag tónusokkal feslik fel előttünk a 20. századi világtörténelem. Forgách András a regényíró szabadságával, bravúros elbeszélői módszerrel jeleníti meg egy hatalmas családi tabló szereplőinek szövevényes viszonyrendszerét és kalandos életanyagát. Elvek és tapasztalatok ütköznek, szélsőséges érzelmek örvénylenek az egymástól kétezer kilométerre élő Apfelbaumok és Rozsdák között, akik egymás sorsát tükrözve egymás hazájába menekültek, új otthonukban örökre idegenek maradtak, és már soha nem tudnak visszatérni oda, ahol születtek.

Az eredetileg Zehuze címmel 2007-ben megjelent regényét a szerző az Élő kötet nem marad 2015-ös megjelenése után gyökeresen átdolgozta, és már készül a trilógia harmadik darabja is.

Forgách András június 15-én, szombaton 19 órától dedikál a budapesti Vörösmarty tér 35. standjánál.
A Zehu és Tolnai Ottó Wilhelm-dalok című kötetének közös bemutatója 2024. június 14-én, pénteken 19 órától lesz a Nyitott Műhelyben.

Orosz István: A hasonmás – A Rév Júlia dosszié
(Helikon Kiadó)

Valóban volt Rákosinak egy dublőre, akit 1956 nyarán maga helyett küldött a Szovjetunióba? Kádár János egy festménnyel üzente meg: nem volt más lehetősége, mint hogy felakasztassa Nagy Imrét? Az általunk ismert Csontváry-festmények valójában másolatok? Orosz István új könyvében a logikátlannak látszó események mögötti titkot keresi, és Rév Júliát, az elmúlt évtizedek legrejtélyesebb dokumentumfimesét különösen foglalkoztatták a huszadik század elhallgatott történetei. Életművében konok kitartással, számtalan embert meginterjúvolva jutott el a lehetséges magyarázatokig. Persze, lehet, hogy ez csak Orosz István játéka – bár nagyon is komoly játéka – a történelemmel. De az is lehet, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy Rév Júlia soha be nem mutatott dokumentumfilmjeinek irodalmi átirataiban olvashatjuk.

A kötet bemutatója június 16-án, vasárnap 15 órától lesz Budapesten, a könyvhét Vigadó téri színpadán. Orosz István június 16-án, vasárnap 16 órától dedikál a budapesti Vörösmarty tér 35. standjánál.

Malcolm Croft: Harry Styles élete és zenéje
(Kolibri Kiadó, fordította: Beke Cz. Zsolt)

Harry Styles sikeres zenei pályában reménykedve indult el 2010-ben az X-Faktor meghallgatásán, azóta pedig világszerte milliók rajonganak érte. Évekig volt a One Direction, az új évezred legnépszerűbb fiúbandájának tagja, majd szólóénekesként, valamint színészként építette tovább karrierjét, és mostanra valódi 21. századi ikonná nőtte ki magát.

Hogyan vált a huncut, kölyökképű Styles – akiről első tévés szereplése óta tudjuk, hogy magabiztos, sokoldalú tehetség – Grammy-díjas zenésszé, kritikusok által méltatott színésszé, valamint igazi divatdiktátorrá? A Harry Styles élete és zenéje ennek a rendkívüli életnek és pályafutásnak eddigi állomásait veszi sorra.

A kötetet elsőként kizárólag a Kolibri Kiadó könyvheti standján (Budapest, Vörösmarty tér, 35. stand) lehet megvásárolni.