5 könyv – gyereknapra


Vattacukor, fagyi, csoki… kötelező kellékek május utolsó vasárnapjára. Ám érdemes lehet bővíteni is a gyereknapi palettát, hiszen jó-jó a pillanatnyi öröm, de még jobb, ha valami olyasmit adhatunk a fiatalabb generációknak, ami egyszerre szórakoztat és tanít is. Szerintünk a legjobb eszköz ehhez nem más, mint a könyv. Ezért ezen a héten minden korosztálynak ajánlunk egy jó történetet gyönyörű, vicces vagy éppen komoly illusztrációkkal, ami tökéletes ajándék lehet gyereknap alkalmából.

2–5 éveseknek

Varró Dániel: Nem, nem, hanem
(Jelenkor Kiadó, illusztrálta: Agócs Írisz)

Tavaly jelent meg húsz év várakozás után Varró Dániel kultikus verses meseregényének folytatása, a Túl a Maszat-hegyen 2 – Muhi Andris és az ordított világ, és máris itt egy régi-új Varró Dani-kötet, az Agócs Írisszel közösen jegyzett Nem, nem, hanem című mondókáskönyv, amelyből a kíváncsi olvasó egyebek mellett megtudhatja, milyen mintája van a tigrisnek, mikor látjuk a csillagokat, és melyik is a leggyorsabb állat. Amellett, hogy a rímes felelgetős versek a világ eme legfontosabb kérdéseire választ adnak, játszva tanítják meg a gyerekeket arra is, hogy mibe töröljék a kezüket, mit lehet kapni a pékségben és min megy a villamos.

6–10 éveseknek

Majoros Nóra: A kolibri és az Erdő Ura
(Kolibri Kiadó, illusztrálta: Solymár Albert Géza)

„Ismersz ravasz rókáról, bölcs bagolyról, bátor medvéről, hencegő nyúlról, alattomos kígyóról szóló történeteket? A mesékben sokszor olyan emberi tulajdonságok jellemeznek egy állatot, amelyek a valóságban egyáltalán nem igazak rá, vagy nem úgy, ahogy az emberekre. A Föld élővilágának gazdagsága, az élőlények viselkedése, az emberek és a természet bonyolult kapcsolata mindig lenyűgözött. Ezért is vágtam bele az Állati kalandorok-könyvek megírásába” – mondja Majoros Nóra. A sorozat első részében egy kedves kolibri útját követhetjük nyomon, aki elhatározza, hogy szembenéz az Erdő Urával, a félelmetes jaguárral. Ám a dzsungel ezernyi ijesztő titkot rejt, és nagyon könnyű benne eltévedni.

7–10 éveseknek

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 2. – Avagy az öreg gróf titka
(Kolibri Kiadó, illusztrálta: Varsányi Orsi)

Folytatódik a Kalandok a Balatonon-sorozat, ám ezúttal egy ikerpárral a főszerepben. Soma és Zoé Balatonszemesen vakációznak a legjobb barátjukkal, Árminnal. A kalandornak készülő Somát a kelták kincse tartja lázban, Zoét egy tóból kimentett, elárvult kutya sorsa izgatja, így aztán a kocka Ármin kénytelen kiszakadni a virtuális világból, hogy a segítségükre legyen, és versenyt fussanak az idővel, valamint néhány kalózlelkű cirkuszossal.

10–14 éveseknek

Fiala Borcsa: Bakonyi zsiványok
(Kolibri Kiadó, borítóillusztráció: Bernát Barbara)

Időutazás, a téli Bakony és betyárok. Mi kellhet még egy unalmas online oktatásra kényszerült fiúnak ahhoz, hogy sutba vágja a laptopot, és belevesse magát élete legnagyobb kalandjába? Bizony, semmi több. Bíró Kadosa egy percig sem gondolkodik, betyárnak áll, nem is sejtve, hogy ezzel alapozza meg későbbi, nemzetközileg is elismert történészkarrierjét. 

14+ éveseknek

Bartók Imre: Dlöf alkonya
(Kolibri Kiadó, illusztrálta: Krizbai Gergely – Krizbo)

Orkok, trollok, elfek, törpök és goblinok… Dlöf vidékein egészen mostanáig a legkülönfélébb teremtmények éltek békében egymás mellett. Gondosan feljegyezték népük homályba vesző történetét, megénekelték hőseiket, és némán faggatták a csillagokat sorsukról – a nyugodt esztendők azonban véget értek. Rejtélyes horda pusztít el mindent, ami az útjába kerül, és úgy tűnik, csak hárman járhatnak utána az igazságnak, és akadályozhatják meg a katasztrófát.

A Dlöf alkonya, Bartók Imre első ifjúsági regénye (melyről a szerző írt a Nyugati tér blognak műhelynaplót) egy szépirodalmi igénnyel bemutatott, egyedi világot tár az olvasó elé, amelyet Krizbo különleges, hangulatteremtő illusztrációi tesznek igazán kivételessé.