Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek írója


Az Ahol a folyami rákok énekelnek hősnője, Kya, a gyanú szerint meggyilkolja a férfit, aki meg akarja erőszakolni. A bíróság bizonyítékok hiányában felmenti. Delia Owens, Kya karakterének alkotója, 25 évvel ezelőtt keveredett gyilkossági ügybe, melyet azóta sem oldottak meg. A kritikusok szerint közte és főhősnője között több lehet a hasonlóság annál, mint hogy mindketten jól ismerik a magányt.

A tények: valaki meghalt Zambiában

Mielőtt szupersztár íróvá vált volna, Delia Owens neves vadbiológus volt. Jane Goodall volt a példaképe, zoológiát tanult és állati viselkedéstanból doktorált. 1974-ben férjével, Mark Owensszel Afrikába költöztek, hogy vadon élő állatokat tanulmányozzanak. 1985-től Zambiában több mint 1300 hektáros rezervátumot működtettek elefántok és más vadállatok számára, hogy megvédjék őket az orvvadászoktól. Később – memoárjában – Delia beszámolt a férjével való sorozatos konfliktusáról, melynek legfőbb oka az volt, hogy Mark nemcsak pénzt és fegyvert szerzett a vadőröknek, nemcsak betanította őket, de maga is beállt közéjük orvvadász-vadászatra.

A házaspárról 1985-ben az ABC csatorna forgatott dokumentumfilmet, melyből kiderül, hogy Mark Owens afféle Rambo-figuraként az elefántok védelmében az emberöléstől sem riadt volna vissza, és a keze alá dolgozó vadőröktől sem várt kevesebbet. Ugyanakkor a filmesek azt is lencsevégre kapták, ahogy egy feltételezett orvvadász az életét veszti a rezervátumban. A felvétel akkor kezdődik, amikor az első lövés már eldördült. Nem látni, hogy ki adta le, csak azt, hogy egy sebesült ember fekszik a földön. A második lövés az operatőrt kísérő vadőrhöz köthető. A harmadik lövést leadó személy azonban szintén nem látszik a felvételen. A hatóság azóta sem találta meg sem a holttestet, sem a felvételen szereplő fegyveres vadőrt, ezért feljelentés sem történt az ügyben. A The New Yorker magazin oknyomozó újságírója, Jeffrey Goldberg 2010-ben hosszú anyagot publikált, megszólaltatva az ABC operatőrét, aki azt állította, Mark Owens első házasságából született fia, az akkor 25 éves Christopher Owens adta le a halálos lövést. A cikk nem keveri gyanúba Delia Owenst, aki tagadja volt férje és annak fiának szerepét a gyilkosságban. Delia és Mark még azelőtt elhagyták Zambiát, hogy az ügyben kihallgathatták volna őket, és azóta sem tértek vissza az országba. Életrajzi könyveikben sajnálatosan – hiszen hitelességüket rontja – nem emlékeznek meg az incidensről.

Kredit: ABC

A nagy siker nagy ellenségeket hoz

Delia Owens ma 73 éves. Négy évvel ezelőtt, 2018-ban, életében először regényt írt. Az Ahol a folyami rákok énekelnek a 21. század népszerű irodalmának egyik legsikeresebb könyve lett. Három és fél éve trónol a The New York Times sikerlista dobogósai között, a Quilette magazin szerint máris annyit adtak el belőle, mint John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényéből (mely 83 éve jelent meg), Joseph Heller A 22-es csapdájából (mely 61 éve jelent meg) és Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknakjából (mely 43 éve jelent meg). Az eladott példányok száma elérte a 12 milliót. A regényből Reese Whiterspoon gyártott filmadaptációt, mely július 15-én sikeresen teljesített már rögtön a nyitó hétvégén.

Ahol a folyami rákok énekelnek – hivatalos trailer

Csakhogy a film bemutatója előtt három nappal, az oknyomozó újságíró Jeffrey Goldberg is felült a „Folyami rákok” sikerfolyamára, és régi cikkét felmelegítve újabb írást publikált a The Atlantic magazinban, amely már távolról sem annyira elnéző a Mark Owenstől azóta elvált Delia Owensszel szemben. Az újságíró Zambiáig utazott az ország főügyészének lesújtó kommentjéért: „Zambiában nem évülnek el a gyilkossági ügyek. [Az Owens család] minden tagja, beleértve Delia Owenst is, körözés alatt áll, hogy kihallgathassuk őket az ügyben.”

A második különös egybeesés

Persze, megkérdőjelezhető Jeffrey Goldberg motivációja, amiért az ügyet épp a film bemutatójával egyidőben melegítette fel. De különös a párhuzam Delia Owens zambiai ügye és regényének krimiszála között is: Kya, a bűnös lány, aki érthető okokból öl, és akinek bűnösségét nem tudják bizonyítani. Ezt az egybecsengést a kritikusok sem győzik most hangsúlyozni. A Deliával készült interjúkban maga a szerző vont párhuzamot saját introvertált, természetimádó egyénisége és a regénybeli karaktere, Kya természetben átélt magánya között. Állítása szerint a regény saját, vadonban töltött tapasztalatain alapul. Delia maga hasonlította önmagát Kyához az őt érő vádak kapcsán is, amikor így nyilatkozott: „Fájdalmas, hogy megint előhozakodnak vele, de épp így kellett Kyának is szembenéznie a rá ujjal mutogatókra. Csak fel kell szegned a fejed, vagy ha épp az segít, le kell hajtanod, hogy erős maradj és tovább éld az életed.”

Persze nem az a kérdés, hogy Delia Owens maga is gyilkos-e – ezt még a zambiai hatóságok sem feltételezik –, inkább az, hogy pártolható-e nagysikerű könyve és az abból készült film álláspontja, miszerint létezik etikus emberölés. Elfogadható-e az az erkölcsi döntés, hogy bármely helyzetben azt tedd, amit a magad számára a legjobbnak gondolsz, tekintet nélkül másokra?