5 könyv – a 93. ünnepi könyvhétre


Június van, kezdődik a nyár, ami a könyves világban egyet jelent: elérkezett az Ünnepi Könyvhét ideje! Június 9. és 12. között várunk titeket a Vörösmarty téren a 35-ös standnál, hogy a frissebbnél frissebb könyveink közül csemegézzetek, szerzőkkel találkozzatok és izgalmas programokon vegyetek részt. Lesznek dedikálások, akciók és könyvbemutatók, minden, ami az olvasó szem-szájnak ingere.

Ízelítőül ezen a héten 5 olyan könyvet hoztunk, ami épp most jött meg a nyomdából, és mindet megtaláljátok a könyvheti kínálatunkban.

Tasi Zsuzsánna: Égig nyújtózik, földig hajol
(Libri Kiadó)

Könyvhétre jelenik meg a Saját Szoba könyvsorozat legújabb darabja, Tasi Zsuzsánna regénye, az Égig nyújtózik, földig hajol, amelynek főhőse, Júlia a 90-es években, a rendszerváltás időszakában csatlakozik a Krisna-tudatú hívők közösségéhez, mert köztük reméli megtalálni a spiritualitást és a válaszokat élete nagy kérdéseire. Vajon az általa legjobbnak vélt döntések önmaga és a környezete számára is a legjobbak? Mi történik, ha az útkeresés során olyan lépéseket teszünk, amelyek visszafordíthatatlan eseményeket indítanak el a családunkban?

Tasi Zsuzsánna regénye számvetés a külvilág által sokszor gyanakvással kezelt, zárt közösségben töltött évekről. Ahogy a szerző fogalmaz: „Az Égig nyújtózik, földig hajol megírásával célom egy irodalmi alkotás létrehozása volt, melynek nyersanyagául a saját életemet választottam. A mű az én szubjektív emlékeimet és véleményemet tükrözi, megírásakor éltem az írói szabadság által biztosított lehetőségekkel.”

Az Égig nyújtózik, földig hajol izgalmas, drámai, mégis könnyed humorral fűszerezett történet az útkeresésről, miközben olyan nehéz kérdésekre is rávilágít, mint a fanatizmus lélektana, a nők helyzete a mai világban, a transzgenerációs sebek hordozása, a családi kapcsolatok sérülékenysége vagy az elfogadásért és a szeretetért való szűnni nem akaró küzdelmünk…

Deborah Feldman Unortodox című memoárjának rajongói minden bizonnyal ezt a könyvet is érdekesnek találják majd.

Tasi Zsuzsánna június 12-én, vasárnap 13:30-kor dedikál

Gyárfás Dorka – Somos Ákos: AlkalMáté Trupp – Élveboncolás közönséggel
(Park Kiadó)

2003-ban végzett Máté Gábor első színészosztálya (Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsanna, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes, Vajda Milán), a másik osztályfőnök Horvai István volt. A közösen eltöltött négy év után időről időre voltak közös projektjeik, még az is felmerült, hogy színházi társulatként maradnak együtt, majd 2007-ben egyedülálló vállalkozásba kezdtek. 2007-től AlkalMáté Trupp néven tizennégy éven át minden nyáron létrehoztak egy előadást. Évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozták fel, a helyszín kezdetben a Zsámbéki Rakétabázis volt, később a Jurányi Inkubátorház. Az utolsó előadást 2021-ben tartották.

Gyárfás Dorka és Somos Ákos a kötethez Máté Gáborral és az osztály minden tagjával, továbbá Izsák Lilivel és Kálmán Eszterrel, az AlkalMáté-előadások díszlet- és jelmeztervezőivel, Dargay Marcell-lal, az előadások zenei vezetőjével és Orlai Tibor producerrel készítettek interjút. A képanyagot Dömölky Dániel és Ilovszky Béla fotóiból válogattuk.

A szerzők és az AlkalMáté Trupp színészei június 10-én, pénteken 17 órától dedikálnak

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek 3. – A fröccsöntés kora
(Jelenkor Kiadó)

„Istenem, ez már az én fantáziámat is meghaladja: egy fröccsöntött korszak…”

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Tolnai Ottó Szeméremékszerek prózafolyamának új kötete, A fröccsöntés kora. A két steril pohár és Az úr pantallója után a Szeméremékszerek harmadik kötetében tovább gyarapodnak az ÚJ TOLNAI VILÁGLEXIKON szócikkei. Köztük mindent átható jelentésével ott az irodalmi piercing fogalma: fájdalmasan felékszerezett, „új, ékes nyelv” ez, amelyen egy palicsi világpolgár, kisebbségi infaustus azonos regiszteren képes egybemesélni a helyi közösség csodabogarainak és az európai kultúra héroszainak eseteit. Úgy teszünk nagy utazást a világban, ahogy Tolnai egyik hőse: a szafari-lakókocsijával távoli kirándulásokat tervez a szélrózsa minden irányába, s amikor valóban elindulna, csak áthajtja járművét a tó mellé, a vitorlásklub és a halászcsárda közé. „Sosem szebb hajnalt”, mint ott.

A Szeméremékszerek első kötetében a szerző úgy érezte, sikerült előre „fixálnia valamit” a folytatásból, s gondosan sorrendbe rakta várakozó iratmegőrzőit. Azóta ugyanilyen gondosan újra és újra szétszedte-összeállította őket (Fáy András nyomán: „a romankák egybekötött csokrát”), de az életben tartó történetek szépsége és tétje nem változott: „kihajolva mindig a kisebbségi stratégiákból”.

Tolnai Ottó június 11-én, szombaton 14 órakor dedikál

Romsics Ignác: Hetven év – Egotörténelem 1.
(Helikon Kiadó)

„Ezt a könyvet magamnak is írtam. Tisztázni akartam, miként lettem az, aki.”

Kétségtelen, hogy az idei könyvhét egyik legizgalmasabb kiadványának a népszerű történészprofesszor, Romsics Ignác új kötete ígérkezik. Annál is inkább, mivel nem egy hagyományos történészi munkáról, hanem a szerző önéletrajzáról beszélhetünk. Romsics Ignác rendhagyó könyvében saját élettörténetén keresztül azt mutatja be, hogy egy Kalocsa melletti faluból, a régi paraszti világból milyen út vezetett az egyetemi tanárságig és az akadémiai tagságig. Nem szokványos önéletrajzot vagy visszaemlékezést írt, hanem olyan szociográfiai leírásokkal gazdagított éntörténetet, amely alulnézetből, egy szülőfalujából kiszakadt s az értelmiségivé válás egymásra épülő stációin felfelé törekvő fiatalember perspektívájából mutatja be az ötvenes évek „szűrt levegőjét” és a Kádár-korszak „fellazult világát” egészen az 1980-as évek közepéig. Ebben az értelemben a kötet egész generációjáról és arról a korról is szól, amelybe beleszületett. Az önéletrajz második kötete 2023-ban jelenik meg.

Romsics Ignác június 12-én, vasárnap 14 órakor dedikál

Fiala Borcsa: A bodrogközi rém
(Kolibri Kiadó)

Végre itt a vakáció, kezdődhet a várva várt túra! Fiala Borcsa legújabb, gyerekeknek szóló regényében a kalandor múltú és természetű Berci papa és természetimádó unokája, Dani nekivág a vadregényes Bodrogköznek. Útba ejtik Sárospatakot, ahol Berci papa a diákkorát töltötte, s ahol néhány rég látott ismerős is feltűnik. Például Ernő, az egykori legjobb barát, Alessandra, aki most éppen grófnő, de anno csak csóró Szandi volt, valamint Juci, aki már néni ugyan, de Dani azonnal odavan érte. És persze a Rém!

Mintha a hírhedt Bodrogközi Rém is csak Dani és Berci papa érkezésére várt volna! Fél évszázad után újra felbukkan, a környéken pedig kitör a pánik, és egyre szaporodnak a furcsábbnál furcsább esetek, mi több: bűntények. Nagypapa és unokája az izgalmas túrakalandok közepette nem is sejtik, milyen közel kerültek a veszélyes Rémhez.

Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, azt is megtudhatjuk Berci papától, hogy miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom.

Fiala Borcsa június 11-én, szombaton 10:30-kor dedikál