5 könyv – Bika jegyűeknek


Minden emberben ott a vágy, hogy valamilyen módon előre lássa életének történéseit, hogy felkészüljön a felkészülhetetlenre, elkerülje a kellemetlen eseményeket. Valaki ezt szigorú keretekkel, rövid és hosszú távú célok kitűzésével, A, B és C tervekkel igyekszik befolyásolni, mások viszont – legyenek akár komoly elkötelezettjei a témának vagy csak lelkes műkedvelők – szívesebben bízzák magukat a bolygóállásokra és a csillagjósokra.

Tartozzatok bármelyik csoportba, havonta egy-egy jegy szülöttének ajánlunk könyveket (komolyan vagy komolytalanul) a jegynek tulajdonított alaptulajdonságok alapján. Következzék az április 21. és május 21. között született olvasóknak szánt ajánló. A Bika jegyűek nyugodt és békés emberek, akiknek türelme nagyon sokáig kitart, ugyanakkor önfejűségük és makacsságuk időnként bajt hozhat a fejükre. Igazi ínyencek, akikhez öröm vendégségbe járni. Nehezen viselik a változásokat, lassabban alkalmazkodnak, de gyakorlatias hozzáállásuk átsegíti őket a nehézségeken.

Ez az e heti 5 könyv (nemcsak) Bika jegyűeknek.

Nicole LePera: Hogyan dolgozz magadon – Gyógyítsd meg a lelked, az elméd és a tested a holisztikus pszichológia segítségével
(Libri Kiadó, fordította: Sóskuthy György)

A Bikák gyakorlatiasak és kitartóak – főképp akkor, ha a mentális, lelki és fizikai jóllétükről van szó. Most egy olyan könyvet ajánlunk nekik, amely ennek a jóllétnek a megteremtésében segítheti őket.

Dr. Nicole LePera a holisztikus pszichológia képviselőjeként vált világszerte ismertté, Instagram-oldalát több mint kétmillióan követik világszerte, Hogyan dolgozz magadon című könyvét pedig számtalan nyelvre lefordították.

Sokan küzdenek krónikus fájdalommal, stresszel, fáradtsággal, szorongással, bélműködési zavarokkal. Sokan érzik úgy, hogy elakadtak az életben, nem tudnak senkihez és semmihez igazán kapcsolódni. A holisztikus pszichológia a test és az idegrendszer egyensúlyának helyreállítására, valamint a feldolgozatlan lelki sebek gyógyítására törekszik úgy, hogy egyszerre összpontosít az elmére, a testre és a lélekre.

Dr. LePera őszinte hangú, gyakorlatorientált kötetében segít felismerni, hogy a gyerekkori rossz élmények és traumák miként okoznak működési zavarokat a testünkben, hogyan aktiválnak káros stresszreakciókat, s miként tartanak bennünket fogva traumakötődéseinkben. Konkrét feladatok segítségével támogatást és eszközöket kínál, amelyekkel megszabadulhatunk rossz beidegződéseinktől, és újjáteremthetjük az életünket.

A holisztikus pszichológia mozgalmának lényege, hogy ha elkötelezett vagy saját jólléted megteremtésének mindennapi gyakorlata mellett, akkor megtörheted a negatív minták hatását, kigyógyulhatsz múltbeli traumáidból, és megalkothatsz egy tudatos Ént, ami végső soron hitelesebb és örömtelibb életet eredményez. A lényeg: dolgozz magadon!

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme
(Park Kiadó, fordította: Kövesdi Miklós Gábor, Szitás Erzsébet)

A május főképpen a Bika jegyében telik. E jegy szülötteiről köztudott, hogy imádják a finom ételeket és remek vendéglátók. Így örömmel ajánljuk nekik egy igazi hedonista, Samin Nosrat Só, zsír, sav, hő – A jó főzés négy eleme című kötetét, amelyben nemcsak remek recepteket, de számos hasznos főzési-sütési fortélyt is találhatunk. Samin Nosrat szenvedélyesen szeret főzni, az egyetem alatt egy étteremben dolgozott Kaliforniában, ahol a ranglétrát végigjárva séf lett. Beutazta a világot, és bármerre járt, az ízek titkát kutatta, és azt tapasztalta, az ételt négy elem teszi tökéletessé vagy teszi tönkre: a só, a zsír, a sav vagy a hő. A só, ami felerősíti az ízeket, a zsír, ami ízt ad és állagot képez, a sav, ami egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, ami végső soron meghatározza az ételek állagát.

„Leginkább azt szeretem ebben a könyvben, hogy Saminnak (Wendy MacNaughton hasonlóan inspiratív és informatív illusztrációival) egyszerre sikerült elérnie, hogy a könyv lapjairól sugározzon a főzés iránti szenvedélye és intelligenciája. Ennek köszönhetően ez a kötet egyszerre tanít és gyönyörködtet (ami nem mindennapi bravúr bármely szöveg esetén). Előre megjósolom, hogy gyorsan szorítani kell valamennyi helyet azon szakácskönyvek szűkös polcán, amelyek nélkülözhetetlenek számodra. Ennek az egynek biztosan jut hely.” – olvasható Michael Pollan a kötethez írt előszavában.

Bánki Éva: Esőváros
(Jelenkor Kiadó)

„Elbújtam a csillapíthatatlan esőben, elbújtam Nagymegyeren, a visszajárók elől volt hova rejtőznöm, az én világom falai még álltak, vagy annyira elmúlt minden idő, hogy azt hittem, megbújhatok a névtelenségben. Torma Imre földműves, csak telik az idő, a keleti országokkal is tárgyalnak a Marshall-segélyről, a németek nagy része már elhagyta a Szudéta-vidéket, semmi különös, mondta Bujdosó Károly, az idő csak telik-múlik. A vadászok mindennap elindulnak a Bujdosó-ház falvédőjén, az ablak felől előpattannak a szarvasok, ha továbbmész a szekrény felé, a nap felkél a vadászok fölött, és ha már dél van, elmerül saját nyugalmában az erdő, mit számítanak a levelek, mit számítanak a hírek, megbújok én is a falvédő lombjai közt.”

Új, átdolgozott kiadásban jelent meg Bánki Éva első, 2004-es regénye, az Esőváros. A több szálon futó, izgalmasan sokrétegű történet két csallóközi parasztcsalád tagjainak sorsát mutatja be a 20. századi világháborúk, rendszerváltások és áttelepítések árnyékában.

Ezt a nagy ívű családregényt, amelyben a Tormák és Bujdosók generációkon keresztül keresik a helyüket a világban, a társadalomban és a családban a szintén kitartó és állhatatos Bika jegyűeknek ajánljuk ezen a héten. A lelkes újító Tormákat és a misztikus hagyományaikat becsben tartó Bujdosókat időről időre elsodorják egymástól saját vágyaik és a könyörtelen történelmi fordulatok, de mi egyesíthet élőket és holtakat, a határ egyik oldalán élőket és a külföldre szakadtakat?

Bret Easton Ellis: Fehér
(Helikon Kiadó, fordította: Sepsi László)

Humor, éleslátás, határozott vélemény és a megbízható minőség. Ezek mind jellemzőek a legutóbbi regénye után kilenc évvel kiadott, és műveivel szokás szerint hangos sajtóvisszhangot kiváltó esszékötet szerzőjére, Bret Easton Ellisre, akit mindenekelőtt a megosztó remekmű, az Amerikai psycho szerzőjeként ismer az olvasóközönség.

Fehér nyolc vállaltan provokatív, önéletrajzi anekdotákkal teli értekezésen keresztül térképezi fel a mai Amerika társadalmát és politikai-kulturális életét átható (de lényegében a nyugati civilizáció egészére is érvényes) szélsőséges tendenciákat, például a szólásszabadságot és a művészi alkotást korlátozó politikai korrektség uralmát.

Mihez kezdene napjaink digitális (negatív) utópiájában, a közösségi média narcisztikus buborékvilágában az Amerikai psycho antihőse, Patrick Bateman? Esztétikai vagy ideológiai megfontolások vezettek az Oscar-díjjal kitüntetett Holdfény hatalmas sikeréhez? Miben rejlik Charlie Sheen és Kanye West megbotránkoztató imidzsének ereje? Hogyan vezetett az amerikai baloldal önjelölt erkölcsi felsőbbrendűsége Donald Trump megválasztásához? Miből ered a milleniál generáció ellenvéleményeket elfogadni képtelen túlérzékenysége? És ami a legfontosabb: miképp maradhatunk „negatívak”, kritikusak és tökéletlenek egy olyan korban, amely kollektív pozitivitást követelve az érzelmek elfojtására és az egyén elhallgattatására törekszik?

Fehér ilyen és ehhez hasonló kérdésekre választ kereső, vitára és továbbgondolásra inspiráló szövegek gyűjteménye. Szórakoztató vagy kegyetlen? Helytálló vagy felháborító? Akárhogy is vélekedjünk Bret Easton markáns véleményáradatáról, egy dolog biztosnak látszik – illúziómentes és fájóan aktuális társadalomkritikája mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Dolák-Saly Róbert: A füle sem tréfa!
(Kolibri Kiadó)

Na, ennek a könyvnek meg se füle, se farka! – mondhatná valaki, aki még soha nem vette kézbe Dolák-Saly Róbert legújabb kötetét. Ez viszont hatalmas tévedés! Ugyanis, ha ez a valaki csak egy pillantást is vet a borítóra, tisztán láthatja, nemhogy van füle és farka, de egyenesen A füle sem tréfa!

A szerző jól ismert és szeretett, leleményes és derűs szerzői hangján tolmácsolja bundás, tollas, valamint kérges barátaink gondolatait. A színes társaság Pethő Zsófia tüneményes illusztrációin keresztül elevenedik meg a lapokon, a borító pedig tényszerű cáfolata a feltételezésnek, hogy a könyvnek se füle, se farka ne lenne. Vajon miért készül tüntetésre a fóka, és hogyan lett a kis zsiráfból a világ leghosszabb nyakú zsiráfja? A füle sem tréfa! című könyvben félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva.
Ajánljuk ezt a kötetet minden Bika és nem Bika jegyű, állat- és növénykedvelő család figyelmébe!