Aki megszökik és aki marad – Ferrante briliáns barátnőinek története folytatódik


2016 őszén jelent meg Elena Ferrante Briliáns barátnőm című könyve, ezzel vette kezdetét a Nápolyi regények magyar kiadása, amely Az új név története és az Aki megszökik és aki marad után Az elvesztett gyerek története című kötettel zárult 2019 őszén. A könyvsorozat fergeteges siker volt világszerte: Hillary Clintontól Gwyneth Paltrow-n át Jonathan Franzenig sokan méltatták. Nem ért senkit meglepetésként a hír, hogy sorozat készül a két lány, Elena és Lila különös barátságának történetéből. Az HBO és a RAI közös produkcióját mind a kritika, mind a közönség lelkesen fogadta, az első két évad Briliáns barátnőm (2018) és Az új név története (2020) után pihenőre kényszerült a stáb a pandémia miatt, így a harmadik évad első két részét csak idén február elején mutatta be az HBO Max. A sorozat csúszása miatt a magyar kiadás filmes borítós változatát gyűjtőinek is hosszan kellett várni, de ma ez a kötet is a könyvesboltokba kerül.

A Briliáns barátnőm harmadik évadával a hetvenes évek Olaszországába érkezünk, nemcsak a már jól ismert karakterek életének alakulását követhetjük nyomon, de képet kapunk a társadalmat szétfeszítő feszültségekről is. A két főszereplőt alakító színésznő, Margherita Mazzucco (Elena Greco) és Gaia Girace (Lila Cerullo) ugyan már 18 évesek, de valós koruknál idősebb szereplőket kell megformálniuk, hiszen a történet szerint már mindketten felnőttek; olyan problémákkal és kihívásokkal kell szembenézniük, mint a gyermekvállalás és a karrier összeegyeztetése, a szexuális forradalom, vagy a társadalmi egyenlőtlenségekből fakadó frusztráció. A harmadik évadhoz új rendezőként Daniele Luchettit igazolta le a produkció, aki a korábbi, jobbára díszletek között forgatott epizódok után valós helyszínek közé álmodta meg a sorozatot.

És végül az a jó hír is vár a könyv- és filmsorozat rajongóira, hogy a napokban jelentették be: hamarosan megkezdődik a Briliáns barátnőm negyedik évadának, Az elvesztett gyerek története forgatása is. Csak abban bízhatunk, hogy a befejező epizódokra nem kell olyan sokáig várni, mint amennyit a harmadik évadra vártunk.

A nyitóképhez Rai Fiction fotóját használtuk fel.