Ferrante-hírek – forog a Nápolyi regények harmadik évada és jön az új regény!


Nagy sikerrel fut itthon is az HBO-n az Elena Ferrante Nápolyi regényei alapján készült Briliáns barátnőm sorozat . Most kaptuk a hírt, hogy hamarosan indul a forgatás az Aki megszökik és aki marad címet viselő harmadik kötet történetéből is.

„Elena Ferrante lenyűgöző regényfolyamának filmre vitele örömteli és kiváltságos feladat. Még inkább az annak tudatában, hogy a nézők és a kritikusok egyaránt lelkesen fogadták Elena és Lila történetét, ami Saverio Costanzónak és csapatának kiváló munkáját dicséri. Alig várjuk, hogy elmesélhessük a briliáns barátnők életének és barátságának következő fejezetét” – mondta Francesca Orsi EVP HBO-programigazgató, amikor bejelentették, hogy folytatódik a Nápolyi regények alapján készült sorozat forgatása. A harmadik évad a regényfolyam harmadik részét – Aki megszökik és aki marad – dolgozza fel. A premier dátumát a vírushelyzet okozta bizonytalanság miatt még nem közölték.

Addig is van egy dátum, amiben biztosak lehetnek a Ferrante-rajongók: szeptember 1-jén már olvashatjuk magyarul a szerző új regényét, melynek címe: A felnőttek hazug élete (La vita bugiarda degli adulti) . Sajnos Elena Ferrante ezen regényének világpremierje is tolódik a tervezett nyári időpontról a koronavírus-járvány miatt. A szerző a Nápolyi regények (Briliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad, Az elvesztett gyerek története) nagy sikere óta most jelentkezik először új történettel. A felnőttek hazug élete november 7-én jelent meg Olaszországban – a nemzetközi sajtóban lelkes kritikákat olvashattunk, és az olvasói visszhang is pozitív volt. Nem sokkal ezután Ferrante kiadói egy közös világpremiert kezdtek tervezni, amelyhez a Park Könyvkiadó is csatlakozott. A nagy nap 2020. június 9-e lett volna, azonban a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt A felnőttek hazug élete nemzetközi premierjét is módosították 2020. szeptember 1-jére.

„Ezekben a példátlan, kihívásokkal teli időkben az új regény premierdátumának elhalasztása minden érintett kiadó számára nehéz döntés volt – nyilatkozta Eva Ferri, az Edizioni E/O and Europa UK képviselője. – Egy ilyen fontos könyv megjelenési dátumának megváltoztatásakor számos kihívással kell szembenéznünk. De mindannyian azt szeretnék, hogy ez a premier az olvasók és a könyvesboltok közös ünnepe lehessen. Mindez nagyobb eséllyel történhet meg szeptemberben, amikor a globális piac működőképesebb lesz. Őszintén nagyra értékelem a világ minden kiadójának erőfeszítését annak érdekében, hogy ez a közös premier létrejöhessen. Szívmelengető megtapasztalni a kiadókat vezérlő szolidaritást és az irodalom iránti szeretet megtartó erejét, nagyon hálás vagyok azért, hogy egy ilyen kiváló és megfontolt globális irodalmi közösség tagja lehetek. A felnőttek hazug élete egy felnövéstörténet, és azt hiszem, ezen időszakot követően mi magunk is még »felnőttebbek« leszünk, és sok tapasztalattal leszünk gazdagabbak. Várom, hogy mindezt Elena új könyvének megjelenésével együtt világszerte megünnepelhessük.”

Nyitókép: Eduardo Castaldo