A folyami rákok hamarosan a mozivásznon énekelnek


Delia Owens bestsellere, az Ahol a folyami rákok énekelnek néhány év alatt több mint 12 millió példányban kelt el. Egy ideje az is publikus hír, hogy a regény alapján Olivia Newman rendez filmet, melynek producere Reese Witherspoon lesz. Az amerikai mozipremier időpontját is kitűzték: 2022. július 22. lesz a nagy nap – reméljük, ezt követően a magyar mozik is műsorukra tűzik; de most itt az első előzetes, azt már mi is láthatjuk.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egy romantikus regény, egy krimi és a túléléstörténet lírai keveréke, melyben Kya, egy fiatal lány életét követhetjük nyomon, aki az észak-karolinai mocsárban él, családjától elhagyatottan. Egy rejtélyes gyilkosság után a lápi lányt, akit a kisvárosi közösség eddig is csak megtűrt, ekkor teljesen kiközösíti, a település mélyen elhallgatott titkai a felszínre törnek. „Ezt a regényt egy, vagy talán két nap alatt olvastam el. Egyszerűen nem tudtam letenni” – mesélte Reese Witherspoon a Vanity Fairnek, aki a kötetet beválogatta a híres könyvklubjába, majd az ebből készülő film producere is lett. „Beleszerettem a főszereplőbe, abba a kislányba, aki ezen a déli vidéken nő fel, akit kitaszított a társadalom, és aki megpróbálja megtalálni annak a módját, hogy megmentse saját magát, hiszen ez a túlélése záloga. És imádtam, ahogy Delia Owens megírta a könyvet, olyan hitelesen, hogy az ember úgy érzi, tényleg ő is épp ezen a helyen nőtt fel. A könyv egy szerelmeslevél, egy igazi déli felnövéstörténet, ami mélyen megérintett, hiszen én is New Orleansban és Nashville-ben nőttem fel.”

Olivia Newman 2020 júliusában csatlakozott a csapathoz, és néhány hónappal később megtalálta a főszereplőjét is: Kyát Daisy Edgar-Jones alakítja majd. „Amikor láttuk Daisyt olvasni, mindannyian úgy éreztük, hogy olyan, mintha Kya hangját hallottuk volna. Egyszerűen lenyűgöző, lenyűgöző meghallgatás volt” – mesélte Newman, aki már másnap felajánlotta a Sally Rooney Normális emberek című regényéből készült sorozatból a hazai nézőnek is ismerős színésznőnek a szerepet. Daisyt páratlan tehetségnek gondolja Reese Witherspoon, aki szerint „az alakításában egyszerre érezni a sebezhetőségét és a vadságát”. Daisy Edgar-Jonest is rögtön megragadta Kya figurája, mert „olyan belső ereje van, amilyet én is szeretnék magamnak”. A producer-színésznő Witherspoon azt is elmondta a Vanity Fairnek, hogy „ha 23 éves koromban megkerestek volna, szívesen eljátszottam volna Kyát, ezért is izgulok, hogy a film producere vagyok. Így olyan történeteket mesélhetek el, amelyekben fizikailag már nem vállalhatok szerepet… de összehozhatom azokat a csapatokat, amelyek életre keltik ezeket a sztorikat”.

Cikkünkhöz a Vanity Fairben megjelent információkat használtuk.