Csókolózzunk, ölelkezzünk! – és még 9 dolog, amit a boldog kapcsolatért tehetünk


„Nem mindegy, hogy a kapcsolat egy erős vár, ami ellenáll a viszontagságoknak, vagy egy léghajó, ami csak akkor szárnyal, ha jó a szél és lobog a tűz” – írják legújabb könyvükben a Pszichoforyou online magazin munkatársai, Herendi Kata és Szabó Eszter Judit.

A közelgő Valentin-nap jegyében a 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról című kötet alapján adunk 10 tippet ahhoz, hogyan ápoljuk a kapcsolatainkat, hogy minél tovább megőrizhessük a lángot.

Mutassuk ki, hogy a kapcsolat fontos!

„Azzal, hogy a mindennapok során újra és újra kimutatjuk, hogy számunkra a párkapcsolatunk a legfontosabb, gyengédséget, vonzalmat mutatunk egymás iránt, csodáljuk a másikat, sokkal erősebb kölcsönös bizalmat és lojalitást építünk, mint a házassági eskünk szavaival” – vélekedik John M. Gottman, a világ egyik legismertebb párkapcsolati szakértője, aki azt állítja, hogy egy pár kommunikációja alapján 91 százalékos biztonsággal meg tudja mondani, hogy a felek tartósan együtt maradnak-e, vagy szakítani fognak.

Lássuk a határokat, és tartsuk tiszteletben azokat!

Teljesen rendben van, ha nem működünk egyformán, és bizonyos kérdésekben máshol vannak a határaink. A bonyodalom legtöbbször abból adódik, amikor nem ismerjük a saját és a másik határait, és keresztül-kasul gyalogolunk azokon. Fontos, hogy a nyílt és őszinte kommunikáció ezekre a különbözőségekre is kiterjedjen, jelezzük vissza egymásnak azt is, ami nem komfortos számunkra.

Legyünk kíváncsiak!

Hajlamosak vagyunk azt hinni – főleg egy hosszabb kapcsolatban –, hogy már mindent tudunk a másikról, olvasunk a gondolataiban. A szakértő szerint a tartós és folyamatosan pulzáló kapcsolat titka, ha szűnni nem akaró kíváncsisággal fordulunk a másik felé, és ahelyett, hogy a rendelkezésre álló információink alapján beskatulyáznánk, megkérdezzük arról is, amiről elsőre azt feltételeznénk, hogy ismerjük a válaszát. Ezért fontos rendszeresen randevúzni, a másikkal új élményeket és közös tapasztalásokat szerezni.

Beszélgessünk többet!

Bizalom, elköteleződés, konfliktusok, szex, munka, pénz, család, szórakozás, spiritualitás, álmok. Gottmanék kutatásai szerint ezek a témák bizonyulnak a legfontosabbnak egy párkapcsolatban. Érdemes átgondolni, mennyire vagyunk tisztában a partnerünk őszinte véleményével ezekkel kapcsolatban. Tudjuk-e, mit jelent számára a bizalom vagy az elköteleződés? Mik az álmai, és milyen mögöttes motivációi vannak annak, ahogy például a pénzzel bánik? A rendszeres randevúk és a közös rítusok ez esetben is remek alkalmat szolgáltatnak arra, hogy mélyítsük és erősítsük a kapcsolatot.

Flörtöljünk!

A kapcsolatukkal elégedett párokra jellemző, hogy a kezdeti szakasz után sem kopik ki a közös interakciókból a flört, ami nem feltétlenül korlátozódik az együtt töltött időre. „A külön töltött időben is flörtöljünk, tudassuk a másikkal, hogy gondolunk rá és szeretjük őt, az ilyen gesztusok sokkal jobban szítják a szenvedély parazsát, mint bármilyen őrült trükk” – állítja Gottman.

Figyeljünk a munka és a magánélet egyensúlyára!

Néha az utolsó pillanatig, a párunk elkeseredett jelzéséig sem tudatosul bennünk, hogy a munkánk nem lehet fontosabb azoknál, akiket szeretünk. Ez nem jelenti azt, hogy nem adódhatnak olyan időszakok, amikor a karrierünkre koncentrálunk. Ugyanakkor fontos, hogy ezek valóban csak átmeneti időszakok, ne pedig tendenciák legyenek, amelyek a kapcsolati egyensúly totális felborulásához vezetnek.

Osszuk meg a házimunkát!

Egy amerikai kutatás során, a sikeres házasság titkáról kérdezettek a közös érdeklődés és a szex után a harmadik legfontosabb tényezőnek a házimunka megosztását jelölték meg.

Beszéljünk és gondolkozzunk közösen a pénzről!

A pénz a párkapcsolati konfliktusokat kiváltó öt leggyakoribb téma egyike, éppen ezért fontos, hogy ne tabusítsuk, hanem bátran és őszintén kommunikáljunk az anyagiakról. Elképesztően fontos tudáshoz, és ezzel együtt a kapcsolat elmélyítéséhez vezethet, ha megismerjük a párunk ezzel kapcsolatos elképzeléseit és motivációit, például azt, hogy miért hajlamos költekezni vagy zsugori módon bánni a pénzzel.

Csókolózzunk, ölelkezzünk!

Sajnos ezek a gesztusok sokszor kikopnak a kapcsolatokból, ami által nemcsak a szenvedély, de a bennünk kavargó jó érzések is csitulnak. A legalább 20 másodpercig tartó ölelés, és a legalább 6 másodpercig tartó csók a boldogsághormonként is számon tartott dopamin és a kötődést támogató oxitocin termelődését is serkenti. Ezért a szakértő tanácsa az, hogy „csókolózzunk sokat és gyakran”.

Kezeljük prioritásként a szexualitást!

Egy kapcsolat akkor lehet stabil és teljes, ha annak az elköteleződés és az intimitás mellett a szexualitás is része, amelyre ugyanúgy érdemes tudatosan figyelmet fordítani, azt prioritásként kezelni.