Kottaolvasás vagy abszolút hallás?


Hogyan hozzak létre egy otthont, amely az ízlésemnek, a rendelkezésemre álló térnek és az életformámnak egyaránt megfelel? Mi mutat jól és miért? Hogyan rendezzek be egy lakást, hogy abban valóban otthon érezzem magam? Napjaink egyik legnevesebb svéd lakberendezője, Frida Ramstedt világos stílusban, gyakorlati példákkal illusztrálva vezet be bennünket az otthonteremtés alapvető szabályaiba. Kézikönyve, az Érezd magad otthon – Lakberendezés A-tól Z-ig olyan praktikus, jól használható ötletgyűjtemény, amelyből ízléstől és stílustól függetlenül mindenki kedvére válogathat, hogy egy harmonikusabb, lakályosabb otthont alakíthasson ki magának. Mutatunk egy részletet a könyvből.

Frida Ramstedt: Érezd magad otthon – Lakberendezés A-tól Z-ig (részlet)

„A lakberendezés tudományát gyakran hasonlítom a zenéléshez. Nincs mindenkinek abszolút hallása, de sokan megtanulnak kottából játszani. Ugyanez vonatkozik a színekre, a formákra és a lakberendezésre is. Egyáltalán nem mindenki születik olyan ösztönös adottságokkal, hogy úgy tudjon berendezni egy lakást, hogy az végül olyan is legyen, amilyennek tervezte, de a legtöbben sokat javulhatnak ezen a téren, ha megtanulhatják az alapokat, és gyakorolhatják a képességüket.

Akit érdekel a lakberendezés, az napjainkban minden valószínűséggel többet tud erről a témáról és a formatervezésről, mint korábban bármikor. Pontosabban, sokkal többet tud dísztárgyakról, bútorokról és irányzatokról. Álmunkban is fel tudunk sorolni néhány híres formatervezőt, márkanevet, valamint az adott szezon divatos színeit. Ugyanakkor úgy látom, hogy végtelenül keveset tudunk a lakberendezés és a stílusok elemi kérdéseiről – például arányokról, alapvető méretekről és gyakorlati igényekről –, valamint arról, hogy tulajdonképp mit is kell tenni, hogy egy jól működő, harmonikus otthont kapjunk mindazon tárgyak segítségével, amelyeket megvásárolunk és folyton lecserélünk. Mert bár rengeteg pénzt költünk lakberendezési tárgyakra és lakásunk felújítására, meglepően kevesen érezzük úgy, hogy sikerült volna valami egységeset létrehoznunk.

Könyvünkben nincsenek elkápráztató fényképek, vagy aprólékosan berendezett lakóterek. Szerintem már nincs szükség több ilyen könyvre. Inkább részletes magyarázatokkal és illusztrációkkal igyekszem segíteni abban, hogy saját lakásából és adottságaiból kiindulva mindenki maga tudjon megfelelő megoldásokat találni.

Tehát egy eszköztárat szeretnék az olvasó kezébe adni, tele olyan gondolati megoldással, amelyek segítenek abban, hogy jobban megérezzük saját igényeinket, és ha nem vagyunk elégedettek az otthonunkkal, jobban meglássuk, hogy mi hiányzik, vagy mi az, ami mégsem jó – pontosan ugyanúgy, ahogy a lakberendezők teszik. Könyvünk semmiképp sem szeretne kutatási beszámoló vagy megoldókulcs lenni, inkább egy kottáskönyv, amely tele van dallamokkal és akkordokkal, amelyeket mindenki a maga tetszése szerint keverhet, komponálhat a folyamat során, hogy végül egy harmonikusabb, lakályosabb otthont alakíthasson ki magának.”