Öt Star Wars-sztori, ha egy kis borzongásra vágysz


Bár a messzi-messzi galaxis történeteire, azaz a Star Wars-sztorikra többnyire az űrben játszódó fantasy címkét ragaszthatjuk, mégis akadnak olyan részepizódok, amelyek bővelkednek rémségekben. Halloween környékén érdemes lehet újra elővenni ezeket az ijesztő történeteket – ehhez nyújtunk segítséget az alábbi (fordított) toplistával.

Földi Bence írása a Nyugati tér blognak

5.) A félelem galaxisa könyvsorozat

A Star Wars: Galaxy of Fear című ifjúsági regénysorozatban két erőérzékeny fiatal sztoriját követhetjük, akik túlélték az Alderaan – az Egy új reményben látott – felrobbantását. A rövid történetekben rengeteg klasszikus karakter kameózott (pl. Dengar, Thrawn, Darth Vader), miközben olyan ijesztő jelenségekkel találkozhattunk, mint az élőlényeket felszippantó bolygók, ízeltlábúak vagy kísértő halott jedik. Az összesen 12 kötetes sorozat 1997 februárja és 1998 augusztusa között jelent meg. A John Whitman által írt történeteket sajnos még nem olvashattuk magyarul, s nem képezik a hivatalos kánon részét.

Fotó: StarWars.com

4.) Joe Schreiber zombiregényei

A messzi-messzi galaxist sem kímélték a zombitörténetek. Joe Schreiber amerikai horror- és thrillerszerző két regényt is írt, amely a Star Wars világában játszódik: a Halálosztagot és a Halálvilágot. Előbbi egy klasszikus űrbéli zombisztori: egy elhagyatott hajón kezdenek feléledni a holtak, akik egy másik hajóval érkező élőket is megfertőznek. A regény előzményében, a Halálvilágban pedig egy növényekkel kapcsolatos kísérletezés melléktermékeként kezdenek feléledni letűnt korok sithjei – ez is egy sok izgalmat tartogató alaphelyzet. A történetek a Legendákba tartoznak, ezek sem képezik a hivatalos kánon részét.

Fotó: JediNews.com

3.) Az Éjnővérek story arc

Ha csak ránézünk Maulra, máris azon tanakodhatunk, milyen rémálmaink lesznek tőle éjjel. Nem csoda, hiszen a Baljós árnyak eredeti forgatókönyvében az szerepelt, Darth Maul „a legrosszabb rémálom, amit valaha láttál”, Iain McCaig látványtervező pedig a rémálmaiból merített a figura külsejének megalkotásakor.

Ám Maul kapcsán még izgalmasabb és ijesztőbb az őt megmentő Éjnővérek szerepe. A klónok háborúja animációs sorozat harmadik évadának 12-től 14-ig tartó három része egy story arcot alkotva mesél róluk hosszabban. A 12. részben a szintén az Éjnővérek közé tartozó Asajj Ventress kér segítséget Talzin anyától és követőitől volt mestere, Dooku gróf ellen. A 13. epizódban megismerjük Maul féltestvérét, a mindenféle boszorkányság révén erősebbé tett Éjfivért, Savage Opresst. A 14. részben pedig az Opress után nyomozó Anakin Skywalkert és Obi-Wan Kenobit követhetjük.

Fotó: StarWars.com

De az Éjnővérek kapcsán nemcsak a róluk elnevezett story arcot érdemes kiemelni az animációs szériából, hiszen sokszoros visszatérők. A klónok háborúja negyedik évadának 19. részét is meg kell említenünk, amelyben Dooku gróf bosszút kíván állni az Éjnővéreken, akik korábban meg akarták öletni őt. Talzin anya és Asajj Ventress minden boszorkányságot bevet, hogy megvédjék a klánjukat, így egyebek között sötét erők révén felélesztett holtak seregét is csatasorba állítják. A zombi harcosok sikolya éppen elég egy kis halloweeni borzongáshoz, de az igazi libabőrt Grievous tábornok és az Éjnővérek összecsapása nyújtja.

2.) A geonosisi agyférgek

A klónok háborúja animációs sorozat második évadának hetedik és nyolcadik epizódjában láthattuk eddig az egyik legijesztőbb Star Wars-sztorit. Ez a rész egy olyan féreg körül forog, amely képes az áldozatai agyába furakodni, hogy aztán átvegye az irányítást felettük. Sőt, klasszikus horrorsztoriként is működik a történet, ugyanis korábban elhunyt geonosisiak (akiket A klónok támadása című filmben is láthattunk) „feltámasztásával” zombihadsereget is képesek alkotni.

Fotó: StarWars.com

A gondolkodásunk feletti irányítást átvenni képes agyférgek már önmagukban elegendőek lennének ahhoz, hogy a hideg futkosson az ember hátán. És akkor még azt is hozzátesszük, hogy ezek a lények áldozataik orrán át csusszannak fel azok szervezetébe. Brrr! A sztoriban egyébként Barriss Offee jedi padawan és egy csoport klónkatona is megfertőződik ezen férgekkel, Ahsoka Tano jedi padawanra vár a feladat, hogy megmentse őket. A történet egy nagyobb story arc részét képezi, de önmagában is megállja a helyét.

1.) Folyosói mészárlások

A Star Wars rajongói között gyakran felmerül a vita: vajon melyik folyosói mészárlás a leginkább ijesztő vagy akciódús. Általában három ilyen jelenetet szoktak emlegetni: Luke Skywalker A mandalore-i élőszereplős sorozat második évadában látott mozdulatait, Maul A klónok háborúja animációs sorozat záróévadában végrehajtott tettét, valamint a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet Darth Vader-féle mészárlását.

Mindezek közül szerintem a Maul-féle volt a legmenőbb, hiszen ő anélkül jutott át az őt feltartóztatni készülő klónkatonákon, hogy a fénykardját használta volna. A legijesztőbb ugyanakkor egyértelműen Vader mészárlása, itt ugyanis tökéletes egységet alkotott a látvány és a zene. A bekapcsolódó fénykard vörösre festi az egész folyosót, s itt már tudjuk, semmi jóra nem számíthatnak a Lázadók Szövetsége katonái. Aztán Vader könnyedén elkezd kaszabolni, a leginkább hatásos megoldása pedig, amikor az Erő segítségével a plafonra ragasztja az egyik ellenfelét.

Fotó: StarWars.com

Vörös szín, sikolyok és halál – teljes reménytelenséget sugall a jelenet. Ezt aztán szépen ellensúlyozza Leia mondata a film végén, mikor kezében tartja a Halálcsillag tervrajzait, és megkérdezik, mit kapott: „Reményt”. A halloweeni időszak ijesztő rémtörténeteinek fogyasztása során is érdemes észben tartanunk: mindig van remény.

A cikk szerzője Földi Bence újságíró, a Ziro.hu Star Wars hír- és véleményportál főszerkesztője, korábban több Star Wars-kötetet is fordított a Kolibri Kiadónak