5 könyv – amit kölcsönadnánk


Ti szoktatok könyvet kölcsönadni? Kockázatos, tudjuk… Már-már extrém sportnak is beillő tevékenység, hiszen gyakran fenyeget a veszély, hogy soha többé nem látjuk viszont szeretett példányunkat. Mégis újból és újból elönt minket az önzetlenség, meg akarjuk osztani az olvasmányélményt, és mit bánjuk, ha megtört gerinccel, szamárfüles lapokkal kapjuk vissza hónapok vagy – urambocsá’ – évek múlva majdnem elfelejtett könyvünket. Mert vannak olyan történetek, amelyeket mindenkinek olvasnia KELL, és a vágyunk, hogy minél több emberhez eljusson az adott könyv által közvetített üzenet, mindent felülír!

Lehet, hogy jó néhány könyvünk a veszteséglistánkra kerül, de a tudat, hogy valami olyat osztottunk meg másokkal, ami fontos – akár csak magunknak –, kárpótol ezért. Add kölcsön ezt az 5 könyvet, de légy rámenős, ha kell, és kérd is vissza mindet, ott a helyük a polcodon!

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy. Az önfeledt szexualitás pszichológiája
(Libri Kiadó, fordította: Getto Katalin)

Egy könyv, amiről úgy érezzük, emberbaráti kötelesség kölcsönadni. A lányunknak azért, hogy megspóroljunk neki egy csomó szorongást, a barátnőnknek azért, hogy megszabaduljon akár évtizedes gátlásaitól, és hogy ne csak nekünk, hanem neki is jó legyen, a pasinknak azért, hogy ne nekünk kelljen elmondani neki… Emily Nagoski szexológus hiánypótló könyve, az Úgy, ahogy vagy hasznos tudásanyaggal és felszabadító szemlélettel segít, hogy megtegyük az első lépéseket az örömteli és önfeledt szexualitás felé, megismerjük és elfogadjuk testünket és lelkünket olyannak, amilyen, önbizalmat gyűjtsünk, hogy magunk és partnerünk számára is stresszmentes és élménygazdag lehessen életünknek ez az intim, de nagyon fontos területe.

„Mostanra tudjuk már, hogy »normalitás« nem létezik, pontosabban mindannyian normálisak vagyunk. Mindannyian ugyanazokból az elemekből vagyunk összerakva, csak másként működünk. Nincs két egyforma közöttünk. Mégis mindannyian »normálisak« akarunk lenni. De miért a »normalitás« a cél? Mire vágyunk valójában, amikor normálisak akarunk lenni? Megosztom veled, amit a hallgatókkal, szakemberekkel, újságírókkal és idegenekkel folytatott beszélgetésekből évtizedek alatt sikerült leszűrnöm: a normalitás vágya nem más, mint a vágy, hogy tartozz valahova. (…) Tudni akarjuk, hogy biztonságban vagyunk, hiszen a közös emberi tapasztalat összeköt bennünket másokkal.
Amikor azt kérdik tőlem: »Normális vagyok?«, akkor voltaképpen azt szeretnék tudni: »Ugye ide tartozom?«

A válasz: igen. A testedhez tartozol. A világhoz tartozol. A születésed pillanatától fogva ide tartozol, ez az otthonod. Nem kell kiérdemelned azzal, hogy alkalmazkodsz a kívülről rád erőltetett szexuális normákhoz.”

Graham Swift: Anyák napi kimenő
(Jelenkor Kiadó, fordította: Merényi Ágnes)

„…ha az ember nem ég, és sose kap lángra, az szomorú élet, nem igaz?”

Graham Swift regényéből, az Anyák napi kimenőből (Mothering Sunday) film készült, amit július 9-én mutattak be a cannes-i filmfesztiválon. Mielőtt kiderül, mi mikor is nézhetjük meg a mozikban az Eva Husson rendezte filmet, itt az ideje, hogy minden jó barátod elolvassa ezt az igazán különleges kisregényt.

A történet szerint a huszonkét éves, születésekor elárvult Jane Fairchild hat éve dolgozik cselédlányként egy angol birtokon, és titkos szerelmi viszonyt folytat Paul Sheringhammel, a szomszéd földbirtokos fiával. Egy szokatlanul meleg márciusi nap eseményei, amikor a rejtőzködő pár utoljára szeretkezik, örökre megváltoztatják Jane életét. 1924-et írunk, a Brit Birodalom már túlesett a „nagy háború” vérzivatarán, amelyben Sheringhamék két fiukat is elvesztették. Ám a vidéki Angliában mintha mi sem változott volna. Paul éli a dandyk gondtalan életét, amelyhez a cselédlánnyal folytatott viszony is hozzátartozik, s ezt Jane is magától értetődő dolognak tartja.

Graham Swift angol író, 1949-ben született Londonban. Több irodalmi díj nyertese, köztük az 1996-os Booker-díjé, amelyet az Utolsó kívánság című művéért kapott. Az Anyák napi kimenő 2017-ben jelent meg magyarul Merényi Ágnes fordításában. Egyik kritikusa – Bak Róbert, ekultura.hu – így írt róla: „Az Anyák napi kimenővel Graham Swift egy kis posztmodern gyöngyszemet alkotott. Ezen a 126 oldalon jól megfér egymás mellett a könnyedség és az elegancia, a romantikus hevület és majdnem pornográfia, a precíz, hallatlan emberismeret és a kétértelmű célozgatások, a történet és a történet tagadása egyaránt.”

Kadarkai Endre: Világtalálkozó
(Helikon Kiadó)

A Klubrádióból, illetve Kadarkai Endre YouTube-csatornájáról egészen biztosan mindenkinek ismerősek a Világtalálkozó kiváló beszélgetései. Akinek nem, annak jó szívvel ajánljuk a műsor hátteréről szóló beszélgetésünket, a könyv bemutatóját, amelyben korábbi vendégek mesélnek a műsorhoz fűződő élményeikről. Ezek a beszélgetések ugyanis valamiért egészen mások, mint amire számítanánk. Két, első blikkre egészen eltérő ember ül le egy asztalhoz, ahol a riporter, Kadarkai Endre igyekszik irányítani a beszélgetésüket. Maguktól valószínű, hogy sosem találkoztak volna. Szinte egy világ választja el őket: különbözik a hivatásuk, az értékrendjük, az életfelfogásuk, a habitusuk. És ekkor megtörténik a varázslat. A riportert nem a különbözőségük érdekli, sokkal inkább arra figyel, ami összeköti őket. A két vendég a stúdióba lépés előtt öt perccel mutatkozik be egymásnak, aztán sokszor mégis mély, megindító beszélgetést folytatnak: inspirálják egymást, rácsodálkoznak a másikra, vagy épp egymásra hangolódva bolondoznak. Három ember jóízű beszélgetése gyökerekről, karrierről, fordulópontokról, sikerekről, veszteségekről, barátságról, kudarcokról, családról – ez a Világtalálkozó, amelynek szerkesztett interjúit legalább annyira jó olvasni, mint nézni vagy hallgatni.

Stefanie Stahl: Mindenki képes kapcsolatra – Arany középút közelség és szabadság között
(Park Könyvkiadó, fordította: Fodor Zsuzsa)

Stefanie Stahl német pszichológus idén megjelent Mindenki képes kapcsolatra című könyvében ismét egy sokakat érintő jelenségről, a kapcsolatképtelenség kérdéséről ír. A kötelékfóbia szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy nem korjelenségről van szó, amikor azt látjuk, hogy a fiatal felnőttek nehezen köteleződnek el egy-egy kapcsolat mellett, hiszen problémás kapcsolatok mindig is voltak… Életszerűen és praktikus gyakorlatokkal mutatja be, hogyan fejleszthetjük kötődési és autonóm képességeinket, amivel egyszersmind önbecsülésünket is megerősíthetjük. Egyrészt Stahl szerint fontos, hogy velünk egyenrangú partnert válasszunk, másrészt kiemeli, hogy csak akkor tudunk kiteljesedni a kapcsolatban, ha a bennünk szunnyadó gyermek megbékél, azaz a gyermekkori traumáink valamiképpen feloldódnak.

A kötetet bárkinek kölcsönadnánk, aki épp párt keres, vagy aki jobbá szeretné tenni meglévő párkapcsolatát.

„A kötelékfóbia akkor alakul ki, amikor a gyermekeknek ahhoz, hogy elnyerjék szüleik tetszését, túlságosan alkalmazkodniuk kell. Amikor tehát a szülők nem képesek empatikusan segíteni gyermekük fejlődését, a gyermek veszi magára annak felelősségét, hogy a szüleihez fűződő kapcsolata sikeresen alakuljon. A gyermek egzisztenciálisan függ a szüleitől, és ezért kész mindent megtenni a szülői szeretetért. A túlságos alkalmazkodásért azonban óhatatlanul nagy árat fizet, mivel identitásának egy része hoppon marad. Ez a felnőttkori kötelékfóbia táptalaja.”

100%-ig nem hivatalos: Among Us – Útmutató
(Kolibri Kiadó, fordította: Sárpátki Ádám)

A karantén alatt hatalmas sikerre tett szert egy okostelefonon is játszható online játék, az Among Us. Az egyszerű, de mégis nagyszerű krimijáték meghódította az egész világot, és összehozta egy kis kikapcsolódás erejéig a rég nem látott barátokat, rokonokat is. Mi minden barátunknak szívesen kölcsönadnánk ezt a könyvet, hogy még izgalmasabb legyen a közös nyomozás. Ha szeretnétek igazán profik lenni, átverni az egész Legénységet vagy éppen lebuktatni az összes Imposztort, ez a könyv elengedhetetlen kellék lesz.
Fedezzetek fel minden trükköt, amire szükség lehet az életben maradáshoz az Among Usban! Tudjátok meg, hogyan tartható fent az űrállomás azzal, hogy elvégzitek a feladataitokat; ismerjétek meg együtt azokat a helyeket, ahol csapda veszélye fenyeget, és sajátítsátok el a legjobb tippeket és fogásokat, amelyekkel lebuktatható az Imposztor! De nem kell aggódni: ezeknek az információknak akkor is hasznát lehet venni, ha te vagy az Imposztor, és át kell verned a Legénységet!

Ebben a kézikönyvben az Among Us minden rajongója talál valami hasznosat, legyen szó gyakorlott nyomozóról vagy gyanús újoncról.