Az ember digitális felelőssége megkerülhetetlen


Közös érdekünk, hogy a jelenünket és a jövőnket meghatározó mesterséges intelligencia szabályozott keretek között fejlődjön annak érdekében, hogy biztonságosan használhassuk, és így a technológia segíthesse a mindennapjainkat. Ez a gondolat fogalmazódik meg a most magyarul is megjelent Mesterség és intelligencia című kötetben. A könyvet ezúttal Tivolt Zoltán, a Deutsche Telekom IT Solutions innovációs vezetője ajánlja a Nyugati tér blog olvasóinak figyelmébe.

Mesterség és intelligencia a címe Dr. Omar Hatamleh és Dr. Tilesch György könyvének, melyben a szerzők nem kisebb feladatra vállalkoznak, mint hogy bemutassák a felelősségteljes olvasónak azt az egyre növekvő kihívást, amit a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás eredményei és az emberi elme képességeit meghaladó intelligens gépek elterjedése okoz számunkra. A mesterséges intelligencia már nem az ajtón kopogtat, hanem a nappalinkban áll, az autónkban üzemel, kezeli a naptárunkat, olvassa a levelezésünket, online és egyre inkább offline életünk részét alkotja. Vajon kellő tudással rendelkezünk-e róla, és ismerjük-e előnyei mellett az esetleges veszélyeit is?

A szerzők tárgyilagos elemzése mindennapi példák segítségével irányítja figyelmünket a folyamatos technológiai fejlődéssel együtt járó változások egyre gyorsuló sebessége és a változásokat követni igyekvő emberi elme korlátjai között nyíló szakadékra, majd bemutatják e szakadék áthidalásához szükséges lépéseket és tennivalóinkat is. Az üzenet egyértelmű: a gép nem tehető felelőssé az ember helyett, az ember digitális felelőssége megkerülhetetlen. Mihez kezdjünk ezzel a felelősséggel? Hogyan kezeljük a látszólag kezelhetetlent? Mit kell tennünk, hogy ne fordítsuk magunk ellen az egyre okosabbá váló, de etikai és morális kérdésekben még nem eléggé fejlett gépet a dobozban?


A mesterséges intelligencia biztonságos fejlődése és felhasználása mindannyiunk közös érdeke. Ma már alapvető igénynek tekintjük a megbízható telekommunikációt, a lehetőséget, hogy pénzügyeinket otthonról intézzük, és elvárjuk, hogy kedvenc online szolgáltatásaink folyamatosan elérhetőek legyenek. A legtöbb üzleti megoldás mögött mesterséges intelligencia felügyeli az adatforgalmat, elemzi és értelmezi a megszokottól eltérő mintákat, hogy szükség esetén beavatkozzon a védelmünkben. Öntanuló algoritmusok optimalizálják internetkapcsolatunkat, a szolgáltatással kapcsolatos észrevételeinket virtuális ügyfélszolgálat kezeli, személyes hatékonyságunkat digitális asszisztens segíti, kikapcsolódásunkat viselhető okoseszközeink biztosítják. És még csak az első évtizedében járunk a mesterséges intelligencia forradalmának.

A Deutsche Telekom IT Solutions célja, hogy ez a nagyszerű technológia számos más üzleti megoldásunkkal együtt ügyfeleink megbízható partnerévé váljon. A felhasználói élmény folyamatos javítása érdekében cégünk innovációs projektek, kutatás-fejlesztési együttműködések és startup kezdeményezések sorát támogatja. Valljuk, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének jól meghatározott szabályokhoz kell igazodnia. Az ehhez szükséges keretrendszer kialakításához elengedhetetlen, hogy a különböző szereplők ugyanazt a nyelvet beszéljék, szándékukban álljon egymással együttműködni, valamint közös céljuknak tekintsék, hogy a jövő technológiájának segítenie, támogatnia és óvnia kell az embert.


Nézzétek meg az alábbi videót is, amelyben a Mesterség és intelligencia című kötet egyik szerzőjét, Dr. Tilesch Györgyöt kérdezi a könyv magyarországi megjelenése apropóján Bombera Krisztina.