5 könyv – gyereknapra


Május utolsó vasárnapja minden gyereknek öröm, hiszen őket ünnepeljük ezen a napon. Izgalmas programok várják ilyenkor a kicsiket és nagyobbakat, de – legalább egy fagyi erejéig – a már majdnem felnőttekről sem feledkeznek meg a szülők. Még a nagy közös ünneplésekkel csínján bánunk, ezért ajándéknak tökéletes választás lehet a könyv.

Ezen a héten minden korosztálynak ajánlunk egy jó történetet, amelyet – be kell vallanunk – nemcsak a gyerekek fognak élvezni, hanem mi, felnőttek is, akár együtt olvassuk azt a csemetékkel, akár titokban, egyedül lapozzuk fel, hogy picit újraéljük a saját gyerekkorunkat.

3–6 éveseknek
Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög
(Agócs Írisz rajzaival, Jelenkor Kiadó)

„De hol lehet Csütörtök, a középső kisördög?
Ő láthatatlanná tévő törölközőt öltött!
Csodakapucnijú varázsfürdőköpenyében
békalencsés kiflit eszik a kanapén éppen.
Nem figyel rá senki (neki már csak ez a sorsa),
lába alatt mindenfelé szétgurul a morzsa.”

Varró Dániel írt már a Maszat-hegy bátor hőseiről és messzi fjordok kalandvágyó vikingjeiről is, a 2019-ben megjelent Csütörtök, a kisördög című kötetében pedig a magyar hiedelemvilágba kalauzolta kis és nagy olvasóit. Csütörtöknek, a kisördögnek két testvére van: Bezzeg, az idősebb, akivel mindig veszekszik Anyubanya és Ördögpapa, és Sáti, a legkisebb kisördög, aki előszeretettel ragaszt hűtőmágneseket édesanyja vasorrára. A három kisördög sosem unatkozik, a reggelek káosszal és kapkodással indulnak, és a testvérféltékenység sem áll távol tőlük.

A kötetben két mesét olvashatunk, amelyeket Agócs Írisz illusztrációi díszítenek és egészítenek ki. A könyv megjelenésekor a Könyves Magazin így írt róla: „Maga a szöveg is egy jó kis puzzle, hiszen Varró verses meséje tele van olyan utalásokkal, melyek az ovis mondókákból ismerősek lehetnek – elég, ha a kukorékoló kakasra, a kévét pakoló bolhára vagy a három tarka macskára gondolunk. Természetesen ez a szöveg sem nélkülözi a Varrónál már megszokott kikacsintásokat, így garantáltan minden gyerek értékelni fogja az anyuka vasorrára hűtőmágneseket pakoló ördöggyerek csínytevéseit.”

Ha kedvet kaptatok Varró Dani kötetéhez, esetleg gyereknapra szeretnétek beszerezni valamelyik kisördögnek, nemcsak mesekönyvben, hanem már diafilmen is megtaláljátok Csütörtök történetét.

Rúzsa Magdolna–Ordódy Eszter: Angyalkert
(Rajzolta: Matyus Dóra és Máthé Kata, Helikon Kiadó)

Rúzsa Magdi páratlan művész. Tehetségét és sokszínűségét példázza első mesekönyve, amelynek alapötletét a tavalyi karantén magányos pillanataiban vetette papírra. Magdi nemcsak tehetséges, hanem szorgalmas is, így tavaly nyárra elkészültek a mese köré írt dalok (amelyekből egy musical is készül, a kötet mellé jár egy CD-melléklet, amin már ebből hallgathatunk részleteket), miközben szorosan együtt dolgozott Matyus Dóra és Máthé Kata grafikusokkal. Tavaly karácsonykor pedig már ott is volt a boltokban az Angyalkert, a szezon egyik legsikeresebb gyerekkönyve.
A mesében megismerjük Pollyt, a csodálatos hanggal megáldott kislányt, akit konok betegség gyötör. Lázálmából egy gyönyörű helyen, mézillatú fák és éneklő virágok között ébred. Az Angyalkertben őrangyalok, egy beszélő macska, a madarak kórusa veszi körül, akik kiderítik, a kislány tévedésből került hozzájuk, és ha nem ér haza időben, beteljesül a gonosz Démia ördögi terve és leghőbb vágya: nem lesz többé zene, és sötétség borul a Földre. Vajon sikerrel jár Gábriel, Ámor és Polly?

Szerezzétek meg a könyvet a CD-melléklettel akár most gyereknapra, és derítsétek ki együtt!

7–10 éveseknek
Juliet Clutton-Brock: Macskák
(Park Könyvkiadó, fordította: dr. Korsós Zoltán)

A rendszerváltás idején a Park Könyvkiadó első vállalkozásai közé tartozott a Szemtanú-sorozat, amely nagy alakú 64 (később 72) oldalas csodás fotókkal illusztrált köteteivel a kisiskolások kedvence lett. A könyvek nagy része ma már könyvritkaságnak számít vagy talán csak antikváriumokban elérhető, azonban a kiadó évente egy-két új címmel még mindig bővíti a sorozatot, legutóbb a Macskákról szóló kötet jelent meg.

„A macskák sokak szerint a legszebb és legkecsesebb állatok. Bundájuk puha, gyakran foltokkal vagy csíkokkal tarkított, szép formájú fejükön hegyes fülekkel és nagy szemekkel. A vadon élő és a háziasított macskák mind a macskafélék családjába (Felidae) tartoznak. Rajtuk az emlősállatok minden jellegzetessége megtalálható: melegvérűek, erős csontvázuk van, és kölykeiket tejjel szoptatják. Minden macskaféle húsevő, és legtöbbjük egyedül, magányosan él és vadászik. Ez alól kivétel az oroszlán, amely családban, falkában vadászik. A házi macska szeretetre méltó, intelligens és játékos, egyike az ember legkedveltebb társállatainak.”

A Szemtanú-sorozat segít kialakítani az önálló olvasás szokását, ismerteti a témával kapcsolatos alapvető tudnivalókat, bővíti a szókincset, táplálja a gyerekek kíváncsiságát környező világunk iránt. Ebből a kötetből megtudhatod, hogyan érzékelik a macskafélék a többi állatot a sötétben, miért a gepárd a leggyorsabb szárazföldi gerinces állat, megismerheted a ritka és különleges macskaféléket a szőrtelen szfinxtől a fehér tigrisig.

10–14 éveseknek
Roald Dahl: Boszorkányok
(Kolibri Kiadó, fordította: Pék Zoltán)

„Az IGAZI BOSZORKÁNYOK hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van.
Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY olyan utálkozó utálattal utálja a gyerekeket, hogy olyan utálkozó utálatot elképzelni sem tudsz.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY folyton-folyvást terveket sző, hogy megszabaduljon a felségterületén lakó gyerekektől. Az a szenvedély élteti, hogy egymás után sorra elbánjon velük. Egész álló nap csak ezen jár az esze.”

Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYokról szól, akik a legveszélyesebb élőlények a Föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.
Ezért is mesél el Nagymama az unokájának mindent, amit hosszú élete során sikerült a boszorkányokról kinyomoznia. Pedig akkor még nem is sejti, milyen veszedelmes kalandba keveredik a fiú hamarosan, amikor egy szállodában váratlanul az angliai Boszorkányok Titkos Társaságának éves ülésén találja magát…

14 éves kortól
Maya Motayne: Nocturna
(Libri Kiadó, fordította: Weisz Böbe)

Fantasy-rajongó tiniknek (és örökifjú felnőtteknek) lehet izgalmas olvasmány a Nocturna, egy fiktív latin-amerikai királyságban játszódó történet, amelyben egy arctalan, alakváltó tolvaj és egy kétségbeesett, de a kockázatot bátran vállaló herceg szövetkezik, hogy legyőzzék a véletlenül szabadon engedett sötét, gonosz erőt. Finn Voy, a tehetséges alakváltó tolvaj évek óta nem látta a saját arcát, és neki ez így tökéletesen megfelel. Ám amikor elkapja egy befolyásos bandavezér, akinek adósa lett, kénytelen lehetetlen küldetésre vállalkozni: el kell lopnia egy legendás kincset Castallan királyi palotájából, különben örökre elveszíti alakváltó képességét. Bátyja meggyilkolása után Alfehr herceg lesz Castallan trónjának várományosa. Ám Alfie úgy érzi, sosem lesz képes a bátyja örökébe lépni. A gyászoló herceg megszállottan keresi a módját, hogy visszahozhassa fivérét, még akkor is, ha ehhez a tiltott mágiát kell használni. A sors keserű fintora, hogy Alfie legjobb barátja, Luka kis híján gyilkosság áldozata lesz épp akkor, amikor Finn betörésre készül. Alfie kétségbeesetten próbálja megmenteni Lukát, és véletlenül szabadon enged egy rettenetes, ősi mágiát – amelyet, ha nem zaboláznak meg, az egész világot elpusztítja. Alfie és Finn szövetkezik az elszabadult mágia legyőzésére, ehhez azonban fel kell venniük a harcot a múltjukban megbúvó sötétséggel.

A Nocturna arra tanít, hogy mindannyiunkban van jó és rossz, világosság és sötétség is. Ettől vagyunk emberek, de mindegy, milyen mélyre zuhanunk a sötétségben, sosem túl késő a fényt keresni.
MAGIA PARA TODOS! A MÁGIA MINDENKIÉ!