5 könyv – 5 könyves kihívás


Szeretjük a kihívásokat, főleg azokat, amelyek az általunk szeretett témákhoz, tevékenységekhez kapcsolódnak. Legyen szó mozgásról, valamilyen fura rekord megdöntéséről, egyéni vagy csoportos megmozdulásokról. Egyszerűen szeretünk célokat kitűzni magunk elé és teljesíteni azokat. A könyves kihívások a személyes kedvenceink, ezért ezen a héten titeket is arra buzdítunk, hogy találjatok egy szimpatikus témát, és tegyétek magatokat próbára, osszátok meg tapasztalataitokat a többi résztvevővel!

Így, az e heti 5 könyvhöz 5 könyves kihívást is ajánlunk különböző felületeken és szervezésben, hogy mindenki biztosan megtalálja a kedvére valót.

moly.hu: Női írók II.
Alice Munro: A Jupiter holdjai
(Park Könyvkiadó, fordította: Elekes Dóra)

Alice Munrót a hazai közönség 2006-ban ismerte meg, amikor a Budapesti Nemzetközi könyvfesztiválra megjelent a Szeret, nem szeret… című első kötete. Mérföldkő volt munkásságában az irodalmi Nobel-díj, amelyet 2013-ban ítéltek neki, és amely – ahogy világszerte – itthon is széles körű ismertséget hozott „a kortárs novella nagymesterének”. A napokban került a boltokba A Jupiter holdjai, amely a kanadai szerző 13. magyarul olvasható kötete.

Alice Munro nő hősei szenvedélyesen igyekeznek megfogalmazni a saját történetüket. Lélegző, hús-vér alakok, akiknek szerelmei, szorongásai, csalódásai és ébredései egyszerre ismerősek és idegenek ezekben a hajszálpontos lélektani megfigyelésekkel megírt, az emberi viszonyok kínját fanyar humorral bemutató történetekben.

„– Mit jelent az, hogy megerőszakolni? – kérdezte a húgom.
– Hát – mondta Iris – azt, hogy elrabolják a bukszádat.
Buksza: ezt a szót sem értettük, mifelénk nem használták. De a húgommal nem voltunk olyan merészek, hogy egymás után két kérdést is megengedjünk magunknak. Én pedig már tudtam, hogy a megerőszakolni valami egész mást jelent, valami undorítót.
– A pénztárcádat. Hogy elrabolják a pénztárcádat – mondta anyám könnyedén, de intő hangsúllyal.
Mi otthon választékosan beszéltünk.”

Blogturné klub (2021. május 24-től)
Rejtő Jenő: Az elátkozott part
(Helikon Kiadó)

Egy korabeli legenda szerint, amikor végre legálisan is megjelenhettek Rejtő Jenő addig csak a feketepiacon árult történetei, az üzérek fenyegetőleg felkeresték a kiadót, és jelezték nemtetszésüket: le kellene állniuk, mert a tevékenységük eléggé rontja az üzletüket. Aki csak egy Rejtő-regényt olvasott, tudja, ennél rejtőibb történetet maga a szerző sem tudott volna papírra vetni. És ebben az a zseniális, hogy már ettől az anekdotától megmozdul bennünk valami, hogy este lefekvés előtt bizony beleolvasnánk Rejtő Jenő valamelyik klasszikusába. Szerencsére a Helikon Kiadó gondozásában most a Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány után egy harmadik Rejtő-kötet, Az elátkozott part is napvilágot látott. Az izgalmas borítók mellett további újdonság, hogy a regényeket Korcsmáros Pál felújított, vagyis ebben a formában máshol eddig még nem közölt rajzai kísérik.
A regényben három jólelkű csirkefogó, Csülök, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz alkotja a kis csapatot, amely azzal a céllal állt össze, hogy megmentse egy francia tengerésztiszt, Laméter kapitány becsületét, megakadályozza egy kis afrikai királyság lerohanását és – nem mellesleg – megtaláljon egy elveszett gyémántbányát.
A kalandos történetet elmesélő Csülök időről időre fontos üzenetet kap a leveleit Fülig Jimmyhez méltó stiláris és helyesírási bravúrokkal teletűzdelő Török Szultántól („Kedves Tsülögg! Te hüje ló aki vaggy…”), Tuskó Hopkinsból százados lesz, Senki Alfonzból pedig úr. Mindeközben az idegenlégió kiválósága, Potrien őrmester megpróbál tökéletes katonát faragni a számára hol „reumás tevéknek”, hol „éltes mosónőknek” tűnő újoncokból, akik szerinte „véletlenül kerültek ide, mert a háziorvosuk bebeszélte nekik, hogy a Fort St. Thérése-ben van a hülyék intézete…”.

Könyvkovász Klub (júniusi könyv)
Paolo Cognetti: Nyolc hegy
(Jelenkor Kiadó, fordította: Nádor Zsófia)

Pietro szüleit a hegyek szenvedélyes szeretete köti össze: a Dolomitok csúcsai között szerettek egymásba, ott házasodtak össze, majd egy családi tragédia után Milánóba költöztek. A vegyészként dolgozó apa mindent megtesz, hogy immár az Alpok havasait járva átadhassa fiának a tudását és az elhivatottságát. Amikor hétvégi házat vásárolnak a modern élettől érintetlen hegyi faluban, Pietro megismerkedik Brunóval, egy hegyi pásztor unokaöccsével. A regény lapjain a két fiú élethosszig tartó, különleges barátsága mellett a hegyek világa is érzékletesen kirajzolódik, mely minden kegyetlensége ellenére felfoghatatlan módon ejti rabul az embereket.

Paolo Cognetti, szinte elsőkönyves szerzőként 2017-ben elnyerte a legrangosabb olasz irodalmi díjat, a Premio Stregát, valamint a Prix Médicis étranger-t is. A több mint harminc nyelvre lefordított regény sikerének több összetevője is van: a regény különleges stílusa, a Dolomitok lenyűgöző tájleírásai, és a mély pszichológiai érzékkel kidolgozott karakterek. Az Élet és Irodalomban megjelent kritikájában Szokács Kinga így fogalmazott: „Van úgy, hogy a hegyek nem illusztrációk, nem körülmények és nem is helyszínek csupán, hanem szinte tevékeny, élő résztvevői a történéseknek.”

Paolo Cognetti Nyolc hegy című regényét most nemcsak elolvashatjátok, de júniusban ki is elemezhetitek közösen a Könyvkovász Klubban. A kihíváshoz ide kattintva tudtok csatlakozni.

NIOK (májusi könyv, aminek a borítóján egy női arckép van)
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése
(Libri Kiadó, fordította: Nagy Gergely)

A népszerű Clara és Hedy Lamarr regények után Marie Benedict egy újabb történelmi fikcióval tér vissza közénk. Legújabb kötetének főszereplője ezúttal nem más, mint a krimiirodalom királynője, maga Agatha Christie. Talán leginkább a Christie-rajongók számára közismert tény, hogy a híres krimiíró 1926 decemberében eltűnik tizenegy teljes napra. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját? Anglia egyik legnagyszabásúbb kutatóakciójában számtalan rendőr és civil keresi az írónőt, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?
Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.

Prológus blog (Képregények hete)
Marvel – Tények zsebkönyve
(Kolibri Kiadó, fordította: Sepsi László)

„Szeretem a kihívásokat. Amikor az emberek megkérdezik tőlem, miért csinálok szuperhősfilmeket, mindig ez a válaszom: »Mindannyiunkban él egy hős. Csak le kell ásnod mélyre, hogy megtaláld azt az erőt.« Úgy, ahogy a szereplőink találják meg magukban (vagy a csapatukban) az erőt, hogy véghez vigyék a küldetésüket – és a stábtagok is, akik a világ minden szegletében dolgoznak a filmjeinken.” – vallja Victoria Alonso, a Marvel Studios vezető producere. Mi sem érthetnénk jobban együtt vele, főleg ebben a könyves kihívásokkal teli válogatásban. Ezért is ajánlunk a Prológus blog Képregények hete című projektje kapcsán egy extra kihívásokat rejtő kötetet.

A szuperhősök tényleg bámulatosak, legyenek akár emberek, hihetetlen űrlények vagy istenek. Gyakran azonban nem látjuk, hogy mit rejt a jelmez, mi formálta a személyiségüket, honnan jöttek ezek az ártatlanokat védelmező alakok. A Marvel-univerzum szereplőinek feltérképezéséhez nyújt segítséget a Tények zsebkönyve, amivel szórakozva, magunkat vagy egymást tesztelve gyarapíthatjuk az ismereteinket. Honnan származik Groot? Hogyan szerezte Fekete Özvegy a képességeit? Ki tanította varázslásra Doctor Strange-et? Teszteljétek a tudásotokat, és ismerjetek meg több száz bámulatos érdekességet a Marvel-képregények világából!