A nullával kell foglalkoznunk


A Föld napja alkalmából Bill Gates májusban megjelenő könyvét ajánljuk olvasóink (és az emberiség) figyelmébe. A Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát azért született, mert döntő pillanatban vagyunk. Izgalmas előrelépések történtek az elmúlt tizenöt évben, amióta Bill Gates aktívan bekapcsolódott az alternatív energiaforrások és az éghajlatváltozás kutatásának támogatásába. A megújuló nap- és szélenergia az utóbbi idők során egyre gazdaságosabb megoldássá vált – elterjedésével párhuzamosan. Minden eddiginél nagyobb a közvélemény támogatása az éghajlati katasztrófa elkerülését célzó nagyszabású lépések megtételéhez. A kormányok és a vállalatok világszerte ambiciózus célokat tűznek ki a kibocsátás csökkentésére.

Most azonban egy olyan tervre van szükségünk, amely mindezt a lendületet tettekké alakítja a távlati célok elérése érdekében. Bill Gates legújabb könyve egy globális terv az üvegházhatású gázok kibocsátásának megszüntetésére, amely magyarul nem sokkal az eredeti megjelenést követően lesz olvasható. Elmondása szerint hasonlóak a várakozások benne új könyve kapcsán, mint amilyen kíváncsi és izgatott volt annak idején a Microsoft élén egy-egy új termék bemutatásakor.

A Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát szövegében alig találunk szakzsargont, Bill Gates szándéka ugyanis az volt, hogy a könyv mindenki számára hozzáférhető legyen, akit a klímaváltozással és a karbonsemlegességgel kapcsolatos kérdések foglalkoztatnak. A kötet nem feltételezi, hogy az olvasók bármit is tudnak az energiáról vagy az éghajlatváltozásról, ha mégis, akkor remélhetőleg valamelyest segíti a kiterjedt tárgykörök megértését ebben a hihetetlenül összetett témában. A cselekvés az egyén szintjén is fontos, azonban a valódi megoldásokhoz a döntéshozói akarat a legfontosabb ezúttal. A politikára viszont nyomást kell helyeznie mindenkinek, legyen az vállalkozó, feltaláló, kutató vagy csak egy átlagos szavazó.

A számok mindenekelőtt. Gates felismeri a valódi kihívást: a nullával kell foglalkoznunk. Évente 51 milliárd tonna üvegházhatású gázt kell eltávolítanunk a légkörből. Ennek elmulasztása többe kerülne, mint a Covid19 miatt már elvesztett csaknem hárommillió emberélet, nagyságrendekkel többe. Számításai szerint a klímakatasztrófa nagyjából ötször több halálesetet okozhatna, mint a száz évvel ezelőtti spanyolnátha, ami a Föld akkori lakosságának közel 5%-át pusztította el.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 65%-kal magasabb, mint 1990-ben volt. Ezzel a drámai növekedéssel szemben sürgetőbb egyre inkább a karbonsemlegesség gyakorlati megvalósításának tisztázása. És ennek kulcsa az, hogy az emberi tevékenységeket a lehető legnagyobb mértékben villamosítani kell: a háztartások működtetésétől kezdve az autók és buszok kerekeinek forgatásán át az acélgyártásig. Mindezek mellett nem tagadhatjuk meg tovább az áramellátást a világ 800 millió legszegényebb emberétől. Ami azonban az áram előállítását illeti, nincs minden a legnagyobb rendben, ugyanis a napelemek a legtöbb tanulmány szerint nem képesek elég gyorsan hatékony alternatívává válni: míg a számítógépes chipek évente megduplázzák teljesítményüket, a napelemekre ez sajnos nem igaz.

De a számok mit sem érnek, ha nincs meg a már említett politikai szándék. A látszólag megválaszolhatatlan tudományos bizonyítékokat megtorpedózhatják a különféle globális érdekszövetségek, háttérbe szoríthatja a bürokratikus közöny, vagy alááshatja a gyenge és alkalmatlan politikai vezetés, amely ugyan látszatra kötelezettségeket vállal, ám nem tartja be őket. A geopolitikai rivalizálás, vagy egyszerűen a nemzeti szuverenitás régimódi nézeteihez ragaszkodó nemzetek miatt fennáll a veszély, hogy nem alakul ki a globális probléma kezeléséhez szükséges többoldalú együttműködés, és a gazdasági és környezeti prioritások, valamint a fejlett és a fejlődő világ közötti nagyon is valós feszültségek megoldatlanok maradnak.

Az állami szerepvállalás kapcsán itt elégedjünk meg néhány ötlet rövid felsorolásával: szén-dioxid-árképzés, megújuló energiaforrások ártámogatása, kutatás és fejlesztés, finanszírozás, díjazott szén-dioxid-nyelők, adókedvezmények a nulla kibocsátású autók számára, erdőtelepítés és a viselkedés megváltoztatását célzó adózás stb.

A 2015-ben Bill Gates által alapított Breakthrough Energy elnevezésű befektetési alap – élén a világ legismertebb üzletembereivel (Jeff Bezos, Jack Ma, Michael Bloomberg stb.) – ígéretes, új, tiszta energiákkal foglalkozó innovációkba igyekszik tőkét invesztálni. A cég mára filantróp programok, befektetési alapok és érdekérvényesítő erőfeszítések óriási hálózatává nőtte ki magát, hogy az energetikai fejlődés és előrelépés a lehető leggyorsabb és legszélesebb körű legyen. Az alap támogatja a szakma nagyszerű gondolkodóit, feltalálókat, a legmodernebb technológiákat és vállalkozásokat.

Gates könyve biztos alapot ad és értékes tanácsokat kínál mindenki számára. Tonnáról tonnára, alaposan végiggondolva és bemutatva kiderül, hogyan semlegesíthető az a már-már végtelennek tűnő 51 milliárd tonnás gáztömeg. Amellett, hogy a Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát összegyűjti a szükséges információkat, cselekvésre szólító felhívás is egyben az emberiség talán legnagyobb kihívását illetően.