A karantén sportja, a sakk mindent felülír


Az elmúlt egy évben a legtöbben a négy fal között töltöttük az időnk nagy részét. És bármennyire is hívogatónak tűnt ez a lelassulás az első hetekben, mára rengeteget vesztett vonzerejéből. Sokan arra használták ezt az időszakot, hogy valami új készséget sajátítsanak el, vagy éppen visszatérjenek régi szabadidős tevékenységeikhez. De mi a helyzet a sakkal? Mit adhat nekünk a játék ebben a szorongással teli időszakban? Érdemes-e épp most megtanítani gyerekünket sakkozni? Erről és még sok minden másról is beszélgettünk Polgár Judittal.

– Mit gondol, jó időszak ez a sakkozásra?

– Azt gondolom, különösen jó időszak, hiszen sakkozni az online térben is lehet. Ez nem újdonság, már rég rájöttek, hogy a játék így is jól működik. Sok olyan weboldal létezik, ahol a nap 24 órájában találhatunk kihívót. Egy ilyen platform végtelen sok lehetőséget kínál: lehet tanulni, játszani, szórakozni, sőt még chatelni is. És mivel most mindenki leginkább otthon van, a számítógép előtt tanul vagy dolgozik, ezért ez a napi teendők között/mellett egy könnyen megvalósítható tevékenység, nem úgy, mint a fizikai sportok.

– Mit adhat nekünk egy ilyen időszakban a sakk? Lehet mondjuk „menekülő útvonal”, hogy ne a gondjainkon rágódjunk?

– A sakk általában is nagyon jól jön az ember életében. Rengeteg olyan ismerősöm van, aki eddig csak a lépéseket ismerte, de most, ebben az időszakban kipróbálta magát egy-egy játszmában – az online térben vagy a családtagjaival. Azt hiszem, sokan arra használják a sakkot, hogy kikapcsolódjanak, kicsit flow-állapotba kerüljenek. Még Csíkszentmihályi Mihály is írt erről, hogy az egyik olyan tevékenység, ami az embert ebbe a flow-állapotba hozhatja, az a sakkozás. Az ember ki tud szakadni a mindennapokból, el tud merülni a játszmában és el tudja felejteni a problémáit. Egy jó játszmával nagyon jól le lehet kötni a gondolatainkat. Erre is tökéletes a játék. Végül is ez egy megmérettetés, meg kell oldanunk egy rejtvényt, mert egy bizonyos álláson vagy helyzeten gondolkodni pont ilyen. Ha pedig az ember kihív valakit, akkor az már presztízskérdés, hogy nem veszíthet, így máris a játszmára koncentrál. És mivel a sakk nagyon gazdag játék – hat különböző karakter létezik, tizenhat-tizenhat figura –, ezért kellőképpen komplikált is tud lenni. Persze az lenne a legideálisabb, ha mindenki a saját szintjének megfelelően tudna feladatokat megoldani, illetve partnert találni, mert akkor tapasztalja meg, hogy ez tényleg kikapcsolódás, amikor érzi a flow-t.

– Ezek szerint kapcsolatteremtésre is alkalmas a sakk; feltéve, ha nem mesterséges intelligencia ellen játszunk.

– Igen, és ismerek is olyanokat, akik a sakkon keresztül tartják egymással a kapcsolatot. Akár barátokkal, családtagokkal is lehet így érintkezni, mert ez egy jó indok, hogy „Na, játsszunk egy partit?”. De mindez offline is megtörténhet. Azt hiszem, nagyon sok ember van, aki nem szeret csak úgy beszélgetni, és a sakk nagyon jó alkalom „összekapcsolódni”. Ez egy olyan nyelv, amelyet sok száz millióan beszélnek, nem véletlenül lett az a szlogenem a Világsakkfesztiválon, hogy a sakk összeköt minket. Hiszen tényleg, a szegényt a gazdaggal, a fiatalt az idősebbel, a lányt a fiúval; a sakk mindent felül tud írni. És az is igaz, hogy a nap 24 órájában bármikor találhatunk sakkpartnert. Legyen az felnőtt, gyerek, egy másik ember, akivel utána fel tudjuk venni a kapcsolatot, chatelni, beszélgetni. A világ bármely pontjáról szerezhetünk új kapcsolatokat.

Polgár Judit a Legyél te is bajnok! című könyvével

– Azt hiszem, ezek közül is legnépszerűbb most az az oldal, ahol a Vezércselből ismert Beth Harmon mesterségesintelligencia-változata ellen lehet játszani.

– Igen-igen, a sorozat nagyon sokat lendített azokon, akik eddig nem sakkoztak, vagy nem is voltak kíváncsiak a játékra. Sok ilyenről hallottam. Sőt, nemzetközi felkéréseim is vannak ezzel kapcsolatban – cégek keresnek meg, hogy az alkalmazottaknak szeretnének oktatást és szórakozást biztosítani. Ráadásul nem én vagyok az egyetlen, akihez ilyen felkérések befutnak.

– És mi a helyzet a gyerekekkel, őket könnyebb most sakkozni tanítani, hogy össze vagyunk zárva?

Ez bármikor lehetséges, de most adott, hogy minden családtag otthon van, és ha szeretnének valamit közösen csinálni, a sakk kiváló társasjáték lehet. Jó kis kapocs ez akár a különböző generációk között is. De ehhez fel kell kelteni a gyerekek érdeklődését, valahogy motiválttá kell tenni, hogy őket is érdekelje a sakk.

„Jó kis kapocs ez akár a különböző generációk között is”

– Önt hogy érintette a karantén? Változtatott valamit a sakkal való kapcsolatán?

– Talán kicsit furcsán hangzik, de még szorosabb lett a kapcsolatom a játékkal. 2014-ben, amikor abbahagytam a versenyzést, egy kicsit eltávolodtam az élsakktól, és jobban fókuszáltam a képességfejlesztő programunkra, a világfesztiválra, ott is a profi sakkon túli közönségre és azokra, akik egyáltalán nem ismerik a játékot. Kommentáltam versenyeket is, világbajnokságokon voltam szakkommentátor. A karantén alatt nagyon sok online versenyen jelentem meg mint felszólaló vagy akár beköszönő, sok üzenetet is küldtem. A sakkot tanítani vagy táboroztatni nem nagyon szoktam, de így, hogy ezek is az online térben történtek, most sok ilyen felkérésre mondtam igent. Főleg fiataloknak szóló programokon vettem így részt: volt sakktábor, egészen kezdők oktatása, mesterkurzus több mint 30 ázsiai országból érkezett lánytehetséggel. A legutóbbi Világsakkfesztivált is online kellett megrendezni 2020-ban. A Play Magnus cégcsoporttal sokat foglalkozunk az online oktatással, egyelőre még csak a sakk szakmai részével, de egyre inkább igyekszünk arra koncentrálni, hogy a gyermekek számára biztonságos és felhasználóbarát online felületeket hozzunk létre, ahol könnyebben tudnak tanulni és fejlődni.

Bráder Edina