6+1 ötlet a húsvéti nyúlnak


Bármennyire is be vagyunk zárkózva, körülöttünk lassan minden virágba borul, zöldülni kezd, visszavonhatatlanul beköszönt a tavasz, és persze pillanatokon belül itt a húsvét. Ez az egyik legizgalmasabb ünnepünk, amire a család minden tagja szívesen készülődik. Van, aki a megújulást és az igazi tavaszt várja, van, aki a hangos családi ebédeket, a kicsik és nagyobbak pedig általában a tojáskeresést, meg persze az azzal járó apróbb meglepetéseket.

Válogatásunkban olyan könyveket gyűjtöttünk össze, melyekkel a családok még szebbé varázsolhatják az ünnepvárást – klasszikus, retró, kortárs, gyűjteményes, a lényeg, hogy mese legyen, húsvétkor is (ráadásul most 30–50%-os kedvezménnyel válogathatsz a listáról március végéig).

Felfedezőknek
Izgő-mozgó nagyváros

Ki ne látott volna olyan totyogót és kisovist, aki szájtátva bámulja, mennyi minden történik az utcákon, tereken. A nagyvárosokban pedig mintha egy percre sem állna le az élet… Ha most a szobába is vagyunk leginkább szorulva, ezzel a fantasztikus könyvvel mégis nyüzsöghet a nappalinkban vagy a gyerekszobában a nagyváros, hiszen a könyv interaktív: 55 kisebb-nagyobb mozgatható eleme csak arra vár, hogy a város életre keljen. Ebből az izgalmas könyvből kiderül, hogyan irányíthatjuk a közlekedést, honnan kapjuk az elektromos áramot, de beleshetünk egy felhőkarcoló belsejébe vagy épp egy tűzoltólaktanyába is.

Ünnepváróknak
Rúzsa Magdolna–Ordódy Eszter: Angyalkert

Rúzsa Magdi első mesekönyve, az Angyalkert főszereplője egy kislány, akinek kivételes, gyógyító erejű éneke megváltoztatja a világot. Egy tévedés folytán azonban Polly a mennyország előkertjébe kerül. Vajon sikerül hazatalálnia? Kik segítik és kik hátráltatják az útján? Húsvétra készülve sok mindennel igyekszünk számot vetni. Az Angyalkertet olvasva beszélgethetünk az isteni gondviselésről, a zene gyógyító erejéről, a reményről vagy a gonosszal és a saját magunkkal folytatott állandó küzdelemről. Nem hagyományos mesekönyv ez, hiszen rengeteg új, a gyerekek által és a közösségi médiában használt kifejezést használ a szerzőpáros – szelfi, filter –, miközben a középpontban a hit-remény-szeretet hármas egysége áll. És ha elolvastuk a mesét, együtt hallgathatjuk a CD-n azokat a dalokat, amelyek azt is megmutatják, milyen is lesz az Angyalkert című musical.

Szülőknek és gyerekeknek
Farkasházi Réka: Életmesék – Családi album

A felnőttekben és a gyerekekben sok közös van. Például mind szeretjük a meséket. Legyen az klasszikus, modern, groteszk, rövidke, hosszú, nagyon is hétköznapi vagy épp a fantázia szüleménye, minden mesének van hallgatója. A klasszikusokon felnőve az évek múlásával egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy a régi kedvencek közé becsempésszünk valami újat, ami igazán elvarázsol és visszavisz újra a gyermekkorba. Farkasházi Réka kötete és a hozzá tartozó CD rögtön ezt teszi, hiszen a család minden tagjának – az ikreknek, a nagy- és kistesóknak, a szülinaposoknak, a kamaszoknak vagy épp a látogatóba érkező vendégeknek – jut mese. Igazi érzékenyítő gyűjtemény ez, mely tökéletesen illeszkedik a gyerekek érzéseihez, és igyekszik választ adni az aktuális kérdésekre.

Azoknak, akik számolják a napokat
5 perces húsvéti történetek

A klasszikus és a modern ötvözéséből született mesegyűjteményben a kisebbek kedvenc mesehőseikkel indulhatnak húsvéti kalandra. Egy-egy rövidebb, összebújós esti mesét olvasva, hallgatva, könnyen újraélhetik a mozivászonról jól ismert kalandokat. A kötetben hat mese sorakozik, mind arra várva, hogy elrepítse a kicsiket kedvenceik birodalmába. Mindegy, hogy melyik Disney-hős a kedvenc: Hófehérke, Elza, a Verdák, Micimackó vagy épp Judy járőr, minden napra jut egy történet, miközben a húsvétot várjuk. Az illusztrációk tökéletesen hozzák a mesefilmekből ismerős karaktereket, helyszíneket, szeretni fogja a kötetet az egész család.

Állatbarátoknak
Martin Jenkins: Az állatvilág bajnokai

Mennyire változatos és sokszínű az állatvilág? Hányféle rekordra képesek a különböző fajok? Ebben a játékos kötetben a világ minden tájáról találunk kivételes állatokat 34 bajnoki kategóriában. Az 50 állat között van jól ismert, régi ismerős, megbotránkoztató különc és megannyi szórakoztató, titokzatos bajnok. A nagy utazók és a legsokkolóbb egyéniségek is felsorakoznak a csalánozóktól az emlősökig mindenféle fajt felvonultató gyűjteményben. De vajon melyik állat mondhatja el magáról, övé a legvarázslatosabb gyógyulás képessége? A könyvet lapozgatva ez is kiderül.

Népmeserajongóknak
Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlán

Tizenhárom fejezet, hetven zsidó mese és legenda. Hiánypótló válogatás, melyben Bajzáth Mária tökéletesen építette egymásra az egyes részeket: állatmesék, élet-halál történetek, mesék hitről, családról, leleményes emberekről és még sorolhatnánk. Minden mese magán viseli a népmesék általános jellemzőit: tanulságokat, bölcsességet sugároznak, követendő vagy épp kerülendő példákat mutatnak, humorosak, kalandosak, de mind segít, hogy könnyebben értelmezhessük a világot.

Herbszt László gyönyörű, geometrikus illusztrációi teszik teljessé ezt a világot, melyben a fő hangsúly a zsidó hagyomány átadásán, a bölcsességen és kultúrán van.

+1 a diafilm szerelmeseinek
Róka Rudi a cirkuszban

Nemcsak könyvet, de diafilmet is ajándékozhatsz, hiszen ezzel az olvasás és a film varázsát csempészheted a nyugalmas estékbe. Rengeteg mese segíthet az ünnepre hangolódni.

Ismeritek Kálmán Jenő klasszikus meséjét, melyben Róka Rudi legyőzhetetlennek tűnő kalandokba keveredik? Húsvétkor Rudiékhoz cirkusz érkezik. De nagyon hamar kiderül, nem is olyan könnyű kötélen táncolni, és hogy locsolkodás idején mennyi mindenre használható az elefánt ormánya.

És ha ez tetszett, akkor válogassatok még diafilmet, hatalmas öröm lesz az apró kis dobozokra bukkanni tojáskeresés közben…