Diafilmek kicsiknek – a legkisebbek is elkezdhetik!


A könyv és a mozi varázsa egyben – a diafilmvetítést akár a bölcsis korosztály is élvezheti! A legkisebbeknek készített válogatásunk darabjai között akad olyan, aminek a szövegét esetleg már ismerik a gyerekek mondóka vagy versike formájában, és olyan is, amivel korábban akár könyvben is találkozhattak (vagy majd ezután fognak). Sőt, olyan is lesz köztük, ami még a mi szívünket is megdobogtatja, mert már a mi gyerekkorunkban is létezett, és imádtuk.

Bogyó és Babóca 1. – A szivárvány
Szöveg és illusztráció: Bartos Erika

Bartos Erikát különös kötelék fűzi a diafilmekhez. Ő maga bevallottan nagy rajongója a műfajnak – könyveiben is népszerűsíti a diafilmnézést, amely remek családi program, tartalmas együttlét.
Az első Bogyó és Babóca-diafilm a diafilmgyártás történetében is kitüntetett mérföldkő, hiszen mintegy tízéves szünet után a Diafilmgyártó ezzel a darabbal kezdett ismét új, saját fejlesztésű diafilmeket készíteni.
Bartos Erika jól ismert mesefigurái dián is csodásan mutatnak. A szivárvány című mesében Bogyó, a csigafiú szomorúan veszi tudomásul, hogy nem tud felmászni a szivárványra. Barátai azonban megvigasztalják: születésnapjára egy szivárványszínű csúszdát készítenek neki.

Biciklitúra a Pipitér-szigetre
Szöveg és illusztráció: Bartos Erika

Megjön a tavasz, a nyúlcsalád és barátaik biciklire pattannak. Velük együtt a kis nézők is megismerkedhetnek a biciklizés alapszabályaival, miközben történik egy kis baleset is az egyik kerékkel (kilyukad). De aggodalomra semmi ok, egy ügyes szerelő hipp-hopp megjavítja.
Rengeteg más jármű is felbukkan a történetben a tűzoltóautótól a villamoson, a trolin és a buszon át a hajóig, hogy aztán megállapíthassuk: biciklizni mégis az egyik legjobb dolog a világon!
Járműrajongó kisgyerekek elolvadnak majd tőle!

Borsi az erdőben (Ringató-mesék)
Szöveg: Gáll Viktória Emese, illusztráció: Szert-Szabó Dorottya

Vica sétálni indul az erdőbe a kutyusával. Az egy dolog, hogy Vicának irigylésre méltóan gyönyörű a hajfonata és Borsi nagyon cuki, de az erdő is csodálatos részletességben tárul fel előttünk, a fák erezetétől kezdve a páfrányok apró levélkéiig és a tisztásra nyalábokban beáramló napfényig (és külön izgalmasak a perspektívaváltások). Örömmel barangolunk a bájos párossal ezen a szép vidéken, és közben sorra megcsodáljuk a fel-felbukkanó vendégeket: a hangyát, a katicát, a mókust, a muflont, a nyuszit, a rókát, a cinkét, a gerlét, a vaddisznót.
Mi is tehetné fel a koronát a közös diafilmnézésre? Egy kis éneklés! Ahogy az egyetlen Ringató-könyvből sem hiányozhat, úgy itt is szerepel (az utolsó dián) egy kotta, az Erdő, erdő, de magos a teteje című népdal kottája, úgyhogy semmi akadálya, hogy rázendítsünk.

Kedvenceink – versikék háziállatainkról
Szöveg: Osvát Erzsi, illusztráció: F. Győrffy Anna

Milyen hangot adnak ki háziállataink? Hogyan beszél a kutya, a macska, a szamár, a liba, a páva, a tehén, a bárány, a malac? F. Győrffy Anna bájos illusztrációit magunk is jól ismerhetjük a saját gyerekkorunkból, szívmelengető érzés az ő figuráin keresztül megismertetni a kicsikkel a háziállatokat.

A török és a tehenek
Szöveg: Móricz Zsigmond, illusztráció: Csermák Tibor

„…fehéret, feketét, tarkát, meg ne fogd a tehén farkát!” Minden egykori és mai kisgyermek kívülről fújja „a török” esetét a három tehénnel. Bájosak a gazdag illusztrációk, a „szövetmintás” mező, a szinte túlságosan is aranyos tehenekről pedig nem is hinnénk, hogy a végén milyen galádságot fognak elkövetni, azon pedig együtt hahotázik majd a család, hogy szegény pórul járó töröknek csak négy ujja van…
Külön slusszpoén az utolsó dián feltűnő, bekötött lábú gólya mint a török tematikára való utalás.

Iciri-Piciri
Szöveg: Móricz Zsigmond, illusztráció: Rákosy Anikó

Hová lett az iciri-piciri ökröcske? Dián is működik a jól ismert verses mese a macskáról és az eltűnt ökröcskékről. Kellemes, rózsás-zöldes színvilág, emberarcú macska, aranyos ökröcskék. Mire a végére érünk, legszívesebben kezdenénk elölről.

Illusztráció a Kutya-tár című meséből

Kutya-tár
Szöveg: Weöres Sándor, illusztráció: Zsoldos Vera

Weöres Sándor 3 verse egy dián: Kutya-tár, Haragosi, Kocsi és vonat. A fülbemászó rímek már a bölcsődés gyermekek szívét is rabul ejthetik.
Ismerős sorok, ismerős rajzok: Zsoldos Vera jó fej kutyái, pirospozsgás emberei mosolyt csalnak a felnőttek arcára is, hiszen a gyerekkorunkat idézik.

Az álomgubók
Szöveg: Both Gabi, illusztráció: Kassay Réka

Láttál már valaha álomgubót? Hát persze, hogy nem, hiszen csak csukott szemmel lehet észrevenni őket (vagy diafilmnézés közben). MígBolyhocska és Bojtocska 100 csókot vált, addig a legelvetemültebb ébren maradók is elalszanak. Amíg ez megtörténik, csodaszép patchwork takarókban gyönyörködhetünk.
Az édes altatómesét válasszátok vetítéskor utolsónak, mert az álomgubók még a legelevenebb gyerkőcöket is elaltatják!

Öreg néne őzikéje
Szöveg: Fazekas Anna, illusztráció: Czeglédi István

Ki ne emlékezne Fazekas Anna verses meséjére a melegszívű, dolgos, derék öreg nénéről; a szeretetről, a gondoskodásról és az elengedésről? A sete-suta őzgidácska meséje 65 éve a legnépszerűbb diafilmünk!
A rajzok szinte festményszerűek (külön figyelmet érdemel az autentikus szobabelső), és az is érdekes, épp kinek a szemszögéből látjuk az eseményeket.
Megható történet, finom ábrázolás: szeretjük, örökkön örökké.

Doktor Maszat
Szöveg: Berg Judit, illusztráció: Agócs Írisz

Berg Judit és Agócs Írisz Maszat-könyvei a legkisebbek számára készülnek. Minden kötet két kis történetet tartalmaz az élet apróbb-nagyobb eseményeiről, mint amilyen a játék, az alvás, a hajvágás vagy a vonaton való utazás. Közben persze sok minden kiderül a barátságról, az irigységről, a megbocsájtásról vagy éppen az önállóságról is.
A Doktor Maszat-történetben Maszat legjobb barátja, Hóchóc hiába kérleli, Maszat nem hajlandó bevenni az orvosságot. Ám amikor a víziló és a zsiráf is megbetegszik, Maszatnak példát kell mutatnia…
Egyszerű, kedves és tanulságos történet, jellegzetesen „agócsíriszes” figurákkal, akiket rögtön a szívünkbe zárunk.

Dudics Emese

A legfrissebb diafilmekről pedig korábban itt írtunk, a Nyugati tér blogon.