Diafilmet mindenkinek


Kicsik és nagyok, emberek és állatok, emberi állatok és állati jó emberek. Klasszikusok és újak, kalandosak és vidámak, meghatóak és viccesek. Az idei diafilmújdonságok között biztos, hogy a család minden tagja talál olyat, ami megdobogtatja a szívét…

Kicsi Mimi iskolás lett
Írta: Tamás Zsuzsa, rajzolta: Horváth Ildi

A diafilm a Kicsi Mimi-sorozat hetedik kötete alapján készült. A rajongók a mesékben már 2015 óta követhetik az aranyos nyuszicsalád történetét. Kicsi Mimivel sok olyasmi is történik, ami szorongással tölthet el egy kisgyereket, legyen szó költözésről, óvodássá válásról vagy éppen a kistestvér születéséről: a kötetekben azonban mindig megnyugtató módon rendeződnek a (belső) konfliktusok. Kicsi Mimi életében múlik az idő, így ebben a filmben már iskolába megy. Örömmel konstatáljuk, hogy az első napon a tanító néni milyen kreatív módját választja az ismerkedésnek, azon pedig együtt nevetünk, hogy Mimi „csendéletet uzsonnázik”.
Tamás Zsuzsa életszagú, mégis békebeli történeteit Horváth Ildi bájos rajzai illusztrálják.

Rumini a Szélkirálynőn
Írta: Berg Judit, rajzolta: Kálmán Anna

Miközben Berg Judit Rumini-könyvsorozatából idén már a tizedik rész jelent meg, diafilmen most azt láthatjuk viszont, hogyan is kezdődtek a vagány kisegér kalandjai. Rumini hajszál híján rossz társaságba keveredik, de a hajóskapitány kimenti a pandúrok karmai közül, sőt, lehetőséget kínál neki arra, hogy vele tarthasson a Szélkirálynő nevű hajón. Rumini ámul és bámul, és miközben új barátokra lel, természetesen máris egy jó kis csínyen töri a fejét. A lebilincselő kalandokat Kálmán Anna csodás illusztrációi teszik igazán teljessé, csakúgy, mint a kötetekben. Leendő Rumini-olvasóknak kiváló „előszoba” ez a diafilm.

Kacifántország
Írta: Fecske László, rajzolta: Kőhalmi Adél

Mi történik, ha egy királynak elege lesz az uralkodásból, és inkább bolondozni vágyik? Hát helyet (és ruhát) cserél az udvari bolonddal! Igen ám, de mint Fecske László meséjéből kiderül, a király több galibát csinál, mint a bolond, akiről kiderül, hogy nem is annyira bolond, mint inkább bölcs…
Az illusztrációkat Kőhalmi Adél jegyzi, aki korábban rajzfilmeket készített, és ezúttal – számára is újdonságként – digitális technikával dolgozott. Máig rajong a diafilm műfajáért, amely szerinte a könyv és a film közötti átmenet, és remek módja annak, hogy a gyerekeket rávezessük az olvasás szeretetére.

Bambi
Írta: Felix Salten, rajzolta: Dargay Attila/Aczél Eszter

Ó, az édes kis őzgida, akit mindannyian olyan jól ismerünk! Csaknem 100 éve már, hogy Felix Salten jóvoltából a miénk ez a történet, amely a nagyszüleinknek, a szüleinknek és nekünk is tudott újat mutatni – most pedig mi magunk vezethetjük be Bambi világába a gyerekeinket (de ha még nem jutottak túl a szeparációs szorongáson, akkor inkább várjunk vele egy kicsit).
Mi mindent kell megtanulnia egy kicsi őznek? Ki a barát és ki az ellenség? Melyik terep biztonságos és melyik nem? Miért nincs Anya mindig mellettem? Ki Ő, aki olyan, mint egy isten? Fájdalmasan szép felnövéstörténet, bár a diafilm kevésbé melankolikus, mint inkább bájos és derűs. Külön érdekesség az „osztott képernyő”: minden dián két kép tárul elénk, így a mese még mozgalmasabb, még inkább magával ragadó, a Dargay Attilától megszokott plasztikus, szerethető figurákkal.

Illusztráció a Kukás Sanyi és a kalóz című meséből

Egyszervolt komaság
Írta: Móricz Zsigmond, rajzolta: Gábor Éva

Hogyan barátkozott össze a disznó, a kutya, a macska és az egér? És aztán hogyan vesztek össze? A Móricz Zsigmond Disznó, kutya, macska, egér című verses meséje alapján készült diafilmből kiderül.
Nemcsak a klasszikus állatmese, hanem a gyönyörű szobabelsők, búbos kemencék, tulipános ládák miatt is megéri megnézni a Gábor Éva rajzaiból összeálló diafilmet – személyes kedvencünk a kutyaház pinkben, pirosban és ezek árnyalataiban pompázó tetőcserepei.

Kukás Sanyi és a kalóz
Írta: Molnár-Varga Zita, rajzolta: Hajdú Zsófi (Zsofirka)

Történt egyszer, hogy Sanyi, aki világéletében kukás volt, elfáradt. Elhatározta, hogy pihen egyet, és ha már lúd, legyen kövér: egyenesen egy tengerparti hotelben foglalt szállást. Na persze a modern hulladékkezelésre vonatkozó elveit itt sem tagadja meg, így üres PET-palackokból készít magának gumimatracot… A nyaralás mégsem ígérkezik olyan gondtalannak, mint azt Sanyi tervezte, ugyanis kalóztámadás éri! Ettől azonban új értelmet nyer az élete.
Molnár-Varga Zita története Hajdú Zsófi (Zsofirka) rajzaival: éljen a kaland, a vidámság és a környezettudatosság!

A nyitóképhez a Rumini című diafilm illusztrációját használtuk fel.