5 könyv – ami segít


Már egy éve sci-fit idéző díszletek között töltjük a mindennapjainkat, éljük ezt az emberpróbáló időszakot. Vannak jobb és rosszabb periódusok, hol optimistán ébredünk, és már látjuk a fényt az alagút végén, máskor pedig ketrecbe zárt állatokként rójuk a köröket a négy fal között. Egy biztos, egyszer ennek is vége lesz. Addig pedig használjuk ki az időt, és próbáljunk megoldást keresni azokra a problémáinkra, amelyekkel a veszélyhelyzet után már nem akarunk együtt élni.

Ezen a héten 5 olyan könyvet ajánlunk nektek, amelyek segítenek felismerni és megbirkózni a lelkünk gondjaival, vagy legalábbis ezeket olvasva megtehetjük az első lépéseket a gyógyulás felé vezető úton.

Herendi Kata–Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz
(Bookline Könyvek)

Az élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés jobban érteni és ismerni önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk.

A Pszichoforyou online magazin szerzői – Herendi Kata pszichológus és Szabó Eszter Judit újságíró, kommunikációs szakember – ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak.

Egy jó pszichológushoz hasonlóan ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

Boldizsár Ildikó: Hamupipőke Facebook-profilja
(Jelenkor Kiadó)

„Az ember mesemondás közben önmaga lényegét mutatja meg.”

Boldizsár Ildikó, akit a „meseterápia hazai nagyasszonyának is neveznek”, a művészetterápia ezen műfajának egyik kiemelkedő képviselője, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója, és közel 40 könyv szerzője. A módszere a népmesék eredeti funkcióján alapszik, amely nem a szórakoztatás, hanem a tudás- és tapasztalatátörökítés a közösségekben. A meseterápia segítségével a mai korban is feldolgozhatók traumák, problémák meseterápiás szakember segítségével, mert a mesék a maguk szimbolikus nyelvén az emberi életben előforduló konfliktusokra reflektálnak – amelyek történelmi kortól és kultúrától függetlenül kísérik az emberiséget.

Boldizsár Ildikó Hamupipőke Facebook-profilja című kötete eredetileg a német olvasóközönségnek készült, így felépítésében is követi a külföldi terápiás módszertani könyvek felépítését: a módszer alapjainak bemutatása után kilenc terápiás esetet ismerhetünk meg, amelyekkel az olvasó könnyen tud azonosulni, és a könyvben megtaláljuk a munka során használt meséket is. Ahogy Sándor Anna írta kritikájában a HVG.hu-n: „a Hamupipőke Facebook-profilja kilenc esetének bemutatása is afelé mutat, hogy cselekvőképesek vagyunk. Hogy nincs olyan élethelyzet, amelyben ne tudnánk fejlődni, javítani, fordítani a sorsunkon. Ez pedig egyszerre reménykeltő és józan kihívással szembesítő gondolat.”

Böjte Csaba–Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve – Örömhöz segítő gondolatok
(Helikon Kiadó)

„Ezek kipróbált gondolatok, nem légből kapott elmélkedések, vagy nagy bölcsességek, hanem Csaba testvér életével szorosan összefüggő kis történetek. Ő éli, amit mond, és nála minden az evangéliumon alapszik. Hogy csak egy példát említsek, a félelemmel kapcsolatban elmesélt egy esetet: 1983-ban bányászként dolgozott, és meghalt egy kollégája, ketten tolták csillén, miközben elaludt a karbidlámpájuk… Félni kezdett, és ebben a nem hétköznapi helyzetben hirtelen ráébredt, hogy a félelem nem hozzá tartozik, hanem csak olyan, mint egy gumicsizma, le lehet venni. Vagy mint a hagymán egy réteg, le lehet hántani. Rájött, hogy minden kísértés, megpróbáltatás, csak egy réteg ezen a »hagymán«, le lehet hántani, mert a lényeg, a hagyma szikje, az belül van. Ilyen és ehhez hasonló kis élettörténeteket mesél el a könyvben. Mindegyik végén van valami konklúzió, egyik sem nélkülözi az élettapasztalatot.”

A fentieket Csender Levente, József Attila-díjas író mondta a Bárka Online-nak adott interjújában Böjte Csaba füveskönyvéről. Lehet, hogy a bezártság, az elszigeteltség, vagy csak az ismeretlen kórokozótól való félelem az oka, de az elmúlt időszakban egyre több olyan kötet jön velünk szembe, amely segítséget, támogatást és vigaszt ígér a lelki problémáinkra és félelmeinkre. Sajnos a mennyiség gyakran megy a minőség rovására, és sok az ismétlés, a közhely. Csaba testvér könyve ezzel szemben valódi, és bár tanítása az evangéliumon alapszik, jó szívvel ajánljuk világi gondolkodóknak is, hiszen a benne lévő történetek és gondolatok, ahogy a fenti példából is kiderül, hétköznapi tapasztalatokon alapulnak, Csaba testvér közvetlensége és közérthető gondolatai így sokak számára adhatnak megnyugvást.

Stefanie Stahl: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia – Megoldás (szinte) minden problémára
(Park Könyvkiadó, fordította: Malyáta Eszter)

Stefanie Stahl okleveles pszichológus elsősorban a kötődési szorongással, az önbecsülés erősítésével és a „belső gyermek” problémáival foglalkozik, a So bin ich eben (Ilyen vagyok én!) című népszerű pszichológia-podcast házigazdája. A magyar olvasók már több könyvét ismerik, az Igen is, meg nem is a kötődésfóbiáról szól, az alább tárgyalt könyv pedig, amely a szerző első könyve magyarul, a mindannyiunkban ott rejlő belső gyermek felfedezéséről, megértéséről, melyhez egy Munkafüzet is készült.

Stefanie Stahl új és hatékony módon közelíti meg a „belső gyermekkel” való foglalkozás kérdését: szerinte él bennünk egy sérült „árnyékgyermek”, mely magába zárja negatív beidegződéseinket, gondolatainkat, és az azokból következő nyomasztó érzéseket. Ha tudatosítjuk és megértjük őt, sőt megbarátkozunk vele, akkor életre kelthetjük magunkban a „napsugárgyermeket” – a világra nyitott, örömteli és erős énünket, amely lehetővé teszi, hogy az életünk elégedett és kiegyensúlyozott legyen, kapcsolataink pedig boldogok.

Átfogó, gyakorlati programjával segít abban, hogy megszabadulhassunk régi mintáinktól, melyek újra meg újra zsákutcába visznek és boldogtalanná tesznek. Lépésről lépésre jutunk el új és hasznos beállítódásokhoz, magatartásmódokhoz, s ezek a kapcsolatainkra is pozitívan hatnak majd.

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold
(Kolibri Kiadó, fordította: Petrikovics Edit)

A mindennapokban nem egyszer, hanem sokszor adódnak olyan történések, amikkel szülőként nehéz megbirkózni. Költözés, fájdalom, félelem – mennyire jó lenne, ha ezekben a kényes helyzetekben mindig lenne mellettünk egy segítő, aki kedvesen megveregeti a vállunkat, és azt mondja, minden rendben lesz! Vagy még több: esetleg tényleg olyan praktikus és egyszerűen alkalmazható tanácsokkal látna el, amelyek alkalmazásával elmúlnának a nap mint nap szembejövő gondok. Ó, de jó lenne! Persze számtalan szülőket, családot segítő könyv létezik, ami igyekszik támaszt nyújtani, de kevés, ami a gyerekek szemszögéből közelíti meg a problémaköröket. Bátor Borka, a költözés előtt álló kisóvodás történetének legnagyobb előnye, hogy olyan, mint maga az élet – látjuk benne, hogyan küzd meg egy kisgyermek a bánattal vagy a szorongással, mennyi frusztrációt okozhat neki, ha nem tudja irányítani az érzelmeit. A coachként praktizáló Carl-Johan Forssén Ehrlin, a világsikerű Aludj el szépen, Bendegúz! című kötetet is jegyző szerző minden problémás érzelmi helyzetre hatékony megoldást kínál könyvében. Olyat, amellyel a kisgyerekek hatékonyan és szülőktől függetlenül is megoldhatják a bennük dúló viharokat. Agócs Írisz pedig tökéletesen hozza most is azt az érzelemdús és kifinomult illusztrációt, mely határozott vonalakkal, mégis harmonikus keretet adva egészíti ki a történetet.