20+1 dolog, amit tudnod kell a 21 tétel a szerelemről című könyvről


Vicces és elgondolkodtató, frappáns és formabontó, könnyed, mégis szomorkás – Matthew Dicks új kötetét jó szívvel ajánljuk a listák szerelmeseinek és azoknak, akik egy igazán szórakoztató olvasmánnyal indítanák 2021-et.

Hét dolog, amit tudnod kell a 21 tétel a szerelemről című könyvről:

  1. Ez egy olyan regény, amely kizárólag listákból áll (ezért a szerzőtől, Matthew Dickstől ihletve ez az ajánló is ezt a logikát követi).
  2. Szerepel a címében a szerelem szó, úgyhogy jobb, ha előkészíted a dugifagyit (ha elfogyott, akkor dugicsokit, ha az is elfogyott, akkor marad a gyümölcs…).
  3. A főszereplő, Dan egy könyvesbolt tulajdonosa.
  4. Ismétlem, a főszereplőnek van egy menő (jóllehet az anyagi csőd szélén álló) könyvesboltja.
  5. Dan retteg bevallani a feleségének, hogy anyagi nehézségeik vannak, mert nem akarja elveszíteni őt. Ezért inkább hazudik.
  6. Jill már teljes gőzzel a családalapítást tervezi. Készen áll az anyaságra. Dan orgazmus-színlelésnyire áll készen az apaságra.
  7. Kisbabájuk lesz, így Dan előáll egy katasztrofális (miközben ő azt hiszi, hogy Ocean’s Eleven-kaliberű) akciótervvel.

Oké, de ki is ez a Dan valójában?

  1. Dan először is, és leginkább Jill szerető férje. Minden, amit Dan tesz (ideértve az apró, kegyes hazugságokat is), annak érdekében történik, hogy bizonyítsa, méltó arra, hogy Jill párja legyen, aki egy talpraesett, belevaló, mit-keres-egy-ilyen-nő-egy-ilyen-férfi-mellett feleség.
  2. Dan ugyanakkor egy szorongásgombóc, aki folyamatosan Jill elhunyt férjéhez méri magát. Vagy a saját bátyjához. Vagy a kollégáihoz. Vagy tulajdonképpen bárki máshoz. (Ismerős?)
  3. Dan otthagyta a tanári pályát, hogy megnyithassa álmai könyvesboltját. Persze, az álmában nem szerepelt, hogy a bolt nem lesz nyereséges. Vagy hogy sokat kell guggolnia, porszívóznia vagy épp kamaszokkal beszélgetnie.
  4. Dan egyáltalán nem szeretne apa lenni, de nem tudja, ezt hogyan mondhatná el a feleségének.
  5. Dan minden elbaltázott döntése ellenére egy nagyon szerethető, nagyon emberi karakter, akinek szurkolunk, hogy végül minden megoldódjon.  


Mire számíthatunk, ha elolvassuk a 21 tétel a szerelemrőlt?

  1. Említettem már a listákat? Szellemesen megírt és metszően humoros mindegyik, a listák egyértelműen a legfrappánsabb részei a könyvnek.
  2. Dannek egyedülálló látásmódja van, és a mellékesnek tűnő megjegyzései az olyan dolgokról, mint az amerikai futball, a pelenkák vagy az iskolai adminisztráció, egy csomó könnyedséget és derűt csempésznek az egyébként néha szomorkás történetbe.
  3. És ez még nem minden! A 21 tétel a szerelemről ugyan mókásnak és könnyednek hangzik, mégis több komolyabb témát is érint, mint az apaság, a házasság, a karrierrel kapcsolatos döntések, a szorongás, a megszállottság, a hazugság, a kudarc, és persze a szeretet.

Miért olvasnál el egy könyvet, amely kizárólag listákból áll?

  1. Mert a listák gyorsan olvashatóak, ezért ez a tökéletes olvasmány akár ingázás közben, vagy amíg lejár a mosás, vagy bármikor, amikor egy kis időt tudunk nyerni magunknak egy zsúfolt napon.
  2. A listák ugyan rövidek és gyorsan olvashatóak, mégis nagyon sokat képesek elmondani, így pillanatok alatt képesek vagyunk belemerülni Dan érzelmi és gondolatvilágába.
  3. Ráadásul egy-egy karaktert is jobban kiismerünk Dan gondolatain és a szerző formabontóan izgalmas listanarrációján keresztül, hiszen a tömör forma megköveteli a lényegre törő, frappáns mondatokat.
  4. Ha van valami, amit a Buzzfeed bizonyított már számunkra, az az, hogy a listák szórakoztatóak!


Egy utolsó dolog a 21 tétel a szerelemről című könyvről:

Ha egy szellemes, friss és szívet melengető könyvet keresel az apaságról, a családról, illetve arról, milyen érzés, ha egyszerre próbálsz megfelelni az elvárásoknak és kitörni a komfortzónából, akkor ez egy abszolút kihagyhatatlan olvasmány. Matthew Dicksnek sikerült megalkotnia a tökéletesen tökéletlen karaktert Dan Mayrock személyében, mindezt párosítva a zseniális, listákba szedett történetmeséléssel, amely garantáltan mosolyt csal az olvasó arcára.

Na, jó, van egy +1 is:

Ha Meg Ryan és Tom Hanks még egy Nora Ephron-filmet forgathatott volna az életben, az biztosan ebből a könyvből készült volna.