Karácsonyvárás retró (diafilm)hangulatban


A karácsonyra már várakozni is olyan jó! Amíg készülődünk a csodára, diafilmekkel is hangolódhatunk az ünnepre – szerencsére bő a választék. Mi ezúttal a klasszikus karácsonyi diafilmekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Diótörő
Szöveg: E. T. A. Hoffmann, illusztráció: Rogán Ágnes

Álom az álomban, mese a mesében. A gyönyörű, klasszikus karácsonyi mese diafilmen is elbűvölő (ha a Diótörő legújabb feldolgozását – Varró Dániel és Szegedi Katalin alkotását – mesekönyvben is olvasnád, tudj meg erről a könyvről többet itt).
Marika egy diótörőt kap ajándékba ezermester keresztapjától, és rögtön a szívébe zárja. Álmában aztán forrongó kavalkádba gabalyodnak az élmények, félelmek, vonzalmak és vágyak. Hosszú mese, lágy és gazdag képek, biedermeier hangulat, rizsporos parókák, elegáns ruhák, szép hajfonatok. Amikor Babaország felé hajózunk, a mesebeli táj – ha lehet – még intenzívebbé, még csodásabbá válik. Kedvencünk a mézeskalácshíd, a narancspatak és a limonádé-vízesés, meg a kekszekből kirakott lépőkövek. Minden korosztályt elbűvöl.

Böbe Baba a játékboltban
Szöveg: Bálint Ágnes, az illusztrációkat tervezte: Lévai Sándor

A Futrinka utca bájos kis lakói: Böbe Baba, Cicamica és Morzsa a főszereplői ennek a diafilmnek.
Böbe Baba játékbolti eladónak szegődik, de sajnos nem élvezheti sokáig a munkát: Mókus bácsi, a vezető kipenderíti, mert a vevők kiszolgálása helyett túlságosan is belemerül a játékba… Vágya – hogy legyen egy kisvonata – teljesül, bár először nem úgy, aztán pedig kiderül, hogy talán nem is ő örül ennek a játéknak a legjobban…
Böbe Baba cuki (sárga kapucnis kabátja pedig nagyon menő), Cicamica nagyon csinos, és Morzsa igencsak fess a kék, kötött, garbónyakú pulcsijában.
Édes mese a gyerekeinknek és szívmelengető időutazás nekünk, felnőtteknek.

Részlet a Különleges karácsony című diafilmből

Télapó és Ezüstmackó
Szöveg és illusztráció: Marék Veronika

Marci és testvére, Jutka összevesznek az ajándékba kapott Ezüstmackón. Nemsokára karácsony, jó lenne addigra még egy Ezüstmackó! Marci végül elmegy a Hóemberek városába, és kér a Télapótól egy macit Jutkának is. Útján Hóemberek és mókusok segítik, ám egy farkas akadályozza – igaz, végül őt is megszelídíti. A Télapónak pedig mindössze nyolc szürke zsákocskára van szüksége ahhoz, hogy készítsen egy újabb Ezüstmackót. (Ügyes kezűek ebből az ötletből akár ihletet is meríthetnek…)
Marék Veronika a tőle megszokott kedves, ismerős figurák történetén keresztül ismét tanít nekünk valamit, ezúttal a testvéri szeretetről és a bátorságról.

Suttog a fenyves
Szöveg: Weöres Sándor, illusztráció: Zsoldos Vera

A hat kedves Weöres Sándor-verset tartalmazó diafilm a téli estéken kellemes karácsonyváró hangulatot varázsol az otthonunkba. A szöveget együtt fújhatjuk a gyerekeinkkel, és olykor nehéz lesz megállni (nem is kell), hogy inkább a megzenésített változatot énekeljük a diakockákat „olvasva”.
Zsoldos Vera bájos illusztrációi, hófödte, színes házacskái a saját gyerekkorunkba repítenek vissza minket.

Betlehemi királyok
Szöveg: József Attila, illusztráció: Richly Zsolt

A kissé sötét, de kellemes színvilág még inkább aláhúzza az ünnepi pillanat jelentőségét: a háromkirályok látogatását az újszülött Jézusnál. Megmosolyogtató, milyen kölyökképűek ebben a verzióban a királyok.
A diafilm második része József Attila Altató című verse, melyhez az illusztrációk is álomszerűek. Varázslatos, ahogyan „dunna alatt alszik a rét”, és azon is ámulunk, micsoda sarkantyús hétmérföldes csizmában tesszük meg az üveggolyók közti távolságot…

Holle anyó
Szöveg: Grimm testvérek, illusztráció: Zsoldos Vera

Ó, a hóesés varázslata! Melyik gyerek ne gondolkodott volna még el azon, vajon honnan jön ez a sok pihe? Holle anyó meséje megadja a választ, sőt, annál többet is kapunk: a szorgalmas és jószívű leányka elnyeri jutalmát, a kapzsi és lusta lánynak azonban büntetés jár. Jó időben lenni jó helyen, megfelelni az élet kihívásainak, nyílt szívvel vállalni a felelősséget: erről is szól ez a mese, Zsoldos Vera kedves képeivel.

A Hókirálynő
Szöveg: Hans Christian Andersen, illusztráció: Rogán házaspár

A félelmetes, a gyönyörű, a vágyott, a távoli! Miért olyan vonzó és taszító egyszerre a Hókirálynő? Mi történik, ha valakinek a szemébe vagy a szívébe fúródik egy tükörszilánk?
A Hókirálynő megfagyasztja Kay szívét és magával viszi jégpalotájába. Gerda a keresésére indul, és sok viszontagság után kiszabadítja legkedvesebb barátját a fogságból. Andersen egyik legcsodálatosabb téli meséje festménynek is beillő, gyönyörű tablókkal. Mese a hideg hatalmáról és az őszinte szeretetről.

Dudics Emese