Hercegnők (nem hagyományos) kézikönyve


Képzeljünk el egy szokványos mesét, amiben a hercegnő rózsaszínű ruhát és csillogó üvegcipőt visel, miközben (tehetetlenül) arra vár, hogy a jóképű herceg fehér lovon megmentse őt a sárkánytól/gonosz mostohától/örök álomtól/egy toronyba zárt élettől. Elképzeltük? Akkor egy gyors mozdulattal tegyük is rögtön félre, ugyanis Philippa Gregory, a lelkes feminista és bestseller író legújabb, Hercegnők kézikönyve című gyerekkönyvében kifordítja a sarkaiból a hagyományos mesevilágot, és szembemegy a királylányok sztereotip szerepeivel.

A történelmi regények koronázatlan királynője, Philippa Gregory – bár megmarad a királyok és királylányok világában – egy teljesen új közönséghez szól legújabb könyvében. A gyerekeknek szánt Hercegnők kézikönyve klasszikusokat idéző meséinek középpontjában egy cseppet sem klasszikus hercegkisasszony áll. A történet eredeti nyelven először három kötetben jelent meg 1988 és 1992 között, az elmúlt évben azonban a különböző események és unokáinak hatására Gregory újraírta Florizella hercegnő kalandjait, amelyet most már magyarul is kézbe vehetnek az olvasók Horváth M. Zsanett fordításában.

A könyvben minden hercegnőtől elvárják, hogy a Hercegnők kézikönyvének szabályai szerint éljen – tehát mindig figyeljen oda a csinos megjelenésre, és lehetőleg a forró vízen kívül ne fogyasszon semmit –, azonban felbukkan egy olyan királylány, akinek egyáltalán nem áll szándékában követni a divatot, vagy férjhez menni az első herceghez, aki megkéri, inkább fogja magát, és Gumicukor nevű lován izgalmas kalandokat keres.

„Az eredeti verzió, ami egy szokatlan könyv volt a maga idejében, már 10 éve nem kapható” – meséli Philippa Gregory, akit olyan történelmi regényeiről ismerhetnek az olvasók, mint a nemrég megjelent A Boleyn örökség vagy A füvesasszony, amelyből részletet is olvashattok itt , a Nyugati tér blogon. „A főszereplő egy hercegnő, aki nagyon élénk és önfejű. Az első kiadásban feministának hívtam volna, és most is annak akartam. Így amikor eljött az újranyomás ideje, sok dolgot átírtam a történetekben, mert változtak az idők és a világ továbbment. A nézeteim is sokat változtak. Az új kiadás sokkal hangsúlyosabban mond ellent a női sztereotípiáknak, a passzivitás konvenciójának, mint az előző változat.”

De vajon miben változtak az írónő nézetei? „Szerencsére, azt hiszem, sokkal radikálisabb lettem. Úgy gondolom, hogy a társadalom felzárkózott néhány akkori véleményemhez, és az emberek többsége jónak tartja, hogy a nők a saját életük irányítóivá váltak. Az elmúlt években hatalmas átalakulások mentek végbe a #MeToo-mozgalom hatására. Amikor elkezdtem írni a könyvet, az összes Disney-hősnő még csak passzív szereplője volt a cselekménynek, de mára már mindegyikük aktív szerepet játszik az eseményekben. Számomra is világosabb lett, hogyan és milyen korán kezdik el szocializálni a nőket különböző szerepeikbe. Ezért a Hercegnők kézikönyve részben szatírája a hagyományos tündérmeséknek” – vallja Philippa Gregory.

A királylányoknak szóló szabályzat számos hivatkozást tartalmaz a külső megjelenésre – mindig csinosnak, divatosnak, karcsúnak kell lenni –, és persze egy jóképű herceghez kell feleségül menni, viszont ezek az elvárások a főhőst, Florizellát távolról sem érdeklik. Az író úgy véli, minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a fiatal lányokra a közösségi médiának köszönhetően. „A modern vizuális kultúra, beleértve a közösségi médiát is, túlzott hangsúlyt fektet a képekre, a külsőségekre, amely irreális elvárásokat támaszthat a lányokkal, nőkkel szemben” – mondja Philippa Gregory. Aggódik a fiatalokért, akik olyan idealizált képeket tekintenek példának, amelyeket megphotoshopoltak, kinyújtottak, filtereztek és megszerkesztettek.

A Kenyában született, Bristolban nevelkedett írónő mindig is előszeretettel foglalkozott az írással. Újságírónak készült, de az egyetemi évei alatt az irodalom mellett végérvényesen beleszeretett a történelembe is. „Azt gondoltam, írok pár regényt, majd visszatérek az újságíráshoz, de soha nem hagytam abba a regényírást.” Jelenleg egy yorkshire-i tanyán él és ír. Két saját és négy mostohagyermeke van. A Hercegnők kézikönyvét két unokája, a nyolcéves Freddie és a négyéves Sebastian kedvéért írta újra.

Forrás: Philippa Gregory: I think I’ve become more radical says writer and feminist (The Irish News)