A boszorkányok köztünk járnak…


…és gyűlölik a gyerekeket. Pontosan 30 évvel ezelőtt került a mozikba Roald Dahl egyik klasszikusának filmváltozata a csodálatos Anjelica Huston főbosziságával. Ahogy az utóbbi időben lenni szokott, minden nagyszerű film előbb-utóbb kiérdemel egy remake-et, így nincs ez másként a Boszorkányokkal sem: november 5-től mindenki szemügyre veheti, miről ismerszik meg 2020-ban egy banya, persze csak ha meri!

Most összeszedtünk nektek 5+1 érdekességet és tudnivalót, mire figyeljetek, ha elég bátrak vagytok ahhoz, hogy moziba menjetek:

1. Roald Dahl fantasztikus, egyben rémisztő világot alkotott a Boszorkányokban, ahol a banyák köztünk járnak, céljuk, hogy minden gyereket eltüntessenek, ám „hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van. Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni.”  A történet főhőse, a fiú és nagymamája pedig pont az éves boszigyűlés kellős közepébe csöppennek bele.

2. A könyv 1983-ban jelent meg először az Egyesült Királyságban, az első filmet 1990-ben mutatták be Nicolas Roeg rendezésében, míg a pár napja mozikba került változatot Robert Zemeckis, a rendező (Vissza a jövőbe, Forrest Gump) az 1960-as évekbe ültette át.

3. „A nagyanyám norvég volt. A norvégok mindent tudnak a boszorkányokról, mert a boszorkányok Norvégia fekete erdeiből és jeges hegyei közül származnak. A szüleim is norvégok voltak, de mivel apámnak Angliában volt üzleti vállalkozása, én ott születtem, ott éltem, és angol iskolába jártam.” A szereplők és a helyszínek is átestek némi változáson az évek alatt, az új filmben az amerikai Alabama államban játszódik a történet. Valamint igazi sztárparádéval igyekeznek elkápráztatni a nézőket, olyan színészekkel, mint Octavia Spencer, Stanley Tucci vagy Chris Rock.

4. Külön említést érdemel: „A Legfőbb Boszorkány. Ő uralkodik felettük. Teljhatalommal bír. Könyörtelen. Az összes többi boszorkány retteg tőle.”  Anjelica Huston felejthetetlen alakítását kihívás überelni, Anne Hathaway káprázatos ruhákban lépdel a nyomában, de nagy kérdés, hogy vajon utol tudja-e érni.

Anjelica Huston az 1990-es Boszorkányok mozifilmben

5. A boszorkányok külseje – az álca alatt – mindkét filmben hihetetlenül visszataszító, többé-kevésbé hűen követik Roald Dahl kritériumait: „az IGAZI BOSZORKÁNY mindig kesztyűt visel, […] mindig kopasz […] valamivel nagyobb az orrlyuka, mint az átlagembernek […] a szeme más, mint a miénk […] nincs lábujjuk”. Ám, aki biztosra akar menni, azt ajánljuk, mindenképpen olvassa el a könyvet is! 

+1. Ha moziba mentek, vigyázzatok magatokra, viseljetek maszkot, és óvakodjatok a boszorkányoktól, mert „Mind kedves hölgynek látszanak.”.