Geronimót mindenki szereti


Vannak könyvsorozatok, amelyek meghódítják a világot, sikerük titkára pedig olvasók sokasága próbál rájönni. Gyakorlatilag a világ minden táján gyerekek tízmilliói rajonganak egy néha félős, de rendkívül szórakoztató rágcsálóért, Geronimo Stiltonért. A Rágcsáliában élő főhős kalandjairól szóló kötetekből több mint 100 jelent meg idáig. A Geronimo Stilton-univerzum további sokszínű kiadványai kiegészítik az iskolai tanulnivalókat, legyen szó történelemről, földrajzról vagy bármely tudományról. De mitől is különleges ez az egér? Mit tud, amit más nem?

1.       Geronimo Stilton egészen emberi környezetben éli mindennapjait, Egér-sziget fővárosában a leghíresebb helyi újság főszerkesztőjeként. Habár hősünk szolid és visszafogott, szeretne nyugalmas életet élni, valahogy mindig hihetetlen kalandokba keveredik a világ bármely táján, kalandjaiban ráadásul családtagjai, Tea, Benjamin és Trappy is segítik. Könnyen azonosulnak vele a gyerekek, drukkolnak neki, és sokszor vágynak arra, hogy bárcsak velük történne mindez.

2.       A könyvek szerzője Elisabetta Dami, aki szívesen marad a háttérben. Akkor kezdett írni, amikor sok időt töltött kórházban beteg gyerekek között, akik rengeteg inspirációt adtak a történeteihez. Ő maga sem hitte volna, hogy ezekkel a Geronimo-kalandokkal pillanatok alatt világra szóló sikert arat.

3.       A sorozat minden kötete rendkívül erőteljes képi világgal rendelkezik. A Geronimo Stilton-könyvek átmenetet képeznek a képeskönyvek és a regények között. A gyerekek azért is rajonganak ezekért a kalandokért, mert könnyen bele tudják élni magukat a történetbe. A sorozat minden részére jellemző, hogy a sorok könnyen olvashatók, az oldalak szellősebbek, mint az ennek a korosztálynak készült olvasmányok esetében.

4.       És melyik 7–10 éves gyerek ne nevetne azon, amikor egy emberi tulajdonságokkal felvértezett egérhős csupa olyan kifejezést használ, amit ő maga is? Geronimo mindig közvetlen és elegáns stílusban beszél az olvasóhoz, mintha együtt vennének részt az izgalmas kalandokban.

Íme a bizonyíték, nézzétek meg kedvenc egerünk egyik legviccesebb kalandját, Geronimo Stilton saját előadásában: